måndag 14 maj 2018

Eldsystrar av Susanne Boll

Eldsystrar dök upp som en överraskning på posten och överraskningar är alltid roliga att få, så det tackar jag varmt för.

Eldsystrar är en vass, psykologisk thriller där en tät intrig kombineras med både mörker och oväntade vändningar. Susanne Boll är utbildad psykolog vilket avspeglas i de trovärdiga personskildringarna.
Vera Liljas favoritklient Ayana kommer inte till den avtalade terapitiden och hennes frånvaro oroar Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.

Vera Lilja är en erfaren och omtalad psykolog med mottagningvid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog,men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmerpåträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.

I Veras ungdom förlorade hon båda sina föräldrar i en fruktansvärd eldsvåda, där även hennes syster blev svårt skadad. Vera har i hela sitt liv känt en enorm skuld och försöker sona den genom att hjälpa andra. När det visar sig att Ayana är kidnappad gör sig det förflutna påmint. Det som Vera i ett helt liv försökt att glömma. Veras psykologiska kunskaper sätts på spel - det handlar om liv eller död.

Eldsystrar är den första boken i en planerad serie om psykologen Vera Lilja och jag är säker på att många kommer att läsa och till och med otåligt vänta på nästa del i serien. Trots allt verkar det vara många som uppskattar genren och väljer den framför andra. Jag dock kommer inte sälla mig till den skaran. Deckare och thriller är inte riktigt min genre. När jag läser är jag väldigt kräsen, för att inte säga svårflörtad.

För mig är det här en okej thriller, men jag tycker att det saknas spänning och driv, varför jag också tappar intresset tidigt. Vera, som trots allt är huvudpersonen, kommer mig inte heller riktigt nära och jag saknar att få lära känna hennes syster Eva, som trots allt titeln Eldsystrar antyder att jag borde få göra. På det hela taget har Eldsystrar en bra dramaturgisk kurva med en väl konstruerad intrig som berör viktiga och tunga ämnen som rasism, incest och stalking. Ja, förutom mord såklart ... och det är bara att återigen inse att den här genren blir för brutal för mig. Ett stort plus är att huvudpersonen inte är en kriminalare eller journalist enligt normen, utan en psykolog.
Susanne Boll
Eldsystrar
Bokfabriken
läsexemplar
ISBN: 9789176297308
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Riktigt spännande och bra.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Ditt lite njugga omdöme gör nog att den får vänta...

  Kram och ha en fin måndag!

  SvaraRadera
 3. Jag lägger nog också den boken åt sidan. Fast inte bokstavligen eftersom jag inte har den ;-)

  Ha en finfin start på veckan!

  SvaraRadera
 4. Jag gav också denna 3 stjärnor då det var inte riktigt en bok som jag fastna så mycket för. Den gav mig inte så mycket spänning :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.