måndag 12 mars 2018

mycket mer än så av sarah dessen

❝ Auden har jämt varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Hon är en tjej som man kan lita på. Men Auden har känt sig instängd av alla krav, hon har inte haft något socialt liv och hon har inte sovit en hel natt på flera år. 

Innan hon ska börja på college får hon ett erbjudande om att tillbringa sommaren hos sin pappa och hans nya familj i en liten stad vid kusten, och hon tar tillfället i akt. Hon får ett sommarjobb i sin bonusmammas klädbutik och plötsligt händer någonting med Auden. Hon får lära sig allt om det sociala spelet, om hur tjejer pratar och beter sig, om tjejers vänskap och deras kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna, och som Auden snabbt kommer nära. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan han var med om en nära väns död. Det blir sommaren när allt förändras. 


Igenkänningsfaktorn är stor i den här boken för unga vuxna. Dessen har lyckats väl med att beskriva hur det kan vara att växa upp utan egen identitet eller socialt liv, eftersom man lägger hela sitt liv i en annan person. Jag känner med Auden, som dock lyckas väl i sin frigörelse och utveckling så snart hon får spendera ett sommarlov bortom hemmet. Hon lär sig hur man umgås med vänner, gör tjejiga saker, pratar med folk och får vara med om saker hon aldrig har gjort förr. Som att bowla och cykla till exempel. När pressen blir som störst flyr Auden dock tillbaka till det enda hemtama hon har, sina studier och böcker. Auden skulle på många sätt kunnat vara jag.
___________________
⭐ ⭐ ⭐ + (⭐ ⭐)
Sarah Dessen
Mycket mer än så
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129678673
Finns hos Bokus

2 kommentarer:

  1. Nog en bra ungdomsbok.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Den låter bra men du verkade inte helt övertygad...

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.