torsdag 18 januari 2018

natt över oslo av mats fors


Jag läste den här boken med stor behållning. Det är alltid lika spännande och intressant att läsa om tiden kring andra världskriget och jag ser fram emot fortsättningen i den tänkta Svarta nejlikan-trilogin.

Året är 1942. Den svenske diplomaten Harald Edelstam anländer till Oslo med sin fru Louise. Edelstam har tvingats bort från Berlin på grund av sin kamp för judarna och sin kritik mot ambassaden. Edelstam hamnar mitt i deporteringen av de norska judarna som skeppas till förintelseläger i Polen. 
Edelstam är en person som söker kickarna, om det så gäller att erövra en ny kvinna eller utsätta sig för livsfara. Och andra världskriget är den perfekta spelplanen för hans personlighet, men samtidigt en ögonöppnare. Kriget plockade också fram det andra framträdande karaktärsdraget i hans personlighet – det humanistiska patoset och hatet mot auktoriteter och översitteri. När han förflyttas till avkroken Oslo är han inställd på att göra skillnad. 
Edelstam dras snabbt in i Oslos motståndsmiljöer där det pågår ett smutsigt krig mellan Gestapo och en spretig motståndsrörelse. Gestapo, med Siegfried Fehmer i spetsen, bedriver en hänsynslös kamp. Edelstams älskarinna, Astrid Breien, inleder dessutom en mångbottnad sexuell relation med Fehmer – till gagn för motståndsrörelsen ...
Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör, och en rad händelser får Edelstam att inse att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom – hans liv är i fara. Han ställs inför ett vägskäl där hans val kommer att påverka både hans och hans vänners liv. 

__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Mats Fors 
Natt över Oslo
Hoi förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789176970348
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Låter spännande och bra.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Låter som en spännande och bra bok :D

  Kram

  SvaraRadera
 3. Låter spännande, och snyggt omslag som också lockar att läsa. Jag gillar också historier som utspelar sin under eller i anslutning till andra världskriget.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.