söndag 27 maj 2018

Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows


Jag ser sällan på film men efter att ha sett trailern till Guernesys lutteratur- och potatisskalspajsällskap vill jag absolut se den filmen. Speciellt nu när jag läst boken. Den har jag (tydligen) haft stående i bokhyllan länge, utan att veta om! Vet inte ens hur boken hamnade i min ägo, men vilken skatt. Min bok är en tummad pocket med det gamla omslaget, alltså inte det upphottade på bilden som flirtar med filmomslaget.

Jag påbörjade den här boken för kanske ett halvår sedan, fast då som ljudbok. Det fungerade inte! Eftersom boken bygger på brev och biljetter snurrade jag till det totalt. Det krävs att kunna gå tillbaka och se vem som skriver till vem ... vilket inte fungerar så bra i ljudbok. Nu fungerade det bättre även om formatet inte riktigt tilltalar mig, det måste jag säga. För mig blir det aningens spretigt eftersom persongalleriet är relativt stort och det inte bara är ett par, tre individer som skriver sinsemellan. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa några brev i bokform, men när en hel roman bygger på brev blir handlingen för mig lite uppstyltad och flytet i berättelsen går förlorad. För det får den ett stort plus. Jag älskar feelgood, men genren måste komma al dente och inte serveras alltför lättsmält.

Dock tycker jag om att lära mig saker, vilket jag gör i den här boken. På så sätt är det inte en feelgood rakt igenom utan en med mer tuggmotstånd. Den knäpper, så att säga, läsaren inte på näsan i ett lättflytande format där man knappt behöver tänka, utan den är underhållande på samma gång som den är lärorik. Till exempel hade jag ingen aning om att tyskarna ockuperade Kanalöarna under andra världskriget.

Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.

Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap kan läsas och uppskattas av alla. Mary Ann Shaffer har skapat en underbar samling karaktärer som man efter läsningens slut känner att man gärna hade umgåtts mer med.Mary Ann Shaffer och Annie Barrows
Guernesys lutteratur- och potatisskalspajsällskap
Brombergs förlag
ISBN: 9789178090051
Finns hos Adlibris och Bokus4 kommentarer:

 1. Jag har läst den och jag tyckte om den.

  Kram och ha en fin mors dag och söndag!

  SvaraRadera
 2. verkar vara en bok för mig, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Böcker där man måste backa för att fatta passar inte mig alls. Jag blir mest irriterad när jag inte kan hålla reda på handlingen själv... :-)

  Ha en härlig söndag och Mors dag!

  SvaraRadera
 4. Vill också se filmen! Läste boken för några år sedan efter att ha hittat den på second hand.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.