onsdag 1 november 2017

en bok som helt klart skulle ha ...

För en tid sedan svarade Vargnatt på dessa frågor på sin bokblogg. Nu är det min tur.En bok som helt klart skulle ha en uppföljare.
Jag håller med Vargnatt om Det växte ett träd i Brooklyn. Det är synd att berättelsen bara tar slut. Oåterkalleligt, då författaren är död.

En bok som helt klart skulle ha en spin off-serie.
Alltså, det här tycker jag är intressant.
Fast jag kan tolka frågan fel ...

Det finns säkert många bra böcker med viktiga ämnen som kan vinna på att skrivas på olika sätt, för olika åldersgrupper. För att nå ut till fler. Just nu kommer jag inte på någon specifik, dock. Men själv skriver jag faktiskt precis just så. En bilderbok med karaktärer och en handling som går igen i en kvintett-serie för ungdomar.

En författare som helt klart skulle ha skrivit fler böcker.
Astrid Lindgren. James Herriot.
Okej, det blev två författare.

En karaktär som helt klart skulle ha blivit tillsammans med någon annan.
Faktiskt inget jag reflekterat över.

En bok som helt klart skulle slutat annorlunda.
Jag tycker om öppna slut, om de inte är alltför luddiga. Det är roligt att bli berörd på ett eller annat sätt men när slutet på en bok gör mig frustrerad för att jag inte kan få alla svar önskar jag att den hade kunnat sluta annorlunda. Som Huset av Jens Daniel Burman (Jag tyckte mycket om boken. Men slutet ... jag tänker på det fortfarande. Ibland är det nog meningen att man inte ska få alla svar ... ).

En bok som helt klart skulle ha ett filmkontrakt.
Jag vet faktiskt inte. Dels är jag över lag dålig på att veta vilka böcker som redan har ett filmkontrakt, dels är jag inte så mycket för att titta på film ... tiden räcker inte till. Dessutom läser jag hellre en bok än ser filmen. Dock är jag nyfiken på att se Återstoden av dagen nu när jag läst boken.
En bok som helt klart skulle ha ett seriekontrakt.
Jenny Colgans böcker. Jag älskar de vackra vyerna i den engelska/skotska landsbygden. Det gör sig bra i teve. Även om böckerna om Strandpromenaden och bageriet inte hör ihop med Colgans nya om den ambulerande bokbussen, skulle de göra sig bra tillsammans i en teve-serie. Och på ett sätt, vilket du förstår om du läser/läst böckerna, är de ändå sammanlänkade.

En bok som helt klart skulle ha varit skriven ur endast ett perspektiv.
Jag vet inte ...

En bok som helt klart skulle byta omslag.
Jag är nog inte ensam om att lockas av snygga omslag. Det har hänt flera gånger att jag låtit en bok stå kvar i hyllan för att omslaget inte tilltalar mig. Men på rak arm kommer jag inte på någon specifik bok. Eller vill inte svara ...

En bok som helt klart skulle behållit sitt originalomslag.
Tycker att de flesta böcker som blir filmatiserade (och som då ofta brukar byta omslag) gör sig bäst i originalet. Jag kommer att tänka på den här:En serie eller författare som helt klart skulle ha slutat efter en bok.
Inte efter en bok kanske, inte heller efter ett par, tre stycken. Men det finns vissa serier (just nu kommer jag inte på titlarna) som håller på i oändlighet. De börjar bra, men så tröttnar jag som läsare efter en tid. Som författare kan jag dock förstå att man har svårt att slita sig från sina darlings. Gäller ju uppenbarligen inte deckarförfattare. En genre jag för övrigt inte skulle klara av att skriva, knappt läsa, eftersom jag har så svårt för just det. Kill your darlings.

4 kommentarer:

 1. Men visst var böckerna fantastiskt bra så jag hade gärna läst en fortsättning men nu låter det sig inte göras...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Intressanta med svåra frågor... Två vet jag dock helt vad jag tycker om, och det är att jag bäst gillar när det är happy endings, och att det borde vara dödsstraff (nåja ;-) ) på att byta omslag på en bok. Har lyckats köpa dubbletter av den anledningen då jag är dålig på att minnas vad jag har läst, men bildminnet är bättre :-D

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du svarade! :) Och att du håller med om Det växte ett träd i Brooklyn, hade så gärna läst mer!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.