onsdag 28 februari 2018

karta för förälskade & andra vilsna av johanna lindbäck

Det här är första boken jag läser av Johanna Lindbäck, som tydligen har skrivit fler kritikerrosade romaner för unga vuxna. Karta för förälskade och andra vilsna tycker jag har precis allt. Språkligt lyfter Johanna en ganska händelsefattig story och ringar in förälskelsens alla känslor av pirr, tvivel och hopp. Jag tror att många kan känna igen sig.

 Julia är på väg till familjens lantställe. Vännerna Karin och Astrid, däremot, sitter inte i en stuga. De dricker smoothies på Mallorca. Är de ens hennes vänner längre? Nu när Julia råkade bli ihop med Isak som Karin hade span på först. Sommaren i stugan gör inte livet mer okomplicerat eftersom Rasmus dyker upp. Rasmus som tecknar och läser samma böcker som Julia. Kort sagt, en helt annan typ än Isak. Mötet mellan Julia och Rasmus blir början på en sommar där de båda tvingas fatta livsavgörande beslut om vem de vill vara och vad de vill bli 

__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Johanna Lindbäck
Karta för förälskade & andra vilsna
Gilla böcker
ISBN: 9789188279200
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 27 februari 2018

veckans topplista - bokrean


Med anledningen av att startskottet för årets bokrea har gått handlar också veckans topplista om rean. Eftersom jag kontinuerligt tipsar om böcker här och dessutom för inte så länge sedan tipsade om en hel hög reafavoriter tänkte jag först inte delta i den här veckans topplista. Det är inte så inspirerande med upprepning hela tiden. Men så kom jag på att jag sällan läser biografier och riktar därför inte topplisten på fem biografier som står på min TBR-lista.

Har du gjort/ska du göra några härliga bokfynd under rean? 1. Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. En solskenshistoria.
 2. Penguin Bloom. När du lär dig ta emot kärlek och älska andra kan du själv bli hel.
 3. Sluta aldrig gå - från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland. Kampen om att få ihop sina två jag.
 4. Mannen som talade med elefanter: ett liv i frihet på den afrikanska savannen. En kamp för djuren.
 5. 14 år till salu: en sann svensk historia. Om djup förnedring och vägen upp.

måndag 26 februari 2018

hotelldirektören av rose tillberg mattsson


Det här är en bok som jag borde ha läst för länge sedan, men den kom bort sig lite i en av mina hyllor och glömdes av. Tills jag påmindes när boken dök upp i mitt instagramflöde. Jag hade såklart kommit ihåg att läsa ändå, men det hade kanske dröjt ännu längre.


❝ Den nyblivna änkan Bebe ärver makens åkeri och bestämmer sig för att ensam köpa och driva det gamla anrika hotellet i pappersbrukssamhället. Det är inte alla i bygden som gläds åt det vackra barnhemsbarnets framgångar. När en ung, råbarkad kock från Stockholm anländer till hotellet blir ingenting som det varit och allt ställs på prov. Hotelldirektören är en roman om ett samhälle i 60-talets Sverige på uppgång, kryddat med skvaller, erotik, svek och vänskap. Huvudkaraktären Bebe är en stark kvinna i ett mansdominerat samhälle. Hon är inspirerad av Rose Tillberg Mattssons egen farmors livsresa som barnhemsbarn från Stockholm till hotelldirektör i Häverödal/Hallstavik. 

Stundtals tycker jag nästan att det blir lite väl mycket av allting och tycker kanske att berättelsen spretar iväg lite. I mitt tycke hade den vunnit mer om den behållt båda fötterna i en mer realistisk grund. Nu tycker jag att den blir lite överdriven stundtals. Men det är min åsikt. På det stora hela tycker jag väldigt mycket om boken.

Min korta åsikt är att den är:
Välskriven, underhållande och tragikomisk.


__________________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Rose Tillberg Mattsson
Hotelldirektören
Visto förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789187523892
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 25 februari 2018

söndagens smakbit - en modern familj

 Mamma fäster blicken på mig, en blick som jag tidigare kunde bli livrädd för - nedlåtande och tillrättavisande, nästan hånfull. Jag har tänkt att jag aldrig skulle kunna se på mina barn på det sättet som om jag uppriktigt föraktade dem. Jag är inte rädd längre, det är bara härskarteknik och jag vet att mamma inte föraktar mig, det handlar inte ens nödvändigtvis om mig.

s. 67 ur Helga Flatlands En modern familj

 Liv har alltid varit mer beroende av mamma och pappa än jag, beroende av deras uppskattning och accepterande av allt hon gör, även i vuxen ålder. Jag minns hur hon nästan bad om lov att gifta sig med Olaf, att hon var nervös och ringde mig varenda dag innan hon skulle berätta för dem att de tänkte gifta sig i kyrkan, som om det var det värsta hon kunde göra mot dem. 

s. 75 ur Helga Flatlands En modern familj

Helga Flatland beskrivs som en av de största yngre författarna i Norge. Tidigare har hon skrivit Bli avis du kan. Reis avis du må, men En modern familj är den första som är översatt till svenska. Jag har läst ungefär halvvägs nu och är tagen av hur målande och starkt Flatland skriver den här gripande relationsromanen och är så glad att jag fick chansen att läsa - och tipsa vidare. Recension dyker upp här i veckan.

Klicka för fler smakbitar

lördag 24 februari 2018

var är audrey? av sophie kinsellaEfter att ha läst Mischling behövde jag något mer lättsmält. Något mycket mer lättsmält. Valet föll på träffsäkra Sophie Kinsella. Hennes böcker går alltid att ta till i en lässvacka eller som nu, när det krävs något lätt efter något tungt, som väckt många känslor.


Var är Audry är egentligen ingen lättsam berättelse, i alla fall inte grunden till den. Men Kinsella har en förmåga att skriva humoristiskt och lätt, även nu när det handlar om psykisk ohälsa och isolering.


❝ En galen familj och en huvudperson att älska redan från första sidan.Efter det som hände på skolgården, när de där tjejerna ... nej vi behöver inte gå in på det, men det var kulmen på en lång tids mobbing, och efter det kommer Audrey Turner aldrig att gå tillbaka till skolan igen. Helst aldrig ens utanför dörren. Audrey lider av social fobi, generaliserat ångestsyndrom och depressiva episoder. Hon går hos en psykolog och gör hela tiden framsteg, men det är inte förrän hon träffar Linus som hennes tillfrisknande tar fart på riktigt. Linus får henne att våga göra saker hon aldrig trodde att hon skulle kunna göra igen, som att gå till Starbucks, äta glass i parken och prata med främlingar. Och långsamt, långsamt börjar hon hitta tillbaka till sig själv igen _________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Sophie Kinsella
Var är Audrey?
B Wahlströms
Via Storytel
ISBN: 9789132166303
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 23 februari 2018

mischling av affinity konar❝ År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och farfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden. På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid 


Skrämmande, tung, skakande och informativ läsning om Josef Mengeles fruktansvärda experiment med tvillingar/trillingar under andra världskriget. Experiment som jag har hört talas om, men inte läst om på det här hudlösa sättet tidigare. Det märks att författaren har gjort ett gediget researcharbete. Ingen som läser den här boken lämnas oberörd, det är en oförglömlig läsning, som genast krävde en mycket mer lättuggad bok som jag satte tänderna i direkt. Bara för att försöka skapa lite distans.


Affinity Konar (född 1978) växte upp i Kalifornien med polsk-judiska rötter. Hon har examen från San Francisco University och Columbia University i New York och debuterade 2009 med romanen The Illustrated Version of Things.


____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Affinity Konar
Mischling
Bokförlaget Polaris
via Storytel
ISBN: 9789188647023
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 22 februari 2018

Helga Flatland i veckans helgfråga

Jahapp, jag som nyss tyckte att det var tråkigt att sportlovet var slut, nu har det snart gått en hel vecka sen dess. Tiden går så fort. Oavsett om det är lov eller vardag. Nu är det snart helg igen och det har blivit dags för helgfrågan.

Ibland hör författare av sig och erbjuder recensionsexemplar, hur gör du? Vilka tackar du ja/nej till? 

Jag tackar ja till det mesta, men för allas skull, författaren och min (för att det ska bli en rättvis bedömning och en trevlig läsning) har jag börjat tacka nej till böcker som inte är "min genre". Alltså ingen fantacy och inte heller alla deckare...

Vilken bok läser du just nu? Jag läser Helga Flatlands En modern familj. Kan varken säga bu eller bä än, för jag har bara läst ett par tre sidor. Men språket är härligt så det blir nog ett stort plus. Och jag har hört mycket gott om den. Spännande.

det sjunde rummet av erika svernström


❝ När Alvin och hans familj hälsar på mormor och morfar i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem bakom en tavla i köket. Man kan ringa från de sex olika rummen i huset, men en dag ringer det plötsligt från rum nummer sju. Men var är det sjunde rummet? Barnen börjar omedelbart leta samtidigt som oförklarliga saker händer runt dem. Varför har morfar och hunden blivit förgiftade? Vem gör inbrott utan att ta något? Varför vaknar Alvin exakt klockan 02:17 varje natt? Men framför allt - vem är det som ringer från det sjunde rummet? 

Spännande, läskig och underhållande.
Perfekt för bokslukaren eller som högläsningsbok.

__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Erika Svernström
Det sjunde rummet
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776415
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 21 februari 2018

Att skriva, en hantverkares memoarer av Stephen King


Den här boken gillade jag mycket. Inte nog med att jag får läsa mer om Stephen Kings liv, hans memoarer, precis som boktiteln antyder, jag får också ta del av matnyttiga skrivtips. Även om inte alla tips faller mig på läppen ... eller snarare, går att praktisera fullt ut. Som det där med att slänga ut teven, spränga telefonen och stänga in sig i ett rum och skriva ifred, eller hur han nu ordagrant beskrev det. Det bara går inte. King menar att man kan läsa lite nu och då, på en höft. Men att det inte fungerar på samma sätt när man skriver. Men det gör det! Det måste gå. För mig är det enda sättet att överhuvudtaget kunna skriva. Det måste ske på en höft. Med bebis på armen och läxläsning med de äldre barnen, matlagning, tvätt, dammsugning ... och det går, bevisligen. Jag har skrivit en bok som kommer att bli utgiven, på förlag. Och jag har skrivit fler råmanus under den här föräldraledigheten än under mina år som aspirerande författare.


❝ Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare.

Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter. 
____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Stephen King
Att skriva: en hantverkares memoarer
Albert Bonnier Förlag
ISBN: 9789100169947
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 20 februari 2018

grannen from hell av carina aynsley

❝ Lisa från Gävle reser till Koskenjärvi i norra Finland för att söka sina rötter. Det visar sig vara en inte helt enkel uppgift och de två semesterveckorna blir mer händelserika och livsavgörande än hon kunnat ana. Förutom den romantiska och försiktiga Lisa träffar vi Maria, Lisas ständigt svärande och champagnesörplande barndoms-väninna, Ilmari, den sirlige änkemannen, drömprinsen Hannes, Marias sambo, Vanja, en mycket olycklig, men färgstark kvinna, snygg-Martin, grannens son. Sist, men inte minst, huka dig för Jari-Pekka, Grannen from hell, vars självpåtagna livsuppgift är att jävlas med allt och alla. Detta är en romantisk förvecklingshistoria där Grannen from hell har alla fingrar med i spelet. Men vad är det egentligen för hemligheter som döljs innanför grannens egen ytterdörr? 

Som bonus ges sex små berättelser.

Humoristisk, fartfylld och trevlig.

______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Carina Aynesley
Grannen from hell
Whip Media
recensionsexemplar
ISBN: 9789198216196
Finns hos Adlibris och Bokus

veckans topplista - sport i litteraturen

Förra veckan hade vi sportlov här, i den här delen av landet, men lovet fortsätter i andra delar den här veckan. OS är i full gång, heja Sverige och det är helt klart mycket sport just nu. Därför handlar också veckans topplista om just sport. 

Min lista rymmer, nästan som vanligt, böcker som riktar sig till olika ålderskategorier: 

 1. Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson. Bok för unga vuxna (simning)
 2. Gillad som du är av Camilla Dahlson. Bok för 9-12 år (löpning)
 3. Björnstad av Fredrik Backman. Bok för vuxna (hockey)
 4. Bränd av Marianne Wallin. Bok för unga (ridning)
 5. Ferry tales av Björn Ferry. Den enda bok jag inte har läst men kan tänka mig att läsa (skidor/skidskytte)måndag 19 februari 2018

taking chances: winning with probability av John HaighVem drömmer inte om att någon gång vinna storkovan?, att håva in massvis med pengar?!, att kanske kunna trappa ner eller helt sluta jobba?! Jag gör det definitivt. Om jag hade råd skulle jag sluta jobbet pronto och i stället satsa helhjärtat på mitt författarskap och på att resa. Det hade ökat min livskvalité avsevärt, det är jag säker på. Samtidigt fattar jag såklart att man måste våga för att överhuvudtaget ha en chans på de där miljonerna.

Anledningen till varför jag aldrig kommer att håva in dem i dagsläget är just mod, eller bristen på. Att jag inte handlar med aktier eller spelar exempelvis Slotsspel på nätet beror i första hand på att jag tror att det är komplicerat. Väldigt komplicerat.

Tyvärr finns det inte så många handböcker på svenska (och jag läser ogärna på engelska), men det här verkar ändå vara en förhållandevis enkel handbok i att förstå sig på det här med att spela på slots casino, vilket tydligen inte ska vara så svårt ändå?! Om boken ...

 Taking Chances presents an entertaining and fascinating exploration of probability, revealing traps and fallacies in the field. It describes and analyzes a remarkable variety of situations where chance plays a role, including football pools, the Lottery, TV games, sport, cards, roulette, coins, and dice. The book guides the reader round common pitfalls, demonstrates how to make better informed decisions, and shows where the odds can be unexpectedly in your favor. This new edition has been fully updated, and includes information on "Who Wants to be a Millionaire?" and "The Weakest Link," plus a new chapter on Probability for Lawyers. 


 ________________________
John Haigh
Taking chances
Oxford University Press USA
ISBN: 9780198526636
Finns hos Adlibris och Bokus


jespers supersinnen av marie bosson rydell

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, för då är det inte heller någon som retas eller kommer med kommentarer och frågor. Men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp, när det blir jobbigt eller krånglar till sig. 

Jesper tycker ofta att det inte är någon idé att ens försöka. Det känns jobbigt, motigt och meningslöst. Men hans gympalärare menar att man inte ska ge upp och vända, om man möter ett hinder på vägen. Istället ska man försöka hitta sitt eget sätt att ta sig förbi hindret. En del kanske skuttar lätt över, andra behöver hitta en väg vid sidan om och någon behöver en extra knuff för att komma över.

Viktig, informativ och trovärdig.
___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Marie Bosson Rydell
Jespers supersinnen
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776880
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 18 februari 2018

söndagens smakbit


❝ Myggorna bildar moln nere vid bryggan, man ser dem från altanen där grillfaten blir allt tommare och de vuxna allt fullare. Om han själv vore en mördare, tänker Ludde, skulle han kunna gripas av samvetskval en sån här kväll. När allt är så vackert och alla så glada, så skulle en mördare kunna drabbas av allvaret i att ha mördat en annan människa. Därför iakttar han noga omgivningarna, för att se om någon ensam vandrare kommer gående längs exempelvis stranden för att begrunda sina synder. 


s. 119 ur Sara Lövestams Skarven.
------------------------------


Skarven är en bok för mellanåldern (9-12 år). Eftersom jag själv är författare till barn- och ungdomsböcker läser jag ofta böcker för den ålderskategorin. Dessutom är jag mamma och lärare, så ja, det blir inte bara litteratur för vuxna, vilket jag tycker är roligt. Jag gillar bredden ... 

Sara Lövestam har rönt stor framgång med sina romaner, en grammatikbok och med ungdomsboken Som eld. Nu är hon aktuell som författare för mellanåldern.

Det här handlar boken om ...

❝ Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grenar mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten. Johanna som alla kallar Johan. Ludde som längtar efter mysterier. Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar. Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Skarven är en bladvändare för bokslukarna där vi kommer de tre barnen Johanna, Ludde och Olivia nära. Fallet de tar på sig att lösa tar dem till farligare platser än de nånsin kunnat ana. Och samtidigt är det så mycket mer som står på spel, inte minst för Johanna. 

liam superhemligt av marie bosson rydell

Liam har en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han kan inte berätta den för någon. Hemma är det rörigt. Man vet aldrig vad som ska hända. Liam är hela tiden orolig. I skolan försöker han få ordning genom att bestämma över sina kompisar. Om han bestämmer kan ingenting hända honom. 

Liam har en lillebror som heter Kevin. Även om det händer en massa hemska saker, så skulle det vara ännu värre om det händer Kevin något, tänker Liam. Han måste skydda Kevin.

Viktig och informativ läsning, spännande och trovärdig.

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Marie Bosson Rydell
Liam superhemligt
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776873
Finns hos Adlibris och Bokus

lördag 17 februari 2018

det saknas en färg på dalis palett av assar andersson

❝ Anders och sjuårige Leo har precis hittat tillbaka till vardagen efter mamma Lindas död och lever ett stillsamt liv när livet tar en ny vändning. Det visar sig bli den svåraste kamp som de någonsin har utkämpat. En kamp där hela tillvaron står på spel. 


Gripande, fängslande och känslosam.
Det är en snabbläst bok, luftig och lätt, vilket är ett plus. Dock ligger det också handlingen lite i fatet för jag hade velat beröras ännu mer. Till tårar, för det är en sorglig och så fin berättelse. Men det går lite för fort, speciellt på slutet där jag hade velat gråta. Men den får en stark fyra av fem.

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Assar Andersson
Det saknas en färg på Dalis palett
Reko förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789186999100
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 16 februari 2018

bokrean - mina tips

Hjälp vad veckorna går. Det är redan fredag. Ett helt sportlov har passerat. Och det är dags för ännu en helgfråga

Har du gjort någon reabeställning?

Nej, och det kommer jag högst troligt inte att göra heller, även om jag mer än gärna läser dessa fyra.


Vilket är ditt absolut bästa reatips för i år?

gurktjuven av emma frey-skött

❝ Dörren till lekstugan glider långsamt upp på glänt och något litet och lurvigt slinker ut genom dörrspringan. Fia blir alldeles iskall inuti sig när hon förstår vem det är som sitter och sniffar där på lekstugetrappan. Det är Gurkan. Och på något sätt har han sluppit lös. 

Vad tar man sig till när någon har stulit ens bästa vän? Fia har faktiskt ingen aning. Det enda hon vet är att Emma och hon inte är bästisar längre. Sedan dumma Monkan började i klassen hänger Emma bara med Monkan. Fia känner sig ledsen, utanför och ARG. Så när hon av en ren händelse råkar stjäla Monkans kanin Gurkan, känns det riktigt bra. Det visar sig dock vara mycket svårare att gömma en kanin än Fia någonsin trott. 

Trovärdig, välskriven och spännande bok om vänskap, känslor och kärleken till en kanin.

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Emma Frey-Skött
Gurktjuven
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776859
Finns hos Adlibris och Bokus

torsdag 15 februari 2018

"vilken hemlighet", sa stilige karln av robert svensson

❝ Vad gör du om du hittar ett gulnat papper på vinden, där någon ritat en nyckel och skrivit upp mystiska tecken? Olga, Otto och Stilige karln blir i alla fall galna av nyfikenhet. För de fattar ingenting. De behöver hjälp. MYCKET hjälp.Det bästa är såklart att bjuda in ungarna Malte och Kajsa till Ödegården. Men inga andra människor i hela världen får veta något om det gulnade pappret. Mysteriet måste lösas i största hemlighet. Det här är början på ett svindlande äventyr i Olgas skrangliga hus.Boken är den tredje fristående berättelsen om Olga och gänget. En bok om en virvlande höststorm, en trasig tegelpanna, två sömniga rånare, och vad en nyckel i silver kan tänkas låsa upp ...

Rolig, spännande och fartfylld läsning som passar både barn och vuxna.
___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Robert Svensson
Vilken hemlighet, sa Stilige Karl
Kikkuli förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789188195456
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 14 februari 2018

du klarar det, amina av jeanette jonasson

Amina backade. Hon tryckte sig mot husväggen så att Hanna inte skulle få syn på henne. Såg hon rätt? Hade Hanna stulit pengar? 
Amina kunde inte tro att det var sant. Hennes storasyster Hanna hade tagit en bunt sedlar från kassan i den lilla kiosken. 

Hur ska Amina göra? Ska hon berätta för mamma?  

När allt verkar ordna sig rymmer Hanna hemifrån. Mamma och Amina letar överallt. Tänk om hon är kidnappad? Eller skadad? Vart har Hanna tagit vägen?


Spännande och tankeväckande om samvetets moral.
____________________
⭐ ⭐ ⭐ + (⭐ ⭐)
Jeanette Jonasson
Du klarar det, Amina!
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776477
Finns hos Adlibris och Bokus

teodlarens hustru av dinah jefferies


❝ Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid.

Teodlarens hustru utspelar sig i kolonialtidens Ceylon (nuvarande Sri Lanka) på 1920-talet. Det är en gripande roman om skuld, svek och outtalade hemligheter.

DINAH JEFFERIES föddes i Malaysia men flyttade med sin familj till England vid nio års ålder. Hon låter gärna sina böcker utspela sig i Fjärran Östern och de är ofta genomsyrade av en blandning av kärlek och sorg. 


Välskriven, spännande och gripande bladvändare.


_____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Dinah Jefferies
Teodlarens hustru
Lind&Co
ISBN: 9789174619522
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 13 februari 2018

alla hjärtans dag - topplistaDen här veckan alltså! Inte nog med att det är sportlov, det är också fettisdag och i morgon är det alla hjärtans dag. På förekommen anledning handlar veckans topplista om att ge fem tips inför Valentine's Day. Jag klurade ett tag, vilket förvånade mig, för jag trodde att det skulle bli lätt att hitta fem hjärtevärmande romaner. Det är ändå en av mina favoritgenrer. Snarare hade jag förväntat mig en svårighet att sålla ut bara fem ... 
 1. Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon. Jag har läst nästan alla hennes romaner och tycker om dem väldigt mycket. Men just den här har stannat kvar i mina tankar på ett särskilt sätt, kanske för den mysigt beskrivna bokhandeln.
 2. Hemma där hjärtat väntar av Sofia Ymén är en varm kärlekshistoria i lantmiljö. Jag väntar med spänningen på uppföljaren som jag vet är på gång. I den hoppas jag få läsa ännu mer miljöbeskrivningar och om livet på landet och som veterinär.
 3. En enda risk av Simona Ahrnstedt. Samma sak som med Dillon, jag har läst nästan alla hennes romaner. Den här tyckte jag på nåt sätt extra mycket om. Ahrnstedt är aktuell med en novell (Alla hjärtans mirakel) lagom till alla hjärtans dag, och den hoppas jag kunna lägga vantarna på.
 4. Det handlar om oss av Åsa Ringdahl är en roman för unga vuxna. Den beskriver kärlek, vänskap och moral på ett klockrent sätt.
 5. Som eld av Sara Lövestam är också det en roman för unga vuxna. Om mod, klasstillhörighet och stark kärlek.synd av robert warholm

❝ Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda hittas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna.Detta är den efterlängtade uppföljaren till Robert Warholms debutroman Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen.Även denna gång bygger historien på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan.  

Jag tycker om att läsa historiska romaner. Men den här gången blir jag tyvärr inte helt och hållet tagen, vilket jag tror har med autenticiteten att göra. Jag tror berättelsen hade blivit mer spännande om de fiktiva inslagen brutit sig loss och tagit över ännu mer, vilket jag tror hade gett en extra tvist i jakten på mördaren.

_____________________
⭐ ⭐ + (⭐ ⭐ ⭐)
Robert Warholm
Synd
FramSteget Bokförlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175810942
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 12 februari 2018

det man inte vet har man ingen aning om av josephine almanakis


 Ben har klantat till det. Rejält. Efter en festlig kväll på stan lyckas han tappa bort bästa vännen Georges mest värdefulla ägodel, en blindklocka. Den trollbindande Emma, som han träffade under kvällen, kan sitta på svaret. Men, var är hon?

Ben tar hjälp av George som skrivs ut på helgpermission från psyket. Han knäcker koden om var Emma är och de två vännerna sätter kurs mot Spanien. När det mesta känns hopplöst och George beter sig oroväckande normalt, undrar Ben om det var så briljant att erkänna att han hade slarvat bort blindklockan.

Det man inte vet har man ingen aning om är en berättelse om äkta vänskap, konflikter som får oanade konsekvenser, och missöden när inget blir som det var tänkt. Rostar gammal vänskap? Kan man verkligen förlåta allt? ❞


Min åsikt
Rolig, underhållande och rappt gestaltad. En historia som skulle göra sig väl på vita duken! Jag får lite vibbar av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, vilket är ett mycket gott betyg.

Extra kul är det att läsa böcker skrivna av författare från Alingsås. Josephine Almanakis är journalist och jobbar med företagskommunikation och varumärkesbyggande. Det man inte vet har man ingen aning om är hennes debutroman.


______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Josephine Almanakis
Det man inte vet har man ingen aning om
Acrocon förlag
recensionsexemplar från författaren, tack så mycket
ISBN: 9789177393580
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 11 februari 2018

söndagens smakbit❝ Emma satt inne i ett förhörsrum på polisstationen. Färden i polisbilen hade varit hemsk även om den bara hade tagit några minuter. De hade slagit på sirenerna och kört med gasen i botten. Emma hade vänt ansiktet inåt så att ingen kunde känna igen henne. Inte för att hon kände någon i Santiago. Det var rent instinktivt.
Vad skulle hon göra nu? Många frågor poppade upp i huvudet. Skulle hon kontakta försäkringsbolaget? Skulle de utse en advokat? Skulle hon in på rättegång? Skulle UD bli inblandat för att få henne utlämnad till Sverige? 

s. 288 ur Det man inte vet har man ingen aning om av Josephine Almanakis.
(Recension dyker upp här i morgon).


Fler smakbitar hittar du här 

lördag 10 februari 2018

tvärhemligt av emma askling Det roligaste Maja vet är att leka med Tor. 
Men när han frågar om de ska sova över blir det svårt. Maja kan inte sova borta.  
I så fall måste hon berätta en grej som hon aldrig har berättat för någon. Och det går bara inte. 
Det är tvärhemligt. Informativ bok om sängvätning.


Välskriven och spännande läsning för 6-9 åringen. Tvärhemligt handlar om vänskap och mod.

Tvärhemligt hjälper också att slå hål på skammen och känslan av att vara ensam med hemligheten.

____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Emma Askling (text)
Kajsa Lind (bild)
Tvärhemligt
Idus förlag
ISBN: 9789175776354
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 9 februari 2018

djurdeckarna - katthemsäventyret av mari bister


 Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim blir indragna i jakten på den skyldige. Men hur har någon kunnat göra inbrott utan att det syns? Vem är det som har skrivit lappen? Och vem är det egentligen som vill skada katterna?  


Tiden börjar ta slut. Hinner de avslöja skurken och rädda katterna innan det är för sent? 

Spännande och fint illustrerad. På slutet kan man ställa sig frågan varför någon vill göra dumt i stället för att ta chansen att få vara med ...
En kapitelbok för de yngre läsarna eller en perfekt högläsningsbok.

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Mari Bister (text)
Kristian Hägglund (bild)
Djurdeckarna - katthemsäventyret
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175776439
Finns hos Adlibris och Bokus

bokrecensioner på instagram?I dag är det inte bara fredag utan det är också inledningen på sportlovet. Himla härligt. Jag tänker spendera dagen med att försöka knyta ihop slutet på ett råmanus. Det är uppföljaren till den bok som kommer till sommaren. Inte denna, men nästa.
Men först ska jag svara på Veckans helgfråga. Mia skriver;
"Jag tycker det verkar som fler och fler bokbloggar försvinner, ta för några år sedan då Bokbloggsjerka körde. Det kunde vara över 60 svar, men det var jättekul. Idag är det runt 25 stycken som svarar på Helgfrågan, inte illa det."
Nu undrar hon: Vad tycker du om att fler lägger recensioner på Instagram, vilket föredrar du? Motivera.

Jag älskar bokinfluensers på Instagram, men där läser jag sällan långa recensioner om/när de dyker upp. På Instagram vill jag ha ett snabbt, tillgängligt flöde och få tips på böcker. En bild! Och kanske ett kort, kort omdöme. Om en bok väcker intresse och jag vill läsa mer klickar jag i ställer med glädje in på bloggen, som i de flesta fall är kopplad till kontot. På Instagram vill jag dock inte stanna upp och läsa för långa texter. Det känns som helt fel forum för det.

Jag gör på samma sätt. Visar en bild på en bok jag läst och hänvisar till min blogg för vidare läsning.

torsdag 8 februari 2018

vill du prova på ljudböcker?


Om du aldrig har testat det här med ljudbok men är sugen har jag nu ett erbjudande till dig. Hör bara av dig med din mailadress så fixar jag så att du får lyssna gratis i 30 dagar, via Storytel.

Erbjudandet gäller fram till 2018-03-11 så skicka mig din mail innan dess (min mail hittar du längst upp i hedern).


Storheten med ljudbok då?


Jag kan läsa så många fler böcker eftersom tillfällena då jag läser ökar. Jag älskar "riktiga" böcker också, men med en ljudbok kan jag läsa när jag tvättar, städar, lagar mat, duschar, promenerar, åker bil, kollar på barnens träningar/matcher osv. 

På Storytel finns en uppsjö av böcker, såväl klassiker som de allra färskaste nyheterna. Jag har haft Storytel i några år nu och är mer än nöjd.