lördag 21 april 2018

raya av henrik johansson


❝ En storm drar in över staden och förseglar bagerifabriken. En våg av vilda strejker sveper över landet. På fabriksgolvet sprider sig oron bland de osäkert anställda, något måste göras. De samlar sig och utmanar såväl fackklubben som företagsledningen.I stormens öga står en familj.
Raya jobbar som vikarie vid ugnen, den första kvinnan på sin post. Hennes mor förpackar brödet i slutet på linjen. Hennes styvfar är deras chef.
Detta kammarspel utspelar sig under ett dygn och två arbetsnätter där allt ställs på sin spets.


Raya är en bok som tar avstamp i det moderna arbetslivet med sina osäkra anställningar, samtidigt går den att relatera till #metoo-rörelsen och dagens debatt om att inskränka strejkrätten. Men lika mycket är Raya en roman där familj och arbete krockar.

Henrik Johansson, född 1973, bor i Malmö. Han är vid sidan av författandet också verksam som kritiker, krönikör och skrivpedagog. Raya är hans tredje bok efter Av kött och blod (2013, Federativs förlag) och Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse (2016, Rastlös förlag).  

Jag tycker det minimalistiska omslaget är riktigt coolt, men jag saknar författarnamnet och kanske en liten svartvit bild som ger en antydan om vad boken handlar om. Kanske en limpa ... vad vet jag?! Innehållsmässigt är dock Raya inte en berättelse som griper tag i mig. Jag har svårt att komma in i handlingen och kommer ingen av karaktärerna riktigt nära.Henrik Johansson
Raya
Rastlös förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789198405750
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. För min del är det omslag som förmodligen gjort att jag inte tittat på boken. En liten bild hade faktiskt inte varit fel. Omslaget betyder mer än vad man tror.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Nu blev jag lite orolig eftersom den här ska läsas i maj för min del.

  SvaraRadera
 3. Omslaget är det första man kollar in.
  Kram Carin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.