måndag 9 april 2018

binas historia av maja lunde


I Binas historia vävs tre berättelser ur olika tidsåldrar samman på ett skickligt sätt. Slutsatsen är att mänskligheten inte klarar sig utan bin. Lunde skriver skickligt och medryckande. Binas historia är en spännande bladvändare som jag skulle vilja beskriva som en intressant och verklighetstrogen apokolyps med inslag av feelgood al dente. En mycket perfekt kombination.

❝ I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som framträdande biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Ska hans revolutionerande bikupa äntligen säkra försörjningen och äran?

I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men år 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?

Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Tao bär på drömmen att hennes egen son ska bli en av de utvalda som får gå i skolan, men ambitionerna leder till en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.  

Maja Lunde har skrivit manus för film och teve och ett flertal böcker för barn och ungdom. Binas historia är hennes första roman för vuxna.


Maja Lunde
Binas historia
Pocketförlaget
recensionsexemplar
ISBN: 9789175792552
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Låter både spännande och intressant!

  Ha en bra start på veckan :-)

  SvaraRadera
 2. Låter spännande men också lite annorlunda.

  Fortsatt trevlig måndag!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så glad att jag köpte den på bokrean! Ser fram emot att läsa den!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.