onsdag 17 januari 2018

på mina smala axlars längtan av maria frensborg


❝ Magda går på gymnasiet och önskar sig mer av det mesta: mer av livet, mer poesi, roligare vänner, mer av Jens. Framför allt mer av Jens, som är två meter lång och en vandrande dröm. Med oxblodsröda Dr Martens, perfekt långt hår och svarta kläder är han solen i Magdas universum. Hon vet allt om honom, kysser marken där han går.

”Jag: ett Jensrelaterat uppslagsverk. En Jenscyklopedi. Som kan scheman, lärare, skåpnummer, telefonnummer och allt annat som är googlebart. Jag vet till och med var han bor. Tio minuter på cykel härifrån, i ett hus med sex våningar och porttelefon.”

Bästisen Petra förstår ingenting, men det har hon å andra sidan inte gjort på ganska länge. Magda är redo för förändring, och den kommer i form av en hemlig inbjudan till KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen. De säger sig syssla med litteratur, konst och musik och Magda, som själv skriver, är inte sen att tacka ja. Samtidigt går hon med i skoltidningen där Jens är chefredaktör. Han verkar vara intresserad tillbaka … eller? En sak är i alla fall säker: han tycker att KG är korkade och pretentiösa, och hatar dem lika mycket som han älskar sin elgitarr. Det pirrar i Magda av hopp och allt det nya, men samtidigt slits hon mellan Jens, KG och sig själv. För hur mycket kan man anpassa sig innan man förvandlas till en våt fläck? Och hur mycket är man beredd att ge upp för känslan av att vara utvald, älskad, sedd? 

Min åsikt:
Det här är en perfekt bok för unga vuxna. Med det rätta drivet som totalt beskriver känslostormen som Magda upplever. Hon är kär, men hur ska hon få sin kärlek besvarad? Den där totala avsaknaden av respons. Och så bästa kompisen som inte riktigt verkar förstå på samma gång som mamma är liten och skör där hemma och Magda måste vara den vuxna som handlar, lagar mat och ser till att mamma äter ... Det går så lätt att känna igen sig i boken för det finns så mycket beskrivet att varje läsare måste kunna sätta fingret på något ur sitt eget liv. Riktigt bra.
___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Maria Frensborg
På mina smala axlars längtan
Via Storytel
Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163893490
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Tipsa barnbarnet om denna.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig att det är en perfekt bok för åldersgruppen!

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.