måndag 2 april 2018

täcknamn: hilde av kjell ola dahl

Jag hade så höga förväntningar på den här boken. För det första älskar jag omslaget. För det andra tycker jag mycket om att läsa om andra världskriget. För det tredje verkade den spännande och intressant när jag läste baksidestexten:


 Med en nutida ramberättelse, en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia som 2015 tilldelades både Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman. 

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i. 

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän. 

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare? 

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge. 

Dahl har fått både Bragepriset och Rivertonpriset för Täcknamn: Hilde. Det låter så bra. Men tyvärr levde boken inte upp till mina förväntningar. Visst blir jag förvånad, och besviken. Men samtidigt har jag tidigare upplevt att jag inte alls är förtjust i en bok som hyllas av merparten. Farrente, Ett litet liv ... och jag får väl återigen inse att jag sällar mig till skaran motvals, för såna måste också finnas. För egen del tycker jag inte att berättelsen är spännande och jag blir mest bara förvirrad av de olika årtalen. Jag brukar inte ha problem när en berättelse vävs samman med nutid och dåtid. Det har jag den här gången.


Kjell Ola Dahl
Täcknamn: Hilde
Bokfabriken
recensionsexemplar
ISBN: 9789176294956
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Kan hålla med dig att det kan vara lite rörigt, när en berättelse hoppar fram och tillbaka i tiden.
    Kram Carin

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.