torsdag 12 april 2018

hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg


Jag älskar Hambergs sätt att skriva. Det här är feelgood, men det blir inte platt, inte stereotypt eller det minsta klyschigt, utan bara verklighetstroget. På riktigt. Hon skriver rappt och humoristiskt med ett uns allvar och nailar karaktärerna på ett målande sätt. Samtidigt, hur förvirrande kan det inte bli? Alltså, när vuxna människor inte kommunicerar, vilket det är stor brist på i Rosengädda!

Hamberg lyckas med bravur bygga ihop, inte bara en feelgood, utan en kvartett med trovärdig gestaltning och handling. Så tråkigt, så tomt, nu när serien är slut.

 Förändringens vindar viner över Rosengädda. När fatbod öppnar en läkarstation i byn utlöser det en kedjereaktion av nybyggaranda. Handelsboden renoveras upp, en förskola startas och plötsligt är det fler som gifter sig än begravs i Rosengädda. Halleluja det var verkligen på tiden!
Fatbods passionerade tro på byn smittar alla. Eller nästan alla. Tessan känner sig snarare övergiven. Hennes restaurang är tillfälligt stängd efter att det regnat in vatten i stationshuset, Farbod är mer uppslukad av sitt läkarhus än av Tessan samtidigt som dottern Marta helst av allt vill sitta i Smörkullas bibliotek tillsammans med godsägarinnan Charlotte.
Att Bror och Flatan flyttar in i stationshuset med hjärtesorg i bagaget skulle kanske kunna mildra Tessans övergivenhetskänslor. Om det inte vore så att de hjärtekrossare tu mest ligger instängda på sitt rum och smider egna planer. Det är inte förrän Tessan hittar ett alltför välbekant namn i en restaurangguide som hon får något nytt att tänka på. En tanke som blir en handling som förändrar hennes liv i grunden.

Hjärtslaget i Rosengädda är den fjärde och sista delen om Tessan, Rosengädda och dess invånare. Det är en varm berättelse om vikta av att översätta franska visor, laga krossade hjärtan, söka sitt ursprung och om att äntligen hitta hem trots allt.
Emma Hamberg är författare, illustratör och programledare. Det här är henne sjunde roman för vuxna. 

Emma Hamberg
Hjärtslaget i Rosengädda (del 4)
Piratförlaget
via Storytel
ISBN: 9789164205650
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Gillar hennes böcker.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också hennes böcker så självklart ska jag läsa denna också!

  kram

  SvaraRadera
 3. boken finns oläst i min bokhylla

  SvaraRadera
 4. Den serien har jag helt missat på nåt vis. Nu har jag precis laddat ned första boken i serien på plattan och ska snart börja läsa. Avis? Jag har ju allt kvar :-D

  Tack för ännu ett tips :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.