tisdag 29 maj 2018

Grindvakterskan av Elvira Berg


Grindvakterskan är en riktig bladvändare. Det är en härlig romantisk feelgood, med en dos mystik, där jag genast tar huvudpersonen Sofia till mitt hjärta. Hon är lätt att tycka om. Miljön och hela handlingen med att komma till en gammal herrgård i egenskap av landskapsarkitekt är dessutom mysig och en ren dröm. Arbetet låter fritt, om än tungt. Sofias uppdrag är att rusta upp den förfallna parken eftersom den stora herrgården ska säljas. Till sin hjälp får hon den händige Paul som inte bara kan den stora slottsträdgården utan och innan, utan också ställer upp i alla lägen.

Ju mer de gräver i parken, desto mer mystiskt beter sig herrgårdens unge ägare, Eric Sandel. Sofia vet snart inte hur hon ska förhålla sig. Eric rör upp oanade känslor inom henne, samtidigt som han känns avståndstagande och ständigt på dåligt humör. Vad vill han egentligen? Och vad döljer den stora herrgården för hemligheter?

Om jag lätt tar Sofia till mitt hjärta, vilket förresten också gäller för Paul, har jag desto svårare att tycka om Eric. Han brottas med minnen från sin barndom samtidigt som en förbannelse vilar över honom, och alla män i släkten. Det är förstås synd eftersom Eric. Med en mer kärleksfull uppväxt hade kunnat utveckla mer aktningsvärda egenskaper. Men nu är han vuxen och borde ha kunnat hantera sin barndom på ett annat sätt. Istället har han byggt upp en skyddande mur som håller folk ifrån honom. Han är livrädd att älska någon. Dessutom verkar han ha resignerat i tanken på att han inte kan förändra något till det bättre och passivt accepterar han sitt öde. På ett sätt tycker jag att det är så typiskt att Sofia ska falla för honom istället för att bli förälskad i den mer varmhjärtade Paul. Nu är inte Eric våldsam, även om han är rädd för att han kommer att gå i sin fars fotspår, och det finns inget, verkligen inget romantiskt i en sårad, ärrad och våldsam man. Eller i att en kvinna ska ta på sig rollen att försöka knäcka hans skal och komma åt att mjuka upp hans hjärta. Ändå är det precis vad Sofia försöker sig på. Det drar ner mitt betyg en smula.Elvira Berg
Grindvakterskan
Förlaget Harlequin
via Storytel
ISBN: 9789150930566
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.