söndag 18 februari 2018

söndagens smakbit


❝ Myggorna bildar moln nere vid bryggan, man ser dem från altanen där grillfaten blir allt tommare och de vuxna allt fullare. Om han själv vore en mördare, tänker Ludde, skulle han kunna gripas av samvetskval en sån här kväll. När allt är så vackert och alla så glada, så skulle en mördare kunna drabbas av allvaret i att ha mördat en annan människa. Därför iakttar han noga omgivningarna, för att se om någon ensam vandrare kommer gående längs exempelvis stranden för att begrunda sina synder. 


s. 119 ur Sara Lövestams Skarven.
------------------------------


Skarven är en bok för mellanåldern (9-12 år). Eftersom jag själv är författare till barn- och ungdomsböcker läser jag ofta böcker för den ålderskategorin. Dessutom är jag mamma och lärare, så ja, det blir inte bara litteratur för vuxna, vilket jag tycker är roligt. Jag gillar bredden ... 

Sara Lövestam har rönt stor framgång med sina romaner, en grammatikbok och med ungdomsboken Som eld. Nu är hon aktuell som författare för mellanåldern.

Det här handlar boken om ...

❝ Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grenar mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten. Johanna som alla kallar Johan. Ludde som längtar efter mysterier. Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar. Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Skarven är en bladvändare för bokslukarna där vi kommer de tre barnen Johanna, Ludde och Olivia nära. Fallet de tar på sig att lösa tar dem till farligare platser än de nånsin kunnat ana. Och samtidigt är det så mycket mer som står på spel, inte minst för Johanna. 

12 kommentarer:

 1. Det låter som en spännande bok och spänning gillas i den åldern!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Spännande och det gillas ju som sagt i den åldern.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten - länge sedan jag läste böcker för den ålderskategorin!

  SvaraRadera
 4. Det kan være spennende for voksne også å lese krim for barn eller unge. Jeg har akkurat lest den første boken i Clue-serien av Jørn Lier-Horst. Det er krim for store barn, men spennende å også lese høyt fra.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Har inte läst något av den här författaren, men det vore nog dags att jag gjorde det. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Verkar som en spännande bok för mellanåldersbarn. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Tyckte om den här :) Tror den skulle lämpa sig bra som högläsningsbok på mellanstadiet.

  SvaraRadera
 8. Sara Lövestam har jag bara läst en bok och det kommer snart att bli fler :)

  SvaraRadera
 9. Låter spännande, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Öar ser verkligen hemska ut efter att skarvar har bott där.

  SvaraRadera
 11. Sara Lövestam är en kompetent författare har jag förstått.
  tack för smakebiten!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.