lördag 23 december 2017

ett nytt liv på köpet av emma granholm

På ett sätt känner jag så igen mig i Sanna. Inte bara för att jag också är vitblond och varit mobbad under mina skolår. Men också för att jag inte riktigt vet hur jag ska bete mig i sociala situationer. För det är mer betydelsefullt än man kanske tror, om allt är normalt, det där med att få med sig sociala koder från start. Har man inte det är de sociala koderna många gånger obegripliga. Dessutom sitter ärren av mobbning kvar och även om jag inte vet att det är så känner jag mig många gånger liten och obetydlig. Vem skulle vilja prata och umgås med mig ..? Och därmed fortsätter mobbningen även fast det är år sedan ... för jag själv projicerar mobbarnas ord och handling på mig. Fortfarande.

Och det är så viktigt att vi pratar om mobbning och utanförskap.
Därför är också litteratur med mobbning som ämne så himla, himla viktiga.

Dock hade jag högre förväntningar på boken. Jag tycker att den är lite långrandig och skulle önska att det kunde ha bantats ner och getts fler dialoger. Nu blir den lite seg bitvis och det är synd. För grundberättelsen är så viktig. Och jag vill att alla läser.
Hur vet man hur man ska bete sig om man aldrig har haft vänner, men plötsligt får femton stycken? Sanna har levt ett liv i total ensamhet, tagit sig igenom skoldagarna utan att växla ett ord med någon annan. När hon börjar gymnasiet för att plugga foto förväntar hon sig att hennes liv ska fortsätta på samma sätt. Men hennes nya klass är annorlunda. Där finns Eddie med de dyra klockorna, Gloria med de långa benen, Jocke med de osmakliga skämten, perfekta Jennifer, rockiga Katrine och Jonna... Att skaffa vänner visar sig vara enklare än hon någonsin kunnat drömma om. Hon blir vän med alla. Men kan man verkligen vara det? Utan att vara medveten om riskerna spelar hon ett högt spel... 

____________________
⭐ ⭐ + (⭐ ⭐ ⭐)
Emma Granholm
Ett nytt liv på köpet
Alfabeta
ISBN: 9789150112993
Finns hos Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Uppväxten präglar oss mer än vad vi tror och det är lätt att fastna i gamla invanda mönster tyvärr. Men det går också att förändra och komma vidare om man ligger i. Kan tänka mig att det är en viktig bok!

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.