måndag 7 maj 2018

Nej och åter nej av Nina Lykke


Nej och åter nej är så skicklig och otroligt träffsäker och stark. Det är inte svårt att förstå varför den valdes ut bland de tolv som är nominerade till Årets bok 2018. Det här är en bok jag har varit nyfiken på sedan jag hörde en intervju med Nina Lykke för en tid sedan. När boken sedan blev nominerad blev det ännu en spark i baken att läsa den. Jag tror att många, för att inte säga alla, kan känna igen sig i berättelsen, oavsett om man har varit med om något liknande direkt eller indirekt. Det är så många känslor och tankar som Lykke skriver rakt ut och jag är mållös. Jag förstår inte hur hon gör, så bra är det.

Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.
Runt dessa tre individer kretsar Nina Lykkes träffsäkra och underhållande roman om medelålders medelklass och dess problem med kärleken, driften och meningen med livet. Nej och åter nej är en satir över privilegierade vuxnas dårskap, varm och svart som en välgörande espresso.

Nina Lykke
Nej och åter nej
Wahlström och Widstrand
ISBN: 9789146234845
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Skall börja läsa den i kväll! Den låter fantastisk!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Den ska självklart beställas :D

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.