lördag 31 mars 2018

systrarna av clair douglas


❝ Det är två år sedan Abis tvillingsyster Lucy omkom i en tragisk bilolycka. Abi, som körde bilen, är nedbruten av sorg och skuld när hon flyttar till Bath för att försöka gå vidare i livet. Vart hon vänder sig tycker hon sig se Lucy, men det visar sig alltid vara någon annan. En dag möter hon Bea som är rena avbilden av Lucy och hennes tvillingbror Ben. De blir nära vänner och Abi flyttar snart in i deras exklusiva kollektiv. 
Men när Abi blir förälskad i Ben så är Bea inte lika trevlig längre. Hon anklagar Abi för att ha stulit ett armband. Och plötsligt börjar märkliga och oroväckande saker hända. För det är väl inte bara inbillning? 

Systrarna är en spännande och välskriven psykologisk thriller med bra driv rakt igenom. Den ger mig rysningar, vilket ju är precis vad man är ute efter vid den här typen av genre. Det är lätt att sympatisera med huvudkaraktären Abi som förlorat sin tvilling i en olycka som hon dessutom är ansvarig för. Dock tycker jag att berättelsen och karaktärerna till viss del är en aning förutsägbara och schablonmässiga, vilket gör att det går att lista ut hur det förhåller sig. Lite som när jag läser en deckare och tidigt vet vem mördaren är. Fast jag vill med tyngd betona att Douglas håller en mycket högre nivå än så. Dessutom lyckas hon, alldeles inpå slutet med ännu en psykologisk twist som med rysning kryper under skinnet. It ain't over til it's over ...

Systrarna är Clair Douglas debutroman som följs av Ung kvinna saknad. Efter den här läsupplevelsen vill jag definitivt läsa även den.


Claire Douglas
Systrarna
Louise Bäckelin Förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188447470
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 30 mars 2018

chokladägget av mia ahl


Jag som inte är ett stort fan av deckare har ändå anammat den norska traditionen med påskekrim. Men jag blev glad när jag såg att Mia Ahl, som vid jul kom ut med Skumtomten, har skrivit en uppföljare. Nämligen Chokladägget som utspelar sig i påsktid. Underbart. Trenden med jul-lit kan kanske utvecklas till att bli årstids-lit? En liten fågel har i alla fall viskat att Ahl har planer på åtminstone en till bok i sin serie. Kanske kring midsommar?

Det här är en charmig, snabbläst bok som passar att läsa efter påskmiddagen. Kryp upp i fåtöljen, eller kanske utomhus i solen med en filt och en kaffe (och påskägget med chokladpraliner såklart) och bara njut av underbar läsning.

❝ Chokladägget är den efterlängtade uppföljaren till julens succé Skumtomten. Då var det Jessika som fick sig en strippande tomte som julklapp, nu är det väninnan Jenny som fyller 40, helgen före påsk. Välvilliga ångvälten Sofia och den mer motvilliga Jessika planerar en överraskningsfest åt Jenny. Men märkligt nog vill inte Jennys man Magnus vara med på tåget. Han säger sig inte fira födelsedagar längre, och tycks inte ens vilja ge Jenny en present. 

Samtidigt inser Jenny att hon får ta saken i egna händer om hennes egen högtidsdag ska bli minnesvärd. Mot den slantvändande Magnus vilja anmäler hon sig till en chokladkurs, och att kursledaren Emil är lite av en läckerbit han också, är en trevlig bonus. När Jenny berättar mer om Emil än om själva kursen för sina två väninnor inser de att det är fara å färde. Hur ska de få den bekväme trögtänkte Magnus att förstå att han riskerar att Jenny låter en oönskad påsksmäll brisera? 


Mia Ahl
Chokladägget
Word Audio Publishing
via Storytel
ISBN: 9789188321923
Finns hos Adlibris och Bokus

veckans helgfråga v. 13: en gammal bokskattHar du någon gammal bokskatt eller någon bok som du av någon anledning värderar högt?
Min man har ärvt en del böcker daterade sent 1940- tidigt 1950-tal från sin pappa. Det är både barnböcker med härliga illustrationer och ungdomsböcker. En riktig skatt som vi såklart värderar högt. Av förklarliga skäl står de högst upp i hyllan och det är nästan så att man vill ha silkesvantar på när man bläddrar i dem.

För fler svar, kika här

torsdag 29 mars 2018

små smulor av kärlek av Anouska Knight


❝ Hur lär man sig att älska igen? Speciellt när man är alldeles för ung för att ha blivit änka?

Ett enda tragiskt ögonblick förvandlar Holly Jeffersons liv för alltid. Men nu är hon äntligen på benen igen, åtminstone utåt sett, och driver sitt bageri Cake. Inombords kämpar hon fortfarande mot sorgen som vägrar att ge med sig.

Då träffar hon Ciaran Argyll. Hans lyxiga och lättsamma liv känns som något från en annan planet för Holly. Men det finns ett djup bortom den ytliga värld Ciaran rör sig i, och även han har sina demoner från det förflutna att brottas med. Kommer Holly att hitta ingrediensen hon saknar som kan få henne att leva fullt ut igen - och våga öppna sitt hjärta? 

Jag blev lockad av omslaget när jag scrollade runt inne på Storytel. Jag har läst en del mysiga feel good med mattema och vem blir inte sugen på att sätta tänderna i den här sockersöta pastelliga pralinen?! Visst var det en söt och lättuggad berättelse som för stunden var mysig läsning. En fin feel good helt enkelt. Men den lämnade inga direkta spår efter sig och blir nog dessvärre inte långlivad i mitt minne.


Anouska Knight
Små smulor av kärlek
Förlaget Harlequin
via Storytel
ISBN: 9789150715392
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 27 mars 2018

sofi och jakob reser till london av lovisa de Geer och millis sarri

❝ Det är mitt i natten när Jakob plötsligt vaknar. Ute är det kolsvart och hemma hos favoritfaster sover alla djupt. Om bara några timmar ska han resa till London för första gången, tillsammans med sin lillasyster Sofi och sin favoritfaster Lollo. Jakob har resfeber och Sofi bara busar, men väl ute på flygplatsen tar spänningen över och äventyret kan börja!
I London får de resa med dubbeldäckare, äta fish and chips och upptäcka både Big Ben, London Eye, Towern och Buckingham Palace. Men hjälp! Var har Lammi, Jakobs favoritgosedjur, tagit vägen? Följ med på resan och hjälp honom att hitta Lammi igen. 

Sofi och Jakob reser till London är boken jag själv skulle ha velat skriva!
Faktiskt påminner den mig lite om en novell/uppsats jag skrev när jag gick i fyran eller femman. Den handlade om London och ettpar borttappade vantar. Sofi och Jakob reser till London är såklart mycket bättre, och roligare. Men principen är densamma. Gosedjuret Lammi tappas bort!

Sofi, Jakob och deras favoritfaster ger sig ut i storstaden i jakten på det borttappade gosedjuret. På vägen får de uppleva en rad sevärdheter. Det roliga och intressanta med boken är de många faktarutorna "faster förklarar" så att man som läsare får lära sig mer om London, men också om själva resandet. Lovisa de Geer är en av Sveriges ledande reseexperter, och arbetar idag som skribent för ett flertal kända magasin samtidigt som hon driver en resebyrå och en egen resesajt. Med sina dyrt tvåhundra resdagar per år har hon många resetips från jordens alla hörn.

Ett stort plus är också Millis Sarris underbara illustrationer som pricken över i.

Sofi och Jakob reser till London är den första boken i en tänkt serie reseberättelser.


Lovisa de Geer (text)
Millis Sarri (bild)
Sofi och Jakob reser till London
Triumf förlag
ISBN: 9789188549310
Finns hos Adlibris och Bokus

veckans topplista v. 13: påskekrim

Påsken knackar snart på dörren och det är dags att planera för helgens påskekrim. Det är också temat på veckans topplista. Numer hör det nästan till att läsa en eller annan deckare i påsk, även om det normalt sett inte är min typ av genre.

Jag inleder med två böcker som jag har tänkt att läsa i påsk och avslutar med tre tips på deckare jag har läst och som jag tycker håller hög språklig klass.


 • Ondskans ansikte av Mats Ahlstedt dök upp som recensionsexemplar i brevlådan nu i dagarna. Som en glad överraskning. Jag har tidigare aldrig läst något av Ahlstedt.
 • Dubbla slag av Malin Persson Giolito kom som gåva då jag ställt upp i Älska pockets läsutmaning på Insta. Inte heller Persson Giolito har jag läst tidigare, ens när hon var nominerad till Årets bok 2017 eftersom jag medvetet valde bort alla deckare då.
 • Mercurium av Ann Rosman. Jag har läst en eller ett par till böcker av Rosman och tycker om att hon varvar historia med nutid. Det ger mer liv åt berättelsen, inte så massproducerat utan det märks att det finns gedigen research bakom. Det uppskattas.
 • Glasklart av Karin Wahlberg blev min förra årets påskekrim. Det är sista delen (så vitt jag vet) i Wahlbergs deckarserie i sjukhusmiljö. I vanlig ordning tycker jag inte så mycket om att läsa om morden/mördaren utan föredrar kringberättelsen; privatlivet och sjukhusmiljön.
 • Annabelle av Lina Bengtsdotter. Hon debuterade med en skrämmande och annorlunda deckare med ett oväntat slut.


måndag 26 mars 2018

ingen annan är som du av ann-helén laestadius


 Agnes liv är upp och ner. Henrik har gjort slut med henne efter ett år, tre månader och elva dagar utan att förklara varför. Har han träffat en ny tjej?Samtidigt får Agnes veta att hon har kommit in på det samiska konfirmationslägret i Nikkaluokta; ett läger där fyrtiotvå tonåringar samlas i en liten by vid Kebnekaises fot, och alla hoppas på att träffa den stora kärleken. Konan förändrar också allt för Agnes, men inte alls på det sätt som hon trodde.  

Tredje, och fristående delen i Soppero-serien. Passande 12-15 år. Om identitetssökande, tillhörighet och den första, starka kärleken. En viktig berättelse.


Ann-Helén Laestadius
Ingen annan är som du
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129705461
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 25 mars 2018

smakbit på en söndag: systrarna


Igår orkade jag varken läsa eller skriva särskilt mycket. Migränen låg och lurade. Tiden var också en faktor. På förmiddagen var jag på handbollsmatch (visserligen med ljudbok i örat så jag kunde trots allt multitaska) och resten av dagen blev lite sönderhackad då jag skjutsade yngsta dottern fram och tillbaka. Logistik, logistik. Men lite hann/orkade jag trots allt läsa och skriva. Det är min avkoppling. Jag påbörjade en ny bok efter Himlen tillhörde oss. Nu läser jag Systrarna, en bok som jag tror har stor potential att utvecklas till en riktig rysare. Jag tycker väldigt mycket om språket. Det är en skicklig författare.

❝ När vi började skolan hade hon lättare att få kompisar än jag. Hon var gladlynt och lättsam medan jag var alldeles för allvarlig och grubblande. När hon föreslog att vi skulle gå och leka med de andra flickorna på lekplatsen sköt jag alltid ut underläppen och skakade på huvudet vilket gjorde henne rosenrasande. Hon ville leka med alla och jag försökte bromsa henne. Jag ville ha henne för mig själv, som om jag på något sätt visste redan då att den tid vi skulle få tillsammans var begränsad. 

s. 46 ur Systrarna av Claire Douglas

För fler smakbitar, kika här.

lördag 24 mars 2018

himlen tillhör oss av luke allnutt


❝ Himlen tillhör oss är en stark och ömsint berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara, som inte lämnar någon läsare oberörd.
Om man skulle spola tillbaka tiden, hade Rob sagt att han var en sådan där jobbigt lyckligt lottad man - gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade lilla pojken Jack, och med ett eget hus i norra London. Men det var då. Innan Jacks alltmer frekventa huvudvärkar och den där naggande känslan som Rob inte kunde skaka av sig. Innan alla läkarbesök som bekräftade att deras och varje förälders största rädsla blivit verklighet, och hela livet rasat.
Nu finner Rob sin tröst i alkoholen, och via kontakter på webbforum blir den växande besattheten av en alternativ medicinsk behandling i Schweiz till slut den sista droppen för äktenskapet. Men mitt i all förtvivlan kommer klarheten till Rob som en käftsmäll, och han blir tvungen att ifrågasätta allt han så desperat hållit fast vid och försöka hitta en väg till försoning med alla han sårat – och med sig själv. 

Mina förväntningar på den här boken var stora. Jag var säker på att jag skulle gråta, men berättelsen lämnade andra avtryck - också. Jag överraskades positivt, trots förväntningarna, och det är såklart alltid härligt när det sker. Jag är säker på att jag kommer att tänka tillbaka på Himlen tillhör oss med en större insikt och förståelse för olika perspektiv och känslouttryck.

De första sidorna in, ska jag erkänna, var jag inte alls så begeistrad men ytterligare några sidor var jag fast. Det är en så stark och fin berättelse, ärlig på något vis och även om två av personerna i boken beter sig illa, väldigt illa, går det inte att inte tycka om dem. I stället tar jag dem till mig, tycker om dem och förstår dem. Att läsa och öka förståelse för sina medmänniskor, det är fint tycker jag. Allt får stora perspektiv i Himlen tillhör oss. Mina förväntningar; att få gråta, blev så mycket mer. Så mycket större.


Luke Allnutt
Himlen tillhör oss
Forum förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789137150376
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 23 mars 2018

kikkuli förlag, redigera en debut, skriva en uppföljare och bygga en synopsisTänk ändå om dygnet kunde ha fler timmar! Bokhögen hemma växer. Det finns så många böcker jag vill läsa och recensera och jag känner mig stundtals lite stressad när jag inte hinner med i den takt jag vill. Å andra sidan vet jag att jag har högt uppsatta "krav" och förväntningar på mig själv om hur många böcker jag ska hinna läsa under en viss tid.

Jag måste lära mig att var sak har sin tid. Inte ens den mest fokuserade och effektiva kan hinna allt. Inte ens när det är roligt går det att hinna allt.

Just nu fokuserar jag mest på att redigera mitt eget manus. Vända ett med rödpennan har jag skickat tillbaka till min redaktör. I väntan på svar med fler förbättringsförslag skriver jag vidare på uppföljaren. Först tänkte jag mig bara en bok om Luna, som min huvudperson heter. Men när bok ett var skriven insåg jag att jag hade mer att berätta, mer att ta reda på om och kring Luna. Nu när stora delar av råmanuset till uppföljaren är klar inser jag att det högst troligt även krävs en trea, så därtill har jag börjat bygga en synopsis kring del tre.

Med andra ord lever jag i min skrivbubbla just nu. Något jag älskar och är tacksam över att få göra.

Är du nyfiken på bokförlaget som ska ge ut min debut?
Kika in på länken nedan.
På Boktugg finns en artikel om Kikkuli förlag


torsdag 22 mars 2018

Veckans helgfråga - påskekrim


Veckans helgfråga lyder: vilken är din bästa deckare?

Jag läser deckare väldigt sällan. Karin Wahlbergs läser jag, för jag tycker om sättet hon skriver på. Fast jag föredrar hennes lasarettet-serie eftersom jag har svårt för våld och mord... Men det hör till att läsa i alla fall en deckare under påsk. Förra året läste jag en Wahlberg-deckare. I år ska jag läsa Dubbla slag, första boken av Malin Persson Giolito jag läser. Så det ska bli spännande.

Vad läser du för påskekrim?

flickan på hotellet av katarina wennstam


 En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan. Valentina nästan kastade från sig några tallrikar ner i vasken och det skrällde till av porslinet. Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.

En sjuttonårig flicka har blivit mördad på ett hotellrum i centrala Stockholm. När sextonåriga Alexandra Skarp får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat. 

Wennstam skriver i vanlig ordning ruggigt bra. Flickan på hotellet är den första delen i en planerad trilogi om Alex Skarp. Snart kommer Pojken under bron ut. Det är jag glad för, för det här är en spännande, medryckande, välskriven och högst aktuell bok för unga vuxna. Jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta läsa om Alex, Charlie och Bianca.

Här kan du läsa en intervju med författaren.

Katarina Wennstam
Flickan på hotellet
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129702637
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 21 mars 2018

hej vacker av ann-helén laestadius

❝ Det skulle bli trettonåriga Agnes bästa sommarlov någonsin.
Sex veckor i Soppero, i norra Sverige, med samekillen Henrik. Efter hundratals sms och timmar framför datorn hemma i Solna ska hon äntligen få träffa honom.

Fast inget går som planerat. På fotbollsplanen i byn kallas Agnes för Stockholmaren och plötsligt kan inte Henrik träffas.

Någon har bestämt att Agnes inte är en riktig same. Hon är inte bra nog. Men vem är egentligen en riktig same och kan någon annan bestämma att hon inte duger?
Ett brev utan avsändare leder till en oväntad vänskap - som förändrar allt ... 

Hej vacker är del två i Soppero-kvartetten. En vacker och viktig skildring av den första, stora kärleken och jakten på identitet och tillhörighet. Vad händer med en människa när hon inte blir accepterad?Ann-Helén Laestadius
Hej vacker
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129690132
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 20 mars 2018

veckans topplista v 12: svenska klassiker


Den här veckan handlar veckans topplista om de där godbitarna som blivit svenska klassiker. Jag hade gärna även adderat Maria Gripe till listan, men dessa fem eminenta författare dök först upp i min tanke.

 • Elsa Beskow
 • Astrid Lindgren
 • Per Anders Fogelström
 • Selma Lagerlöf
 • Vilhelm Moberg

Nu är det länge sedan jag läste en riktigt bra klassiker, svensk som utländsk, men jag funderar på att utmana mig själv och välja ut en klassiker att läsa/läsa om lite då och då. Har du tips på en bra klassiker du tycker att jag bör läsa? måndag 19 mars 2018

Lära hundar simma av Katarina Widholm

❝ Det är skolavslutning och fröken säger att när hösten kommer och de börjar i trean ska alla kunna simma 25 meter. Olle blir iskall i magen. Grejen är att han KAN simma. Han kan simtagen och vet precis hur man gör. Men sen är det där med att göra det. Det är liksom så svårt. I skolan, i badhuset har han gjort det rätt flera gånger. Fröken säger att han bara behöver träna lite."Framförallt på att inte vara så ängslig", säger hon. Olle fattar ungefär hur det går till att träna på simningen men vet absolut inte hur man tränar på att inte vara ängslig? Helst skulle han vilja resa till Turkiet och lära sig simma men nu blir det till sjön hos Gunilla och Åke de reser till. Olles lillasyster, som är lite speciellare än andra systrar, ramlar en dag och mamma måste följa med henne till sjukhuset. Olle blir kvar på landet och får nya vänner. Ninni, en annan Olle och en tant som ser ut som ett flöte. Liksom en svart hund med snälla ögon som inte heller kan simma. 

Min och yngsta dotterns senaste högläsningsbok har varit Lära hundar simma av Katarina Widholm. Tidigare har vi läst Vill du det Jina? av författaren och då slogs jag av hur bra språket flöt. Det är inte alla böcker som lämpar sig som högläsningsböcker, även om de är fantastiska i sig, utan det behövs något extra som gör att språket flyter.

Återigen har Widholm skrivit en varm och vardagsnära bok. Här får vi lära känna Olle på djupet. En ganska lågmäld kille med ett stort hjärta, samt en rad andra karaktärer. Bland andra Olles mamma som kämpar på som ensamstående förälder, Olles syster med sina utmaningar, en tant som ser ut som ett flöte och framförallt labradoren som inte kan simma. Jag blir varm i hjärtat när vänskapen mellan pojke och hund uppstår och befästs.Katarina Widholm
Lära hundar simma
Kikkuli förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188195623
Finns hos Adlibris och Bokus


söndag 18 mars 2018

söndagens smakbit - Täcknamn: Hilde

Söndag och dags för en smakbit ur boken jag läser. Jag valde ett stycke ur Täcknamn: Hilde. Du som känner mig vet att jag alltid har minst två böcker på gång, ibland fler. Du som följer mig på Instagram (villa_frejas_bokblogg) vet också att jag har en pågående utlottning av just nämnda bok. På tisdag drar jag en vinnare av boken, så än hinner du vara med och tävla.


❝ Ester blir kraftigt illamående. Händerna skakar och hon måste koncentrera sig djupt för att klara att sätta ena foten framför den andra. Chauffören har lämnat sin plats bakom ratten och kommit ut. Hans skepnad lyser röd mot kvällens mörka bakgrund och han betraktar spektaklet med öppen mun och tom blick. Ester tar stöd mot bilens kaross. Drar efter andan och får rök i halsen. Hostar. Vinglar fram till baksätet. s 266 ur Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl
För fler smakbitar, kika här

lördag 17 mars 2018

en farofylld överfart av rachel rhys

❝ Året är 1939 och Europa står på tröskeln till ännu ett världskrig när Lily Shepherd, en ganska vanlig ung kvinna, går ombord på en oceanångare med destination Australien. Lily har beslutat sig för att börja om i ett nytt land och att försöka glömma sitt förflutna. 
Resan ter sig helt magisk för den oerfarna Lily med musik, cocktails och kostymbaler. Hon får möjlighet att besöka platser hon aldrig kunnat drömma om, Neapel, Kairo, Ceylon, och lära känna medpassagerare från helt andra socialgrupper än där hon normalt rör sig. 
Men Lily inser ganska snart att hennes nyfunna vänner också är på flykt från sitt förflutna. Och när glamouren börjar blekna är allt upplagt för att något fruktansvärt ska hända. 


En farofylld överfart är fartfylld, spännande och underhållande. Enbart titeln verkar smått klaustrofobisk. Redan inledningsvis rycks jag med i handlingen och obehaget växer för att avslutas oväntat.  Rachel Rhys
En farofylld överfart
Etta förlag
via Storytel
ISBN: 9789187917424
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 16 mars 2018

veckans helgfrågaVad ogillar du i böcker?
Jag är säkert långt ifrån perfekt själv när jag skriver. Det hindrar mig dock inte från att vara språkpolis.


 • Jag gnisslar tänder när jag ser en mening som denna: "Vi hade ingen mat hemma så vi gick för och handla" (finn ett fel).
 • Jag själv skriver vuxit upp när alltfler skriver växt upp, vilket jag tycker låter som slarvigt talspråk.
 • Alltför långa meningar.
 • Alltför få dialoger eller luft i texten.
 • Övertydlighet.
 • Onödig text som inte för berättelsen framåt.


Själv då, vad ogillar du?
Och vad är svaret på finn ett fel?

torsdag 15 mars 2018

Flätan av laetitia colombani

❝ Smita, Giulia, Sarah. Tre kvinnor, tre liv, tre kontinenter. Tre vägar som inte är avsedda att korsas. Tre berättelser som är kopplade till varandra.

Indien. Smita är kastlös och drömmer om ett annat liv. Hon drömmer om att hennes dotter ska få gå i skolan och få en möjlighet att lämna fattigdomen bakom sig.
Italien. Giulia arbetar i sin fars hårateljé i Palermo. När hennes far är med om en allvarlig olycka upptäcker hon att familjeföretaget står på ruinens brant.
Kanada. Sarah är en känd advokat. Precis när hon ska bli befordrad får hon samtidigt veta att hon är svårt sjuk.
Smita, Giulia och Sarah vägrar att acceptera sitt öde och bestämmer sig för att försöka ändra på det. En fängslande historia om tre kvinnoöden sammanflätade genom en önskan om hopp och ett bättre liv. 


Flätan har jag sett florera i sociala medier ett tag och omslaget såväl som omdömen om boken lockade till läsning. Jag är inte besviken ... eller jo! På en punkt - och det är att boken tar slut alltför fort. Jag vill läsa mer om de tre kvinnliga huvudrollerna som på ett sätt sammanflätas och bildar en helhet, trots att de inte känner varandra och dessutom lever på tre olika kontinenter.


Min korta åsikt: finstämd, vacker, välskriven och spännande. En bestseller!Laetitia Colombani 
Flätan
Sekwa förlag
via Storytel
ISBN: 9789187648946
Finns hos Adlibris och Bokusonsdag 14 mars 2018

det som en gång fanns av Amanda Prowse


Rosie Tipcott är en tacksam kvinna. En gång i veckan sätter hon sig på sin favoritbänk i Devon och tackar stjärnorna för sin make, sina fina döttrar och sitt mysiga lilla hus vid havet. På samma bänk lovar hon också sig själv att alltid göra allt hon kan för att göra sin familj lycklig. Men sedan händer det som inte får hända. Rosies make träffar en annan kvinna och blir upp över öronen förälskad. Han lämnar henne och tar dessutom barnen med sig. Förlamad av sorg måste Rosie kämpa för att bygga upp sitt liv igen och försöka få tillbaka sin familj. Men vill hon verkligen det?Amanda Prowse är en mycket omtyckt författare i Storbritannien och har skrivit över femton romaner. Med Det som en gång fanns tar hon oss med på en känslomässig resa och ställer skickligt de svåra frågorna utan att fördöma. 


Jag får inte riktigt kläm på den här boken. Kanske kan man säga att jag blev förblindad av det vackra omslaget och sedan levde innehållet inte upp till mina förväntningar.

Jag blir irriterad på Prowes sätt att beskriva huvudpersonen, Rosie och hennes make. Båda två, men i synnerhet Rosie tillskrivs stereotypa egenskaper av stora mått och båda två blir därmed svåra att tycka om och ta till sitt hjärta. Jag blir inte klok på om det är så här Prowse ser på ett förhållande eller om hon skriver på ett övertydligt sätt för att hon inte litar på den goda läsaren. Grundberättelsen är så mycket bättre än slutresultatet.
Amanda Prowse
Det som en gång fanns
Printz Publishing
ISBN: 9789177710127
Finns hos Adlibris och Bokustisdag 13 mars 2018

veckans topplista: böcker att se fram emot i vår

Nätverket har legat nere, men den som väntar på något gott ... Jag väntar även på våren. Inte för att jag vill att tiden ska gå fortare, men för att jag älskar våren och gärna vill se lite snödroppar i trädgården nu, i stället för snö. Tänk så ljuvligt när den tiden kommer, då det går att sitta utomhus i vårsolen med en kaffe och läsa.måndag 12 mars 2018

mycket mer än så av sarah dessen

❝ Auden har jämt varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Hon är en tjej som man kan lita på. Men Auden har känt sig instängd av alla krav, hon har inte haft något socialt liv och hon har inte sovit en hel natt på flera år. 

Innan hon ska börja på college får hon ett erbjudande om att tillbringa sommaren hos sin pappa och hans nya familj i en liten stad vid kusten, och hon tar tillfället i akt. Hon får ett sommarjobb i sin bonusmammas klädbutik och plötsligt händer någonting med Auden. Hon får lära sig allt om det sociala spelet, om hur tjejer pratar och beter sig, om tjejers vänskap och deras kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna, och som Auden snabbt kommer nära. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan han var med om en nära väns död. Det blir sommaren när allt förändras. 


Igenkänningsfaktorn är stor i den här boken för unga vuxna. Dessen har lyckats väl med att beskriva hur det kan vara att växa upp utan egen identitet eller socialt liv, eftersom man lägger hela sitt liv i en annan person. Jag känner med Auden, som dock lyckas väl i sin frigörelse och utveckling så snart hon får spendera ett sommarlov bortom hemmet. Hon lär sig hur man umgås med vänner, gör tjejiga saker, pratar med folk och får vara med om saker hon aldrig har gjort förr. Som att bowla och cykla till exempel. När pressen blir som störst flyr Auden dock tillbaka till det enda hemtama hon har, sina studier och böcker. Auden skulle på många sätt kunnat vara jag.
___________________
⭐ ⭐ ⭐ + (⭐ ⭐)
Sarah Dessen
Mycket mer än så
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129678673
Finns hos Bokus

söndag 11 mars 2018

söndagens smakbit - flätan"Men den här morgonen är inte som vilken dag som helst. Smita har fattat ett beslut som kändes självklart; hennes dotter ska få börja skolan. Det var svårt att övertyga Nagarajan. Vad ska det tjäna till?, sade han. Hon kanske lär sig läsa och skriva, men ingen här kommer att ge henne jobb. Man föds till toalettömmare och det förblir man intill döden. Det är ett arv, en cirkel som ingen människa kan bryta sig ur. Karma."

s. 18-19 ur Flätan av Laetitia Colombani


Flätan är en magisk bok. Så bra, där flätan får en dubbel betydelse. Tre kvinnor, tre kontinenter, tre liv som på olika sätt sammanvävs och blir en helhet. Så läsvärd.

En utförligare recension kommer att dyka upp i veckan som kommer.

För fler smakbitar, klicka här.

lördag 10 mars 2018

vägen till suger maple inn av louise miller


❝ När konditorn Olivia Rawling råkar sätta fyr på en efterrätt, samt hela lokalen där hon jobbar, flyr hon till den mest trösterika plats hon kan komma på: den lilla staden Guthrie, där hennes bästa vän Hannah bor. När hon blir erbjuden ett jobb av Margaret, den grälsjuka ägaren till pensionatet Sugar Maple Inn, ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med sin överentusiastiska hund flyttar Olivia in i husets bakstuga och det dröjer inte länge innan hennes desserter frestar hela byns befolkning. 

Olivia finner sig snabbt till rätta i småstadslivet, och när Martin McCracken återvänder till Guthrie för att ta hand om sin sjuka far uppstår ljuva känslor. Men när en oväntad besökare dyker upp ställs allt på sin spets. Olivia inser att hon antingen måste stanna och inse att livet inte alltid blir som man tänkt sig, eller göra det som hon gör bäst fly. 

Vägen till Sugar Maple Inn är en söt berättelse som doftar av äppelpaj och utspelar sig i Vermonts vackra bergslandskap. Författaren Louise Miller bor i Boston och jobbar precis som huvudpersonen som konditor. Det här är hennes debutroman. 


Klassisk och tryggt förutsägbar feelgood.
Ett stort plus att det handlar om bakverk. Det gör att det vattnas i munnen på mig.


____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Louise Miller
Vägen till Suger Maple Inn
Printz Publishing
ISBN: 9789188261342
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 9 mars 2018

i'm the reader-tag

Den här listan hittade jag inne hos Vargnatts bokhylla.

Välj ett ord som beskriver dig som läsare:
Effektiv


Vilken var den allra första boken du blev förälskad i?
Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin

Inbundet eller pocket?
Spelar alls ingen roll

Hur har läsning påverkat dig som person?
Jag har vuxit och utvecklat min fantasi och mitt eget skrivsätt. Jag tror också att läsning har gjort och gör mig jordnära.

Vad läser du när du behöver bli tröstad?
Feelgood


Vem gjorde dig till en läsare?
Mor. Och före det hennes mamma.

Vilken bok har förändrat din syn på världen?
Jag har inget direkt svar på den frågan. Snarare tror jag att alla böcker jag läser är viktiga och bidrar till en ökad förståelse, empati och ögonöppnare för omvärlden och mina medmänniskor.

Beskriv ditt drömställe för läsning.
Utomhus i sol och värme, gärna nära vatten. Eller uppkrupen i fåtöljen under en filt och med en latte. Det är vilket som. Sen älskar jag också att ta promenader och läs-lyssna på ljudböcker. Jag läser överallt.

torsdag 8 mars 2018

sms från soppero av ann-helén laestadius❝ Trettonåriga Agnes lär sig samiska i smyg. Riktigt spännande blir det när hon börjar messa med en snygging i byn Soppero. Men det är inte alldeles okomplicerat. Hur samisk är Agnes egentligen, och hur ska hon vara som same? Och kommer kompisarna hemma i Solna att förstå?

Sms från Soppero vann Nordiska Museets barnbokstävling 2007 på temat "Att vara ung same idag". Den är första delen i serien om Agnes; Hej vacker och Ingen annan är som du är del två och tre. 

Välskriven och viktig.
______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Ann-Helén Laestadius
Sms från Soppero
Rabén och Sjögren
ISBN: 9789129684247
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 7 mars 2018

mangade dukar och vikta servetter av ewa klingberg

❝ Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som nu är hennes ansvar. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv.

När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vänds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjälp från Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan känner till är att en av möblerna döljer en gammal hemlighet ... Denna hemlighet leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851.

Ensamheten blir plötsligt ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla murriga väggarna får nytt liv och Felicias sårade hjärta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kärlek som är omöjlig redan från början?

Nannys och Felicias skilda livsöden vävs samman på ett fängslande vis. Hemligheter från det förflutna blir en del av Felicias liv och påverkar henne på ett sätt som hon aldrig hade kunnat förutsäga. Manglade dukar och vikta servetter är en varm och charmig historia som handlar om vänskap, kärlek och modet att känna tillit. 


Charmig och intressant feelgood med bra driv. Berättelsen bygger på två parallella historier, där jag tycker allra bäst om att läsa dåtidsberättelsen.


_______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Ewa Klingberg
Manglade dukar och vikta servetter
Historiska media
ISBN: 9789175454719
Finns hos Adlibris och Bokus

herr hansson rättar till i skogen av maria bom
 Herr Hansson kan inte sova för det är någon som gråter så förfärligt. Han går för att se vad som har hänt. Bakom stenen hittar han Greger Grävling som inte får vara med och gräva. Det är en bok med det viktiga buskapet om att alla får vara med. 

Herr Hansson rättar till i skogen är illustrerad av Jenny Sjödin i starka färger och bilderna förstärker textens budskap på ett effektfullt sätt.Viktig, fin och inkluderande.
Herr Hansson agerar mot mobbning och utanförskap och kan slappna av och somna först när alla i skogen mår bra. Används med fördel i skolan med arbetet mot mobbning.


___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Maria Bom (text)
Jenny Sjödin (bild)
Herr Hansson rättar till i skogen  
Kikkuli förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188195425
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 6 mars 2018

vinterns bästa läsning

Ute snöar det för fullt och vi har minst en decimeter snö. Härligt på sitt sätt, även om jag ser fram emot våren också. Trots allt har vi klivit in i vårens första månad, mars. Därmed vill också Veckans topplista fokusera på vinters bästa läsning. Jag har läst många bra böcker, men när jag bläddrade igenom dem är det ändå dessa fem som tycks ha lämnat kvar en starkast känsla hos mig.

 • De sju systrarna av Lucinda Riley
 • Natt över Oslo av Mats Fors
 • Bränn alla broar av Siri Helle
 • Teodlarens hustru av Dinah Jefferies
 • Vi är en av Sarah Crossan


måndag 5 mars 2018

en modern familj av helga flatland

❝ Efter fyrtio års äktenskap bestämmer sig Torill och Sverre för att skiljas. De är sjuttio år, nyblivna pensionärer och känner sig klara med familjeprojektet. Det gör inte deras tre vuxna barn: Liv, Ellen och Håkon. För dem är familjen på olika men högst påtagliga sätt ett centrum, själva grunden för deras värderingar, val och ambitioner. Ett födelsedagsfirande med hela familjen på semester i Italien blir starten på uppbrottet, och rutiner och rollfördelningar löses upp. När föräldrarna så går skilda vägar rycks marken undan för var och en av syskonen. Och balansen dem emellan förändras.Genom de tre syskonens olika ögon berättas en historia om tillhörighet, uppbrott och konsekvenser. Vad är egentligen en familj? 


Trovärdig intrig och rikt målade karaktärer, igenkännande och välskriven.

____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Helga Flatland
En modern familj
Bokförlaget Polaris
recensionsexemplar
ISBN: 9789188647856
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 4 mars 2018

söndagens smakbit - det som en gång fanns

Den här veckan bjuder jag på söndagens smakbit ur en bok med ett ljuvligt omslag som lockar, i varje fall mig, till läsning. Den dök upp som nyhet på mitt bibliotek och jag var snabb med att reservera den. Men som den nyhet den är var det såklart kö. I veckan blev det så äntligen min tur att få låna.

Igår skrev jag ett inlägg om att jag tycker om att läsa och skriva korta kapitel. Det existerar inte i den här boken. Inte ens korta stycken som jag tycker ger läsningen ett behagfullt flöde. Dock stör det mig inte alltför mycket, för språket är väldigt vackert och målande, så jag rycks med ändå. Även om det betyder att jag tvingas sluta läsningen mitt i ett kapitel/mitt i ett stycke.

Min smakbit är från ett stycke som irriterar mig, så könsstereotypt som det är. Trots att jag bara har läst en bit in i boken har jag innan det här stycket sett tidigare tendenser i boken. Förvisso tycker jag om att beröras när jag läser, men att bli irriterad om och om igen när det handlar om en så uppenbar orättvisa är en smula jobbigt. Trots det vill jag betona att jag tycker att boken verkar bra. Jag vill förstås inte förkasta den totalt bara för att hemmet, barnen och barnens uppfostran helt och hållet är mammans ansvar.


"Okej! Får jag prata med pappa, Nay." Rosie lyssnade på det skrapande ljudet när Phil tog emot sin telefon.
"Hallå älskling."
"Jag hörde att de har övertalat dig att ta med dem till bollhavet i Barnstaple." Hon skrattade.
"Jag har faktiskt inget emot det." Han suckade. "Jag menar, jag visste ju att jag inte skulle kunna sitta hemma och slöa och titta på tevesporten."
"Men älskling, vänta en liten stund så kommer jag hem och tar hand om dem om du behöver vila." Hon visste att han hade haft en stressig vecka. 
"Nej, du har precis jobbat klart. Det är ingen fara, det blir roligt att umgås med dem, och har jag tur kommer vi att spela cd:n med One Direction hela vägen fram och tillbaka."
"Okej, ha så kul och kör försiktigt så ses vi när ni kommer hem. Jag älskar dig."

s. 45-46 ur Det som en gång fanns av Amanda Prowse.

För fler smakbitar, klicka här.

lördag 3 mars 2018

hur lång är en bok, i ord räknat?När jag skriver vill jag ha något så när koll på hur omfattande mitt manus är och bör vara, även om flödet i sig är mer en riktlinje än antal ord. Att räkna ord är en fingervisning, och absolut inte skrivet i sten. Det är just den konstnärliga friheten bortom strikta skrivregler som jag tycker så mycket om. Samtidigt bör man veta vad man avstår ifrån när man bryter en regel.


 • Roman; 80-100 000 ord
 • Deckare; 60 000 ord och uppåt
 • Fantasy; upp till 200 000 ord
 • Bilderbok; under 500 ord
 • Barnbok; 3000-5000 ord
 • Kapitelbok; 5000-25 000 ord
 • Ungdomsbok; 40 000-80 000 ord
 • Novell; 1600-75000 ord (kortare i veckotidning)


Det finns inga regler om hur långt ett kapitel ska vara, tack och lov. Jag skriver ibland kapitel som bara är några meningar långa. Ett ord. Om det är relevant för flödet. En tumregel är att ett kapitel ska ha ett syfte och driva historien vidare. Själv tycker jag om när kapitlen är korta och skapar driv i texten. Det gäller både kapitelböcker, ungdomsböcker och romaner. När jag läser stannar jag gärna efter ett utläst kapitel och är de för långa minimeras den chansen avsevärt. Jag tycker inte heller om alltför massiva stycken, även om det kan vara ett skönt flyt i texten, eftersom det upplevs som jobbigt för ögat. Men som sagt, det handlar mycket om den konstnärliga friheten och smaken är olika.

torsdag 1 mars 2018

böcker som blir film 2018

Veckans helgfråga lyder: Vilken bok som blir film 2018 ser du fram emot?
Jag läser mest och tittar inte så ofta på film, serier eller teve, men några filmer som jag faktiskt ser fram emot, speciellt efter att ha kollat på trailern, är dessa båda. Filmerna verkar så välgjorda med skickliga skådespelare.

Bok 1 finns i min TBR-hög och jag ska snart ta tag i den och bok 2 har jag läst, bloggat om och tyckt mycket om. Nu har jag som mål att se filmerna. Två filmer på ett år ska jag väl lyckas med?! • Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap kan läsas och uppskattas av alla. Mary Ann Shaffer har skapat en underbar samling karaktärer som man efter läsningens slut känner att man gärna hade umgåtts mer med. • Ella och John Robina har varit ett par i mer än sextio år och haft ett underbart liv tillsammans. Nu har de passerat åttio, hon har cancer och han Alzheimer. Men Ella vill inget hellre än att uppleva ett sista äventyr med sin man - innan hans minne bleknar för alltid. Så de packar sin gamla husbil, rymmer från överbeskyddande barn och läkare, och ger sig iväg på en sista semester. Resan går längs en väg kantad av minnen från ett långt och lyckligt äktenskap. Och medan John rattar bilen och kämpar för att minnas, blir Ella mer och mer övertygad: det är upp till henne att avgöra hur deras berättelse ska sluta. MICHAEL ZADOORIAN är född och uppvuxen i Detroit. Förutom En sista semesterhar han även skrivit den kritikerrosade och prisbelönta romanen Second hand.