torsdag 17 maj 2018

Beethoven suger! av Bengt Nyman

Beethoven suger! är en dagbok skriven av Kim, som går i fyran (minns jag det som).

Varning!!! Det är min högst privata dagbok som du just nu håller i din hand. Om du bara så mycket som andas på den så kommer det att gå illa för dig Men vill du nu gärna bli mumifierad för resten av livet, så okej för mig, fortsätt då att läsa ...

Boken är full med hemligheter. Saker som aldrig borde ha hänt. Som att pappa plötsligt ville skiljas. Han hade träffat en ny kvinna (Knäppa Tanten). Tala om skandal! Visst, mina föräldrar brukade gräla, men vilka föräldrar gör inte det? Det hände att de krossade tallrikar när de bråkade som värst, men de använde aldrig de dyra tallrikarna.  

Nu är Lo och jag tvungna att börja i ny skola. Björkhagens skola, låter inte det som värsta Bullerbyskolan i Astrid Lindgrens värld? Blir vi tvungna att åka höskrinda till skolan? Dessutom kommer alla säkert reta mig för att jag heter Kim? 
Hur ska jag passa in där? Jag var knappast den populäraste eleven i min förra skola trots att jag var en av de duktigaste på fotboll. 

Följ med och läs om hur det går för Kim och Lo att komma till en helt ny skola där de inte känner en endaste kotte.

Jag får inte riktigt ihop texten med Kim som jag tycker drar alltför vuxna paralleller och svänger sig med ett allt för vuxet språk. Hade det bantats ner och fokus legat mer på Kims känslor och tankar, hade texten blivit luftigare och kunnat ligga mer i linje med den tänkta läsåldern (9-12 år). Samtidigt är det en bok att känna igen sig i. Föräldrarnas skilsmässa, utanförskap i skolan, den nära vänskapen med Pablo ... En bok som lämpar sig för den goda läsaren.Bengt Nyman
Beethoven suger!
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175777313
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Den kanske passar hos vuxna bättre.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. young adults, viss ålder är svårt

  SvaraRadera
 3. Inget höjdarbetyg där...

  Ha en finfin torsdag!

  SvaraRadera
 4. Synd när det inte är barnets språk och känslor som kommer fram.

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.