torsdag 10 maj 2018

1793 av Niklas Natt och Dag1793 är en skickligt skriven historisk roman. Vilken debut! Det märks att Natt och Dag har gjort sin research ordentligt. Handlingen är fasansfull och mörk. Stockholms fattiga gränder kommer nära med sin stank och det bestialiska våldet är fruktansvärt otäckt. Styrkan i berättandet ligger i det gamla uttrycken som för oss raka vägen tillbaka till sent sjuttonhundratal. En hemsk, läsvärd berättelse som kryper under skinnet och stannar kvar där länge.

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

Niklas Natt och Dag
1793
Bokförlaget Forum
via Storytel
ISBN: 9789175038209
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Låter spännande!

  Ha en riktigt fin kristi himmelfärdsdag! :-D

  SvaraRadera
 2. Den måste jag läsa! Han har ett ovanligt namn så jag undrar om det är en släkting till mina släktingar...

  Kram och god långhelg nu :D

  SvaraRadera
 3. Åh, den har jag precis köpt 😀

  SvaraRadera
 4. Visst var den bra! Så mörk och rå.

  SvaraRadera
 5. Var hittar du allt bra 😊.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.