söndag 7 januari 2018

kom igång med ditt skrivandeIdag tänkte jag ge mina bästa tips på hur du kommer igång med ditt skrivande. Eller snarare, hur jag gör för att komma igång med mitt ... För även om jag älskar att skriva - och vet att jag har tiden är det så lätt att göra allt möjligt annat än att just öppna upp pågående manus. Ursäkterna är många: jag ska bara läsa klart kapitlet först. Jag ska bara göra ett blogginlägg först (som nu). Jag ska bara dricka en kaffe först. Jag ska bara amma bebisen ... eller ja, det är ju inte jag som avgör riktigt när det ska ske men ...

Därför tänkte jag lista mina bästa tips som leder bort från ursäkterna.


 • Öppna ett nytt dokument (inte ditt pågående manus) och skriv fritt i tio minuter utifrån en bild.
 • Beskriv en känsla. Din karaktär är lycklig. Skriv en scen utan att nämna orden lycklig. Eller arg, ledsen, förälskad, besviken, stressad osv. 
 • Plocka fram en bok ur hyllan. Läs första stycket och fortsätt sedan själv berättelsen under några minuter.
 • Drick ditt kaffe, ät en frukt eller ett bakverk. Beskriv smaken.
 • Läs! Både andras texter - alla möjliga genrer - men också dina egna texter för att hitta rätt känsla och flöde.
 • Fokusera på dialogen. Läs, skriv, tjuvlyssna.
 • Ta en promenad. Ta in naturen, vädret, folk du möter ... och återvänd sedan hem och beskriv din karaktärs humör.
 • Ha ett anteckningsblock och penna nära till hands och skriv ner när en bra mening/dialog/scen ... kommer till dig.
 • Innan du börjar skriva, läs ett tidigare stycke i ditt manus för att komma rätt i tonläget. Men vänta med att redigera tills ditt råmanus är färdigt. Annars är det lätt att låsa sig och inte komma vidare. 
 • Sätt en deadline! Ingenting sätter sprutt på skrivförloppet som en deadline som nosar dig i nacken. Deadlinen kan innefatta ett färdigt råmanus inom ett halvår. Antal skrivna ord per dag/vecka/månad osv. 
 • Skriv kravlöst. Redigera sedan. 

3 kommentarer:

 1. Ett tag i livet ville jag bli författare, men insåg att det skulle bli för svårt! Men skriva,det gillar jag, så jag är tacksam att jag har min blogg!
  Önskar dej en God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 2. Jag säger som Susjos, insåg mina begränsningar så jag håller mig till bloggen där jag får lite utlopp för min skrivarlust i alla fall :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.