tisdag 28 november 2017

det enda som betyder något av jeanette palmqvist


I 1930-talets Norge slår sig Astrid fri från ett religiöst hem och ett utstakat liv som fru, mor och fabriksarbeterska. Hon får chansen att utbilda sig till sjuksköterska och börjar därefter engagera sig i kampen för frihet och rättvisa.
Astrid lär känna Thomas, en man med musikerdrömmar. De planerar en framtid tillsammans, men Thomas möter Astrids syster Ågot ... och allt förändras. 
Parallellt med deras berättelse möter vi författaren Anna, som i nutid reser till Norge på jakt efter mellankrigstidens dofter. Vilka var egentligen de släktingar hennes mor alltid talade om? Och hur såg deras liv ut? Tanken att det var något lurt med att två kvinnor levde tillsammans med endast en man växte med åren. Inga andra hon kände till levde på detta sätt. Det var konstigt, avvikande, kanske skamligt, och till och med oanständigt. Vad tyckte mamma? Hon vågade aldrig fråga.
Mot en historisk bakgrund utspelar sig denna skildring av fascinerande livsöden där tilliten till sina egna val ger styrka att gå vidare.  Det enda som betyder något är en finstämd och gripande roman med ett ben i historien och ett i nutiden. Viktiga historiska händelser sätter sin prägel på tiden och människorna. Samtidigt är det en berättelse som är så mycket mer än en skildring av historien: det är en skildring av människoliv, drömmar och förmågan att ta kontroll över sitt eget öde.

Jag älskar historiska romaner.  Det enda som betyder något bjuder dessutom på sjukhusmiljö vilket ger extra plus. Den påminner om Karin Wahlbergs lasarettet-serie, som jag tycker så mycket om. Jag fängslas av Det enda som betyder något och har längtat till varje lässtund med boken. Så långt skulle jag vilja ge den högsta betyg, men det som stör rytmen lite är den parallella nutidshistorien som jag inte tycker tillför handlingen något. Inte i sitt utförande. Helst hade jag strukit den helt, men om den ska ges plats borde den ha fått ta en än mer framträdande roll. I mitt tycke. Slutet kommer också lite abrupt, vilket det förstås ofta gör med en riktigt bra bok som man bara vill ska fortsätta och fortsätta ... men i det här fallet lämnar det lite mer att önska. Ett långsammare tempo och lite fler uträtade frågetecken.

Det enda som betyder något är Jeanette Palmqvists debutroman efter att hon skrivit en novellsamling och mycket poesi. Tankarna bakom berättelsen föddes redan när Palmqvist var i sex-sju-årsåldern då fantasin sattes igång av mammans berättelser om sin släkt i Norge. Jag hoppas på fler romaner av Palmqvist, gärna historiska i sjukhusmiljö!

______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Jeanette Palmqvist
Det enda som betyder något
Hoi förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789176970140
Finns hos Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

 1. Det låter som en givande bok och jag kom direkt att tänka på lasarettsserien när jag läste din recension.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Åh, nu påminns jag ju om att jag vill läsa lasarettserien! Älskar ju Karins böcker!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är lite jobbigt med parallella spår i olika tider i böcker. Jag blir lätt förvirrad av sånt ;-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.