torsdag 21 december 2017

lucka 21


Jag har blivit moster. Glädjen sköljer över mig. Ändå har jag svårt att ta in sanningen. Sanningen att min syster Lucy är här igen, efter alla år. Hur ska jag förhålla mig till det? Ännu vet jag inte. Det är för stort.

”Men kom”, säger jag slutligen och fattar min systers armbåge. ”Ni måste vara uttröttade. Och hungriga!” Jag drar med dem till bordet vid kaminen där jag och fru Törndahl dukat upp med julmaten. Jag gör en gest mot fåtöljen och ser lättnaden i Lucys ögon när hon sjunker ner med bebisen i knäet och äntligen kan lätta sin börda.
Herr Törndahl trollar fram några glas och en flaska portvin och häller upp åt alla medan jag skär upp brödet i tjocka skivor. Doften av bakad potatis kommer från spisen och fru Törndahl står beredd med ett par grytlappar, men jag inser att ingen klarar av att vänta på potatis. Jag serverar maten som redan står uppdukad och tar sedan ett steg tillbaka. Bordet lyser upp av oljelampor och stearinljus och kastar mjuka skuggor i ansiktet på de samlade, men mina ögon vilar enbart på den lille i Lucys knä.

”Låt mig”, lika mycket ber jag som erbjuder jag mig och håller ut armarna för att ta emot det lilla skära knytet. Och sedan står jag där med min systerson i famnen. 

3 kommentarer:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.