tisdag 6 februari 2018

läs om kvinnliga levnadsöden


Kvinnliga levnadsöden står i fokus i veckans topplista. I litteraturen finns det gott om sådana, både fiktiva och verkliga. Mitt val föll, ganska slumpmässigt, på dessa fem.

 1. Gömda av Liza Marklund. En omtvistad bok som från början marknadsfördes som en sann berättelse men som senare tid beskrivs som fiktiv. Oavsett en spännande och gripande berättelse om Mia som träffar en mycket våldsam man.
 2. Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory. Julie överlevde Münchenhausen by proxy, som förmodas vara den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel.
 3. Ända in i märgen av Annika Teasler. Ridning är Annikas liv fram till den dag hon faller av favorithästen. När Annika vaknar upp igen är hon helkroppsförlamad utan egen förmåga att varken andas eller prata.
 4. Helgas dagbok av Helga Weiss. När Helga börjar skriva dagbok 1938 är hon 9 år och bor i Prag. När dagboken avslutas är Helga 15 år och har mirakulöst överlevt nazisternas och förintelsereas fasor i koncentrationsläger.
 5. Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly. Som kvinnor och afroamerikaner hade de alla förutsättningar emot sig. Det här är den sanna berättelsen om fyra matematiker på NASA som möjliggjorde de amerikanska framgångarna i rymdkapplöpningen med Sovjetunionen. 


14 kommentarer:

 1. Intressanta böcker var och en på sitt sätt. Nummer 2 skriver om en problematik som är oerhört svår att komma åt även om man misstänker...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för intressanta tips! En del har jag inte hört talas om tidigare.

  SvaraRadera
 3. Bra tips, och Dolda tillgångar tänkte jag se snart på tv:n när tillfälle ges.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 4. Bara intressanta tips, tack för dem! Mamma sa att jag var sjuk måste jag läsa, även om jag tror att det kommer att bli jobbig läsning. Vi var kontaktfamilj till ett barn som blev behandlad på det sättet, det var så hemskt att se vad som pågick och inte kunna hjälpa flickan som var utsatt mer. Barns lojalitet till sina föräldrar är enorm och socialtjänstens förmåga att ingripa och se till barnets bästa är inte alltid den bästa. Filmen Dolda tillgångar står i bokhyllan och väntar, jag måste verkligen se alla filmer som ännu inte blivit sedda. Ända in i märgen handlar väl om kvinnan som var med om en ridolycka? Den står också på min att-läsa-lista.

  SvaraRadera
 5. Den där femman såg jag alldeles nyligen som film. Helt suverän film - jag hade ingen aning om dessa kvinnor. Helt otroligt!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 6. Münchhausen by proxy är så hemskt. orkar inte ens tänka på det. har inte läst någon av dina böcker. Gömda känner jag naturligtvis till men jag har inte haft lust att läsa den. jag känner också till Mamma sa att jag var sjuk och Helgas dagbok

  SvaraRadera
 7. Den enda jag inte läst är Helgas dagbok.

  SvaraRadera
 8. Dolda tillgångar har jag bara sett som film och den var i alla fall väldigt bra.

  SvaraRadera
 9. Hoppsan vilka bra tips, flera som jag tänkt läsa här men glömt bort lite.

  SvaraRadera
 10. Helgas dagbok vill jag läsa!

  SvaraRadera
 11. Ända in i märgen är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 12. Ja, Dolda tillgångar, den skulle jag ju kunnat ha med, den passar ju bra på den här listan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.