lördag 6 januari 2018

julia finns inte av eva salqvist
Julia är mörkhårig och fantasifull. Hon gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt. Killarna i klassen låter henne intei vara ifred. Julia försöker göra sig osynlig. Hon skäms för sig själv och sin kropp. En dag slutar hon att skämmas. Det är Fiona som får henne att våga vara sig själv, att vara den Julia hon alltid varit.


En välskriven bok som berättar om könsdysfori. Om känslan av att vara född i fel kön. Boken ifrågasätter också vad ett kön är. Huvudpersonen Julia vill inte identifiera sig som tjej, eller som kille. Hon är Julia helt enkelt. Eller Julian. Men vad innebär det egentligen att vara tjej respektive kille i ett samhälle där normer är satta? Hur blir man accepterad för sin person utan att för den saken skull behöva identifiera sig med sitt kön? Och hur förhåller sig omgivningen när det inte går att placera någon i ett traditionellt fack?

Julia finns inte är en viktig läsning för mellan- och högstadiet. Min dotter på snart 11 år läste den och tyckte om den. Men sa samtidigt att "Oj, jag är nog lite för ung för den här boken". Men eftersom hon läste den högt för mig kunde vi hela tiden diskutera handlingen och tankar som kom upp. Med det sagt funkar den även för yngre barn. Med närvaro - för det är en bok att diskutera.
_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Eva Salqvist
Julia finns inte 
Idus förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789175776194
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter som en bra bok för yngre. Bra att läsa ihop som du skrev och kunna diskutera om den.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Ja, att läsa den ihop med dom yngre och diskutera låter som det bästa sättet.

    Ha en braig dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.