söndag 3 december 2017

lucka 3


Elden har mer eller mindre falnat och jag har inte brytt mig om att fylla på med fler vedträn. Min intention har sedan några timmar varit att snart, snart vända på Öppet-skylten och bege mig en våning upp till min lilla lägenhet där under snedtaket. Trots allt är det julafton i morgon och de flesta andra handlare längs stråket har för länge sedan släckt och låst sina butiker. Kanske inte enbart på grund av den nalkande julen, tänker jag och lyssnar till den vinande vinden, utan också för att hinna hem innan gatorna blir totalt igensnöade.

Jag måste skatta mig själv lycklig som bor och verkar i samma hus. Jag har inte bråttom på samma sätt som flertalet handlare här längs gatan. Som herr Cronstam som äger den lilla men anrika herrekiperingen längre ner på gatan till exempel. Redan för en timma sedan tittade han förbi här och önskade god jul. Och efter honom, en kvart senare eller så, kom fru Törndahl som har konfektbutiken. Hon lämnade en liten strut julkonfekt i det att hon önskade mig en riktigt god jul. Naturligtvis gav jag henne en gåva i gengäld. En omsorgsfullt inslagen specialutgåva av Charles Dickens Julsaga. Jag och boken har länge väntat på den rätta kunden och när nu fru Törndahl kikade förbi stod det plötsligt klart för mig. Hon skulle ha boken.

Jag kan för min inre syn se hur hon i morgon öppnar sitt paket och sedan inleder dagen med en kopp kaffe och några sidor ur boken innan barn och barnbarn trillar in för att fira jul med henne och hennes man.
Jag vill gärna tro att det blir så.
Att hon kommer att tycka om min gåva.

4 kommentarer:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.