söndag 22 april 2018

dröm 19 av kurt levlin

Jag tyckte mycket om Levlins novellsamling Vänstertrafik, och hade därför höga förväntningar på den här boken för unga vuxna. Jag älskar normalt sätt att läsa böcker för just den ålderskategorin (och ja, att skriva likaså). Med andra ord var jag väldigt nyfiken på Dröm 19. Dock lever boken inte upp till mina förväntningar. Rent språkmässigt tycker jag att boken faller utanför ramen för unga vuxna då jag upplever det som alltför vuxet. Rent genremässigt är det inte heller min typ och jag har svårt att hitta drivet och spänningen.

Jag kom plötsligt på en sak , säger Anette. 
Vad då? frågar Zahra.
Att det här , hon gör en svepande gest med handen över havet och sandstranden, att det här ser ut precis som i min dröm på Högkvarteret. Drömmen jag valde att få somna till, dröm nummer nitton i drömkatalogen. Hon lägger huvudet på sned och ler. Är det någon annan som känner för att bada? 
Jag skrattar till. Kan vi det? Tänk om en helikopter dyker upp eller ett spaningsplan? Eller en patrull? Hur ska vi försvara oss om vi är ute i vattnet? 
Anette rycker, fortfarande leende, på sina axlar. Ibland måste man ta lite risker. Dessutom tror jag att ingenting kommer att hända, det gjorde det aldrig i min dröm. Min dröm kommer att skydda oss. 


Dröm 19 är en fristående fortsättning på Isamone, en bok som Svante Ors i sin Btj-recension beskrev så här: Det är en mörk, hård värld vi möter där kärleken står som en lysande kontrast. Språket är koncist och laddat och historien är svår att släppa. En framtidsdystopi som platsar bredvid Hungerspelen.

Vilka härliga vitsord från Btj. Jag tyckte mycket om Hungerspelen, trots genren. Jag tänker kanske att Dröm 19 passar äldre läsare som verkligen älskar genren.

Kurt Levlin
Dröm 19
Visto förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188769039
Finns hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.