lördag 3 mars 2018

hur lång är en bok, i ord räknat?När jag skriver vill jag ha något så när koll på hur omfattande mitt manus är och bör vara, även om flödet i sig är mer en riktlinje än antal ord. Att räkna ord är en fingervisning, och absolut inte skrivet i sten. Det är just den konstnärliga friheten bortom strikta skrivregler som jag tycker så mycket om. Samtidigt bör man veta vad man avstår ifrån när man bryter en regel.


 • Roman; 80-100 000 ord
 • Deckare; 60 000 ord och uppåt
 • Fantasy; upp till 200 000 ord
 • Bilderbok; under 500 ord
 • Barnbok; 3000-5000 ord
 • Kapitelbok; 5000-25 000 ord
 • Ungdomsbok; 40 000-80 000 ord
 • Novell; 1600-75000 ord (kortare i veckotidning)


Det finns inga regler om hur långt ett kapitel ska vara, tack och lov. Jag skriver ibland kapitel som bara är några meningar långa. Ett ord. Om det är relevant för flödet. En tumregel är att ett kapitel ska ha ett syfte och driva historien vidare. Själv tycker jag om när kapitlen är korta och skapar driv i texten. Det gäller både kapitelböcker, ungdomsböcker och romaner. När jag läser stannar jag gärna efter ett utläst kapitel och är de för långa minimeras den chansen avsevärt. Jag tycker inte heller om alltför massiva stycken, även om det kan vara ett skönt flyt i texten, eftersom det upplevs som jobbigt för ögat. Men som sagt, det handlar mycket om den konstnärliga friheten och smaken är olika.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar korta kapitel och korta stycken men långa böcker :-)

  Finns det förresten nån regel på hur långt ett blogginlägg får vara? Där har jag en del att lära mig, tror jag ;-)

  SvaraRadera
 2. Hade jag ingen aning om detta.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Håller med om att kapitel inte ska vara alltför långa. Det samma gäller stycken också. Då blir det ett behagligt flyt i läsningen.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Egentligen bryr jag mig inte om hur lång en bok är, utan det är mera handlingen som gör att jag läser eller inte, och då gör det inget om boken är längre. Fast egentligen kanske jag gillar lite kortare, för jag är lite trött på att läsa längre böcker, som tex fantasy (är det verkligen sagt att de ska vara så långa, eller är det bara att de författarna är mer glad i att brodera ut sig pga att det oftast är nya världar de måste forma etc). Sen är fantasy en gener jag gillar. Fast det finns en del böcker jag tröttnar på pga att de är för långa, både Tana French och Elisabeth George skriver ju långa deckare. Det av King var också en som blev alltför lång. (Han kan ju skriva korta böcker också). Blonde av JCO var en annan. Även om alla dessa böcker är sådana jag har läst ut och i överlag ändå gillat, även om de drog ner betyget för att de blev för långa.
  Annars kapitellängd, jag vet inte, jag är van att avbryta var som helst om det är nödvändigt även om jag oftast gör det vid nya kapitel eller andra styckindelningar.

  Haha nu kanske man ska gå in på att man ska sätta mängd av ord även på kommentarer.

  SvaraRadera
 5. Och jag var visst inte klar.
  Jag hade undrat angående noveller, och det var kul att höra en fingervisning här.
  Har även hört och även då funderat då på när jag har sett engelsktaliga prata om shortstories (noveller) och även använt ordet novella (antar att det är en längre novell, oftast utges som böcker), eller har du någon koll på det?

  SvaraRadera
 6. Intressant, jag har aldrig tänkt på skillnaden i antal ord mellan olika genres.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.