söndag 1 april 2018

smakbit på söndag: ondskans ansikte

Eftersom det är påsk passar det fint med en deckare, även om det inte är min vanliga genre att läsa. Språkmässigt tycker jag nästan alltid att en deckare skulle kunna hålla högre/mycket högre klass, men det är väl bara att inse. En deckarförfattares största talang är att hålla liv i spänningen och skriva cliffhangers, inte hålla en språklig kvalité. I vanlig ordning kommer en längre recension när boken är utläst, men redan nu, så här halvvägs in i boken, kan jag säga att Ondskans ansikte ger spänning för stunden. Precis som det sig bör.

❝ Hon klädde på sig och gick ut på farsturbon och spanade längs vägen. Bara den svaga morgonbrisen som ruskade om bladen i fruktträden och ett svagt fågelkvitter hördes. Inget motorljud. Hon tryckte fram hans nummer på mobilen. Efter tre signaler gick röstbrevlådan igång. Varför hade han inte mobilen på? Det var inte likt honom. Och nu var klockan redan så mycket att de skulle missa tåget till Göteborg. Hon hämtade cykeln i garaget och trampade iväg längs grusvägen. Hon kände till platsen dit han skulle, hon hade själv varit där ett flertal gånger för att bada och sola. Det fanns en liten sandstrand inte långt därifrån.
Hon flåsade av ansträngningen, benen stumnade, men hon tvingade sig att fortsätta. Bilen stod parkerad på det vanliga stället. Då var han när i närheten.
Det pep i bröstet och flimrade för ögonen. Hon var tvungen att stanna i ett par minuter för att hämta andan. Cykeln hoppade och for över stenar och rötter och hon bestämde sig för att leda cykeln den sista biten.
När hon kom fram upptäckte hon att Gunnar inte var där. Hon sökte längs stranden, gick in i skogen i små cirklar, ropade hans namn med fick bara fågelkvitter till svar. Hon vände tillbaka till bilen, kände på dörrarna, de var låsta. 

s. 150-151 i Ondskans ansikte av Mats Ahlstedt
Finns hos Adlibris och Bokus

För fler smakbitar, kika här

16 kommentarer:

 1. Ahlstedt är bra, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Jag läste tre böcker i hans förra serie, sedan orkade jag inte fler. Trots att de utspelar sig i Göteborg.

  SvaraRadera
 3. Låter spännande - tack för smakbiten :-)

  Ha en fin påskdag!

  SvaraRadera
 4. Så spännande.
  Ha en fin påskdag.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten, den här står oläst här hemma. Det finns deckare som även håller hög språklig kvalitet! Sen är det andra som har så bra spänningshalt att man fastnar ändå.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Den här kommer jag snart att börja läsa. Men man behöver pausa deckarläsandet emellanåt. ;)

  SvaraRadera
 7. Jeg prøver også å lese krim i påsken, så nå har jeg tatt frem noen krimnoveller jeg kan lese innimellom alt annet. Jeg leser mye krim hele året, men påske og krim hører sammen likevel :-)
  Ha en riktig fin påskesøndag!

  SvaraRadera
 8. Har läst ett par böcker av Ahlstedt, men det blev inte av att jag började följa hans serie. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakebiten, gillar verkligen hans böcker..

  SvaraRadera
 10. Ja påsken är ju krimbokshögtid. Själv läser jag sällan krim ens på påsken. Samlar däremot tips till dottern som slukar dem, så tack för smakbiten! Glad påsk!"

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Har bara läst första boken i denna serie ännu. Men kommer läsa fler så småningom.

  SvaraRadera
 12. känner inte alls till den här författaren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten ! Jag är läser inte så särskilt mycket deckare men den här fick mig nyfiken och den får komma upp på min önskelista absolut.
  Ha en fin fortsatt påsk !

  SvaraRadera
 14. Känner till författaren men har inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 15. Så mange har krimtips nå i påsken, det får meg til å få lyst til å lese litt krim igjen. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.