måndag 5 februari 2018

vi kommer snart hem igen av jessica bab bonde

 Till boken finns en lärarhandledning och tillhörande arbetsuppgifter skriven av lärarna Johanna Martinez Conde och Anna Windirsch. Ladda ned lärarhandledningen här.

»Vi duschades och håret rakades av.
Det var sista gången jag såg mamma och mina yngre systrar Magdalena och Judith.
Mamma var 41 år då. Mina systrar var 14 och 12 år.«
Elisabeth Kischinowsky

I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berättelser som grund skapat en angelägen och viktig bok.

Det visuella berättandet gör boken lättillgänglig, trots det svåra ämnet. Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning. En bok som öppnar upp för samtal om det allra svåraste: om flykt, krig, antisemitism och främlingsfientlighet. Den passar barn och ungdomar från ca 11 år och upp.

Jessica Bab Bonde lever ett judiskt liv i Stockholm med sin familj. Tillvaron i Stockholm är en direkt följd av tidigare generationers flykt undan förföljelse. Hon arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen.

Peter Bergting är en prisbelönt serieskapare, illustratör och författare. Förutom seriealbum och fantasyillustrationer har Peter bland annat gjort omslag till böcker av J.K. Rowling och J.R.R. Tolkien. 
Jag har själv träffat Emerich Roth, som bidrar med sitt vittnesmål här i boken. Han kom till min skola när jag gick på högstadiet eller gymnasiet. En tid efteråt hade vi brevkontakt, men dessvärre har jag inte kvar hans brev längre. Har ingen aning om vart de kan tänkas ha blivit av ...

Min åsikt
Välskriven och fängslande, viktig och skrämmande.
Fina, tydliga illustrationer. Serieformatet passar - och når ut till ung som gammal (just nu läser vår 11-åring boken).

_______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Jessica Bab Bonde (text)
Peter Bergting (bild)
Vi kommer snart hem igen
Natur och kultur
recensionsexemplar
ISBN: 9789127152052
Finns hos Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

 1. Verkligen en viktig bok - vi får ALDRIG glömma!

  SvaraRadera
 2. En mycket viktig bok detta.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Läste nyss den här också och den var verkligen bra.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.