onsdag 16 maj 2018

Norrsken av Frida Skybäck


Efter Bokhandeln på Riverside Drive ville jag fortsätta läsa Skybäcks böcker varför jag valde Norrsken. Jag förstår varför Bokhandeln har fått så stor, positiv, uppmärksamhet, men jag skulle vilja säga att Norrsken är ännu bättre. Så bra att jag genast, när boken var utläst, kastade mig över uppföljaren vilket inte hör till vanligheterna. Oftast låter jag det gå i alla fall en bok emellan men den här gången gick det helt enkelt inte. Men så går jag också igång på välskrivna historiska romaner och den här har precis allt det jag tycker om. En bra dramaturgisk kurva som rymmer kärlek, hinder, hemligheter och spänning i ett mycket bra driv. Norrsken slutar med en sådan cliffhanger (vilket smart drag av Skybäck) och jag måste får reda på hur det går. För mig är det här feelgood och feelgood slutar alltid lyckligt. Eller?

Norrsken är första delen i en ny serie med historiska kärleksromaner av den uppskattade författaren Frida Skybäck. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt.

Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården.

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.

Norrsken är en stämningsfull och gripande skildring av en ung 1800-talskvinnas begränsade möjligheter att bestämma över sitt eget liv. Ett romantiskt drama för alla som älskar Downton Abbey och systrarna Brontë.


Frida Skybäck
Norrsken
Månpocket
ISBN: 9789175033587
Finns hos Adlibris och Bokus

6 kommentarer:

 1. Jag gillar i och för sig inte cliffhangers, men jag gillade "Bokhandeln" mycket, så varför inte? ;-)

  Ha en härlig lill-lördag!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Hoppas den och uppföljaren finns i pocket för då kan det bli en beställning till sommarens resa. Känns som perfekt semesterlitteratur.

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Znogge: De finns som pocket :) Kram.

  SvaraRadera
 4. Perfekt! Då blir det en beställning :D

  Kram

  SvaraRadera
 5. Bra att den finns som pocket.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 6. Bokhandeln på Riverside Drive av henne var trevlig läsning.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.