fredag 12 januari 2018

mot den glittrande snön vid världens ände av eowyn ivey


Jag har inte tidigare läst något av författaren, men jag har läst att många har tyckt mycket om Snöbarnet, som är Iveys debutroman. Till en början hade jag svårt att komma in i berättelsen eftersom den bygger på brev och dagboksanteckningar. Någon jag har lite svårt för. Till och med när jag läste den storslagna Anne Franks dagbok hade jag svårt just för att den var skriven i dagboksform. Jag har lite svårt att komma in i handlingen med detta skrivsätt. Men Mot den glittrande snön vid världens ände är ändå storslagen med en vacker och hänförande naturbeskrivning, en fin kärlekshistoria och bitvis också väldigt spännande. Den känns väldigt realistisk och är oerhört ambitiöst skriven.

Vintern 1885 leder krigshjälten överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta och vilda Alaskamiljö. Bakom sig lämnar han sin nyblivna fru Sophie, gravid med deras första barn, och Forrester skriver ner sina extraordinära äventyr med hoppet att hans dagbok når henne om han inte återvänder - för vem vet vad som finns bakom flodens krök dit ingen tidigare nått. 

Omgivningarna kring Wolverinefloden är häpnadsväckande vackra och svårtillgängliga. Medan de kartlägger trakterna och samlar information om indianfolken, vars kunskap om naturen är olik allt de tidigare lärt sig, upptäcker Forrester och hans män den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och döda. Männen vet att de kommer att stå inför prövningar som hunger och livsfara, men kan inte komma ifrån känslan att något större, någon mystisk kraft, hotar deras liv. 

Samtidigt, i Vancouver, drömmer Sophie om att få resa vid sin mans sida. Hon vet inte att vintern kommer att kräva lika mycket av henne som av hennes man, och att både hennes hopp och mod kommer att bli testade till bristningsgränsen. Hon upptäcker en ny teknik, fotograferingen. Kan den hjälpa henne genom de långa månaderna?

Sanningarna Allen och Sophie upptäcker under loppet av detta deras ödesmättade år kommer att förändra deras, och alla deras efterlevandes, liv för alltid.

______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Eowyn Ivey
Mot den glittrande snön vid världens ände
Bazar förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789170284984
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

 1. Den gör jag en anteckning om! Ska på bibblan i dag förhoppningsvis :D

  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
 2. Den här ska jag nog läsa någon gång :) Jag brukar tycka om böcker som är skrivna som brev.

  SvaraRadera
 3. Den här väntar mig i bokhyllan.
  Snöbarnet gillade jag skarpt - den här är ju helt annorlunda i sitt upplägg så jag tror helt enkelt att jag drar mig lite för att läsa den ... :) Det finns för många bra böcker och för lite tid!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.