torsdag 30 november 2017

i morgon startar vi ...


o helga natt av sara h. olsson

O helga natt är en härlig feelgood som bjuder på ett vintrigt västkusten där vi får träffa Nina och Johanna (som har vissa karaktärsdrag som jag har svårt att förlika mig med, ändå tar jag dem till mitt hjärta). O helga natt är den fristående uppföljaren till Du glädjerika sköna och jag vill gärna fortsätta att följa dem i deras vänskap och in i relationer, samboliv och en nystartad business i Hallvetet i en tredje del.

Det närmar sig jul och det lättsamma livet i Hallavik kommer in i en ny fas för Nina Becker och Johanna Seger.
Den ena är frivilligt skild och lägger med glädje livet som lyxhustru bakom sig. Den andra blir ofrivilligt sambo och förbereds på en omorganisering på jobbet. Rollerna är ombytta och de båda kvinnorna försöker anpassa sig till de nya förutsättningarna.
För att fira sin återkomst till den lilla staden på västkusten bjuder Nina in till glöggfest. Framtidens ekonomi är ett bekymmer hon håller på avstånd och ser istället fram emot en flirtig kväll med vänner och nya bekantskaper. Men ett känt ansikte dyker oförberett upp och Nina vet inte hur hon ska reagera. Han är trevlig och snygg, men Nina känner till hans hemlighet.
Johanna kan inte släppa sina personliga problem, vilket resulterar i att hon firar lite för mycket och hamnar i en intim situation med helt fel man. Sakta men säkert krackelerar fasaden och Johanna får ta konsekvenserna för sina handlingar. 
Går julen att rädda? Kan en flirt med en konstnärlig fotograf berika livet? Eller är det den kända sångaren Andreas Ekberg som står med lösningen på allt?_____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Sara H. Olsson
O helga natt
Bokförlaget Sol
recensionsexemplar
ISBN: 9789188611048
Finns hos Bokus och att bevaka hos Adlibris

onsdag 29 november 2017

bettys val av marie-louise marc

Nu börjar julkänslorna infinna sig. Mycket tack vare underbar jul-lit. Bettys val är en välskriven feelgood som blandar julkänslor med lite feelgood-motstånd. Alltså, inte motståndare till feelgood såklart, utan tuggmotstånd - bortom det förutsägbara som lätt blir tråkigt och platt. Det här är bra, riktigt bra.

Julen närmar sig, och Betty Svan älskar julen. Inte på det minimalistiska sättet, utan på det överdådiga! Det kan aldrig bli för mycket glitter, för långa ljusslingor eller för stora krubbor. Men i och med att Betty har flyttat ihop med nya kärleken Henrik försvåras traditionerna. Det är inte helt lätt att slå ihop två stora familjer under denna högtid, och mitt under Kalle Anka blir det dessutom också dags för Bettys vuxna dotter Maja att föda barn!

När vinterkaoset lugnat ner sig är det äntligen tid för Betty att få axla mormorrollen till fullo. Men varför hör hon från flera håll att Henrik inte alls är någon barnperson? Och varför har han dessutom börjat umgås så mycket med sin sjuka exfru? Mitt i allt börjar Betty också fundera på pappan som hon aldrig träffat. Vem är han egentligen?

Bettys val är den andra delen i feelgood-serien om Betty Svan. Den första boken, Bettys värld, har hyllats av både kritiker och läsare, och i denna del får vi fortsätta följa vår favorit-femtioplussare genom kärlekstrassel och karriärtankar.


__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Marie-Louise Marc
Bettys val
Printz Publishing
ISBN: 9789177710158
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 28 november 2017

det enda som betyder något av jeanette palmqvist


I 1930-talets Norge slår sig Astrid fri från ett religiöst hem och ett utstakat liv som fru, mor och fabriksarbeterska. Hon får chansen att utbilda sig till sjuksköterska och börjar därefter engagera sig i kampen för frihet och rättvisa.
Astrid lär känna Thomas, en man med musikerdrömmar. De planerar en framtid tillsammans, men Thomas möter Astrids syster Ågot ... och allt förändras. 
Parallellt med deras berättelse möter vi författaren Anna, som i nutid reser till Norge på jakt efter mellankrigstidens dofter. Vilka var egentligen de släktingar hennes mor alltid talade om? Och hur såg deras liv ut? Tanken att det var något lurt med att två kvinnor levde tillsammans med endast en man växte med åren. Inga andra hon kände till levde på detta sätt. Det var konstigt, avvikande, kanske skamligt, och till och med oanständigt. Vad tyckte mamma? Hon vågade aldrig fråga.
Mot en historisk bakgrund utspelar sig denna skildring av fascinerande livsöden där tilliten till sina egna val ger styrka att gå vidare.  Det enda som betyder något är en finstämd och gripande roman med ett ben i historien och ett i nutiden. Viktiga historiska händelser sätter sin prägel på tiden och människorna. Samtidigt är det en berättelse som är så mycket mer än en skildring av historien: det är en skildring av människoliv, drömmar och förmågan att ta kontroll över sitt eget öde.

Jag älskar historiska romaner.  Det enda som betyder något bjuder dessutom på sjukhusmiljö vilket ger extra plus. Den påminner om Karin Wahlbergs lasarettet-serie, som jag tycker så mycket om. Jag fängslas av Det enda som betyder något och har längtat till varje lässtund med boken. Så långt skulle jag vilja ge den högsta betyg, men det som stör rytmen lite är den parallella nutidshistorien som jag inte tycker tillför handlingen något. Inte i sitt utförande. Helst hade jag strukit den helt, men om den ska ges plats borde den ha fått ta en än mer framträdande roll. I mitt tycke. Slutet kommer också lite abrupt, vilket det förstås ofta gör med en riktigt bra bok som man bara vill ska fortsätta och fortsätta ... men i det här fallet lämnar det lite mer att önska. Ett långsammare tempo och lite fler uträtade frågetecken.

Det enda som betyder något är Jeanette Palmqvists debutroman efter att hon skrivit en novellsamling och mycket poesi. Tankarna bakom berättelsen föddes redan när Palmqvist var i sex-sju-årsåldern då fantasin sattes igång av mammans berättelser om sin släkt i Norge. Jag hoppas på fler romaner av Palmqvist, gärna historiska i sjukhusmiljö!

______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ + (⭐)
Jeanette Palmqvist
Det enda som betyder något
Hoi förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789176970140
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 27 november 2017

summerar höstens bästa läsning 2017

I veckans topplista summerar jag höstens 2017 bästa läsning. Av de böcker med releasedatum september och framåt och som jag har hunnit läsa är det dessa fem jag fastnat för lite extra. 
 1)
Emilia är inte så peppad på livet längre. Hon har inte varit det sen den där dagen förra våren när Theresia blev påkörd av tåget. Men varför påverkar det Emilia så mycket? Det var en fruktansvärd olycka, och hela skolan sörjer, men Emilia var aldrig nära vän med Theresia. Bara ytligt bekanta. Men det är något med den populära tjejens död som stör henne. Något som gör den nya vänskapen med Viktor, Theresias äldre bror, riktigt jobbig. Ingen annan förstår varför Emilia förändrats så mycket, eller varför hon är så obekväm i Viktors sällskap. Men sanningen är att Emilia har en hemlighet som rör Theresias död. En hemlighet som kan förändra allt.

En stark debut om liv och död, kärlek, vänskap, familjeband och sanningens förödande kraft.

2) 
Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft.
Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?

Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.

Båda två är nominerade till Stora Ljudbokspriset 3) 
Lexia Vikander är copywriter på en reklambyrå och älskar sitt arbete. Ändå känns det som om hon inte riktigt passar in. I reklamvärlden är alla kvinnor pinnsmala och kalorifixerade. Alla utom hon. Dessutom är det stökigt på jobbet. En ny ägare har tagit över, och ryktet säger att många ska få sparken.

För att trösta sig sitter Lexia i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Ingen flirtar med henne, och hon känner sig misslyckad. Men plötsligt sitter han bredvid henne, den snyggaste man hon kan tänka sig.

Adam Nylund är en hård man. Han är värstingen från förorten som blev vd och är känd för sin hänsynslösa stil. Han har kommit till Stockholm för att rensa upp på bolagets nyinköpta reklambyra. Egentligen fokuserar han enbart på arbete, men kvinnan på barstolen intill väcker hans intresse. I alla fall tills hon fyllekysser honom och sedan kräks på hans skor.

På måndag morgon möts de igen. Lexia och hennes nya chef: Adam.

Allt eller inget är en underhållande roman om moderna kvinnor, het passion och omöjliga kroppsideal och även den är nominerad till det Stora Ljudbokspriset för bästa roman.

4) 
När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.

En dröm för många, men en mardröm för Oliver.

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. För oss är natten ljus av Christoffer Holst är en feelgood-roman om drömmar, förälskelse, familjeband och försoning. 

5) 
Agnes vandrar ensam omkring med barnvagnen i ett 30-gradigt Stockholm mitt i juli. Alla vänner är bortresta och det finns ingenstans att ta vägen med en liten bebis, förutom till öppna förskolan och föräldragruppen som hon skyr. Det vardagliga lägger sig om henne som en våt filt och hon rör sig i ett eget känslomässigt mikrokosmos. Vem har hon blivit? Och framför allt: Vem ska hon bli?

söndag 26 november 2017

en smakbit som betyder något

Söndag igen och dags för en smakbit ur boken jag läser just nu. Recension dyker upp i nästa vecka.

"Jag tänker på barnen", fick hon ur sig.
"Vi tänker alla på barnen. Det är vår plikt."
"Jag menar, små förändringar skulle göra det lättare."
"Hm?"
"Som att vi kunde ha sagostunder för att lätta upp deras sinnen. Eller, att de som är på bättringsvägen får gå ut en stund och få lite frisk luft i stället för att ligga nedbäddade. De blir oroliga och ledsna och det smittar av sig på de andra i salen." Astrid snubblade av iver på orden och blev röd om kinderna. Hon tyckte sig se en glimt av medkänsla i Doktor Normans öga. "Visst förstår man att det blir ledsamt för dom?"
"Mm", sa han och nickade. Detta var den signal hon knappt vågat hoppas på."
"Och ensamt."
"Hur menar Astrid då? Salarna är ju full med barn."
"Besökstiderna! Föräldrarna får bara besöka barnen mellan tre och fyra på eftermiddagen. En ynklig timma! Det händer ofta att barnen sover efter middagen, och då får dom inte träffas alls. Förstår doktorn?"
s. 151 i Det enda som betyder något av Jeanette Palmqvist 
 
 
 
 
 
 
 
 

lördag 25 november 2017

let it snow

Idag har jag och några av barnen bakat glutenfria schackrutor och en drömtårta. Julstjärnorna har kommit på plats i fönstren och Spotify spelar julmusik. Och jag har läst ut Let it snow. Ja, men fatta - jag smockar på med julstämning och sakta, sakta kommer jag i rätt känsla. Underbart.En julromantisk följetong i tre delar

När tre författargiganter för unga vuxna möts händer fantastiska grejer. En snöstorm sätter spelet i rullning: ett tåg spårar ur, mobilsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar, alldeles för många och för gapiga cheerleaders och första kyssar - allt under en förtrollad julhelg. Bästsäljande trion Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle skriver här varsin fristående - men sammanlänkad - charmigt romantisk berättelse i juletid. 

När Jubilees föräldrar inte kommer hem efter en shoppingtur före jul, sätter sig Jubilee på tåget till morföräldrarna i Florida. Samma kväll drar en snöstorm av guds nåde in och tåget blir stående mitt ute i ingenstans. Det här ska komma att bli en annorlunda jul för Jubilee: mötet med Jeb i kafévagnen, mannen i folie inne på Waffle House - och så Stuart. Stuart som öppnar upp sitt hem och sitt hjärta ...

Tobin och hans kompisar The Duke och JP sitter djupt nersjunkna i soffan med ett Bond-maraton på teven när Keun, som jobbar på Waffle House under julhelgen, ringer. Hans önskan är lika tydlig som desperat: Kom till Waffle House NU. Och ta med Twister-spelet. Det ska visa sig bli en lång och äventyrlig färd - i snöstorm.

Addie deppar. Hon har dumpat sin pojkvän Jeb och nu ångrar hon sig. Det är jul och snö i massor och det bakas julkakor i köket, men Addie stannar på rummet. Tjejkompisarna försöker muntra upp henne men någonstans inne i Addie gror en självinsikt, och den är inte speciellt vacker. En såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg verkar vara vad som behövs för att få Jeb tillbaka. 


__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracne
Let it snow
Månpocket
ISBN: 9789175037226
Finns hos Adlibris och Bokus

rex och rut - spöket i väggen av eva salqvist


Rex och Rut är en bokserie om barn på sjukhus som löser mysterier. 

I Spöket i väggen hör Rut konstiga ljud inne i sjuksalen. Det är ett viskande ljud som rör sig från ena sidan väggen till den andra och sedan försvinner under taket. 

Vad är det som förflyttar sig i sjukhusets väggar? Är det spöken? Eller finns det någon annan förklaring?
Det är en spännande bilderbok för de lite äldre barnen. En deckargåta indelad i kapitel med mycket text. Det är för den läsvana eller för högläsning. Jag har bara läst den här boken i serien, men kul att det finns fler._______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Eva Sahlqvist (text)
David Henson (bild)
Rex och Rut - spöket i väggen
Idus förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789175775395
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 24 november 2017

med lysande utsikter av annika årslän waltersson


En feelgood-roman med extra svärta.

Gunilla är tillbaka från sin utbrändhet till tjänsten som arbetsförmedlare i Borås, där kraven på prestation ökar för varje dag. Margit tycker det behövs nytänkande inom Arbetsförmedlingen men de verkar inte ens klara av hennes guldfisk på skrivbordet. Jens tröttnade på att vara entreprenör för flera år sedan, och är nu arbetslös. En jävligt hungrig sådan, nu när pengarna är slut. 

I mötena mellan dem börjar nya tankegångar slå rot. Kanske finns det något man kan göra åt situationen i alla fall? 

Med lysande utsikter är en roman om vanliga människor som försöker driva reglerna åt ett annat håll - till det läge där de gör mest nytta.

Jag tycker om feelgood, det är min främsta genre både när jag läser och skriver. Feelgood får dock inte bli för platt och självklar. Jag vill gärna ha lite att bita i varför boken gärna får serveras al dente. Därför blev jag nyfiken på Med lysande utsikter som presenteras som feelgood med extra svärta. Och visst ger den tuggmotstånd. Bitvis tycker jag nästan att den blir lite för kompakt, men samtidig är den fylld av dråpligheter, härliga personligheter och varma hjärtan.

Sen är det ju fasligt roligt att den utspelar sig i Borås också. Staden där jag studerade en termin till lärare, staden där jag födde min yngsta son, staden dit vi åker för att besöka djurparken ... Smått välbekanta miljöer med andra ord.
__________________
⭐⭐⭐(⭐⭐)
Annika Arslan Waltersson
Med lysande utsikter
Utgiven av Annika Arslan Waltersson
recensionsexemplar
ISBN: 978-91-639-1860-5
Finns hos Adlibris och Bokus

julkalender på bloggenVeckans helgfråga lyder: har du någon julkalender eller brukar du julpynta bloggen?


Det enkla svaret är nej. Men i år är jag faktiskt lite sugen på att ha en adventskalender här på bloggen. Vad det blir får ni se. Om jag ror det i hamn.

Vad ska du hitta på i helgen?


Idag ska jag och yngsta dottern baka lite och städa och pynta något kanske. På lördag kommer vänner på middag och på söndag tittar släkt förbi. Sen det gamla vanliga; läsa och skriva. 

torsdag 23 november 2017

8 saker du aldrig skulle våga av eva susso och moa eriksson sandberg


8 saker du aldrig skulle våga är ingen ny bok. Den kom ut 2014, men jag känner ändå för att tipsa om den. Det är en bok för unga vuxna och jag tycker att den har ett härligt driv och är fylld av aktuella händelser. Boken handlar om fyra tjejer som beskrivs genom tydliga personligheter.

Jamila, Lisa, Vick och Kay. Ingen av dem har varit ihop med någon, ingen av dem har haft sex, knappt hånglat ens. På våren i nian bestämmer de sig för att ge varandra utmaningar, och utföra dem, oavsett hur omöjligt det känns. Första gången blir det mest bara pinsamt, som att köpa kondomer och att smyga in i killarnas omklädningsrum. Andra gången blir det desto värre.

8 saker du aldrig skulle våga är en rolig ungdomsroman om girl power och stark vänskap, som ifrågasätter de höga krav och regler som omger unga tjejer idag. Boken belyser både kraven på att vara snygg och sexig, och reaktionerna som tjejerna får när de anses gå över gränsen, bara genom att bete sig som många killar före dem.


Eva Susso (f. 1956) debuterade 1995 med bilderboken Rita och har sedan dess skrivit 27 böcker. Moa Eriksson Sandberg (f. 1981) debuterade 2011 med Söta pojkar är bara på låtsas och har skrivit tre böcker till efter det. Förra året nominerades båda till Sveriges Radios Barnens romanpris. 8 saker du aldrig skulle våga är den första boken de skriver tillsammans.


__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg
8 saker du aldrig skulle våga
Gilla böcker
ISBN: 9789186634520
Finns hos Adlibris och Bokus

pi och powerbollarna - ljudskurken av karolina kjellbergTredje delen i serien om Pi och Powerbollarna handlar om ljud. Tillsammans med Pi och Powerbollarna får vi lära oss att ljud aldrig kan förstöras. Ett tips till alla lärare i förskolan och lågstadiet. 

"Det är äntligen konsertdags. Men så uppdagas det att instrumenten är förstörda. Vad ska Pi och vännerna nu göra? Hinner de laga instrumenten innan festivalen börjar?" 
_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Karolina Kjellberg (text)
Pauline Reuss (bild)
Pi och Powerbollarna - ljudskurken
Lek och tanke
recensionsexemplar
ISBN: 9789188303066
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 22 november 2017

noveller av susanne schemper

Jag har fått äran att läsa två noveller av Susanne Schemper, två noveller som riktigt kryper in under skinnet och lämnar många tankar och funderingar kvar. Jag är lite mesig gällande skräck och deckare eftersom jag har så svårt för det där med att någon ska dö eller råka illa ut. Ändå tycker jag om att läsa skräck, mellan varven. Samtidigt, jag med min lilla feelgood al dente-ådra, kan inte låta bli att, till en början, fantisera mer rosenrött under läsningen av Frostnatt. Inledningsvis får jag helt andra scener, än de Schemper tänkt sig, i huvudet. Men snart svänger det och jag dras med i det läskiga och skrämmande svarta.

Ruggigt bra - båda två.

Familjefrid

"Om de bara visste hur det egentligen står till innanför väggarna. Vad det granitgrå lyxiga huset döljer."

Olivia pinar sig genom middagen med sina föräldrar, vid matbordet där ingen någonsin säger som det är, där det mörka, hotande hålls nere. Ignoreras.
Men vad händer egentligen under ytan?
Tänk om det bubblar över?
En novell-trilogi av Susanne Schemper om det som som pågår under ytan och bakom fasaden.


_____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Susanne Schemper
Familjefrid
Danje Förlag
ISBN: 9789188417282
Finns hos Adlibris och Bokus


Frostnatt

Ibland tar förhållanden slut. Man kanske inte passar ihop längre eller så hittar den ena parten en ny kärlek.
Men någon blir bortvald. Lämnad. Någon som kanske inte kan hantera det...
Tre otäcka noveller av Susanne Schemper, om kärlek som blivit isande kall.


_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Susanne Schemper
Frostnatt
Danje Förlag
ISBN: 9789188417299
Finns hos Adlibris och Bokus

jag kom hit på ett litet blad av sarah vegnaJAG KOM HIT PÅ ETT LITET BLAD är en bilderbok som är skriven för att barn ska få en ökad förståelse för flyktingars situation. 2015 kom en stor flyktingvåg till Sverige varav många av dem var barn. Boken ska skapa möjligheter för barn i de yngre åldrarna att reflektera över vår värld. 
Det är en finstämd, vacker och sorglig berättelse om att fly. Om att behöva lämna sitt hem och dem man älskar och ge sig ut i vida världen alldeles ensam. Flykten blir farofylld och osäker. Kanske kommer man inte fram till tryggheten. Eller så kommer man fram - och kan bara hoppas på att världen är vänlig. Texten är kort och poetisk och lämnar en hel del mellan raderna. Frågor om existensiell art. Vem har rätt till trygghet? Hur kan jag få en annan människa att känna sig välkommen och trygg? Hur skulle det kännas att behöva lämna sitt hem?, sin familj?

Jag kom hit på ett litet blad lämpar sig väl för lärare i förskola och lågstadiet.
__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Sarah Vegna (text)
Maya Jönsson (bild)
Jag kom hit på ett litet blad
Kikkuli förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789188195395
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 21 november 2017

skuggsyster av anna-karin anderssonSkuggsyster är andra delen i en trilogi. Läsaren får följa Therese och Daniel och några människor som levde för länge sedan. Tre flickors öde vävs samman över seklerna. Det är en riktgt spännande och smått läskig spökhistoria som gör sig bäst att läsa dagtid. Eller kvällstid. Beroende på hur lättskrämd man är.

Det mörka håret hänger trassligt ner över axlarna. Hon höjer ena handen.
Lägger den över det gröna smycket som hänger om hennes hals. 
– Men fattar du inte, säger jag när vi går hem. Det var ju smycket på fotot! Det smycket. Från ön. 


Det är höstlov och Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo hos Daniels farmor, i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset. 

Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända. Tänk om spökhistorien som berättas om mentalsjukhuset är sann? Den där historien om sköterskan som blev kvar efter sin död, om dörrar som smäller nere i underjordiska gångar och om fiolmusik som ljuder genom parken sena kvällar. Men hur hänger det i så fall samman med allt som hände på Blå Jungfrun förra våren? 

Skuggsyster är den andra boken i en serie i tre delar där läsaren får följa Therese och Daniel och några människor som levde för länge sedan. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna. Det är en historia om mod och att våga se det som inte alltid syns. Men framförallt är det en historia om förmågan att kunna förlåta._________________
⭐⭐⭐⭐(⭐)
Anna-Karin Andersson
Skuggsyster
Idus förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789175775302
Finns hos Adlibris och Bokus

kom i julstämning


Jag har ungefär lika med noll julkänslor men vill gärna komma i stämning. Därför har jag börjat läsa jul-lit. Jag kommer att tipsa om dem här, såklart. Och börjar med dessa tre...

Jul i det lilla bageriet vid strandpromenaden har en härlig framsida och bara att titta på den ger julkänsla. Dessvärre var innehållet lite av en besvikelse. Är det jul ska det andas jul. Det gör det inte här. Det blir en rätt platt feelgood, helt utan tuggmotstånd.

⭐⭐⭐(⭐⭐)

Jul med Bob ger mycket mer julkänsla. Följ med James och Bob när de kämpar mot snöstormar, ishalka, demoner och tomma plånböcker för att skapa sig en riktigt mysig jul. De trotsar kylan och ger sig ut på Londons gator för att spela julsånger och dela ut julkort till alla de som under året stöttat dem. En vacker skildring.

⭐⭐⭐⭐(⭐)

Fredrik Backman är tillbaka med en ny bok; Ditt livs affär. Den har dock inte haft release än, men jag tror att den går lite i stil med Dickens julsaga. Förväntningarna är höga. Jag menar, det är ju Backman vi pratar om. Den ska jag läsa så snart tillfälle ges.

I väntan på läser jag Let it snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle. Det är en novellsamling, eller trilogi, hur man nu vill se det. Tre korta berättelser som på ett sätt är fristående, på ett annat sätt ändå sammanlänkade. Recension dyker upp...

Vad läser du i jul?

måndag 20 november 2017

dit längtan tar en - noveller av theréze ingmarson


Och jag som alltid har trott att noveller inte är något för mig. Nu har jag på kort tid läst två novellsamlingar och tyckt mycket om. Så till den grad att jag själv blev sugen på att sätta igång att skriva en novellsamling.

Theréze Ingmarson debuterade som författare 2015 med romanen Flugfiskarens dotter. Året efter 2016 kom uppföljaren Över frusen älv. Båda två handlar om Sophie och utspelar sig i Älvdalen.
Dit längtan tar en innehåller korta noveller som tidigare publicerats i Hemmets Veckotidning.
Theréze Ingmarsons litterära kännetecken och återkommande miljöer är kärlek, relation, stugliv och natur. 

Jag blev så glad när den här fina novellsamlingen damp ner i brevlådan. Nu längtar jag efter tredje delen om Sophie. Tack snälla Theréze.
 _____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Theréze Ingmarson
Dit längtan tar en
ISBN: 978-91-983436-1-8
Finns på Adlibris
och Bokus

söndag 19 november 2017

pappersbåtar av annika castro nilssonTill en början hade jag svårt att komma in i boken. Den sög inte riktigt tag i mig så som jag önskar av en berättelse. Att få längta till lässtunden.

Men en bit in tog sig berättelsen och berättandet och det blev en mycket vacker och sorglig historia som jag tyckte mycket om.

Få lägger märke till Torilda där hon nästan dagligen sitter vid sjön Trekanten i Liljeholmen eller där hon går med den stora, otympliga postvagnen inne på tidningsredaktionen där hon jobbar. Hon noterar sådant som går många förbi, funderar över människors beteenden och drömmer om att en dag finna den stora kärleken. Sina tankar och iakttagelser låter hon leva vidare i små, vackert vikta pappersbåtar, som hon i hemlighet sjösätter. Men, en efter en plockas båtarna upp ur den lilla, lugna sjön, och hennes och andras liv kommer att förändras för alltid.  

Pappersbåtar är en existentiell relationsroman, i vilken läsaren, med döden på axeln, får möta och lära känna den mycket tysta och ständigt observerande Torilda, saksamlaren Ruben samt ytterligare en handfull personer, som på olika sätt drabbas, påverkas och sammanlänkas av varandras och sina egna ageranden.

________________
⭐ ⭐ ⭐(⭐⭐)
Annika Castro Nilsson
Pappersbåtar
Visto förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 9789187523748
Finns på Adlibris och Bokus

smakbit på söndag

Söndag och dags för en smakbit ur boken jag läser ...
eller nja, en av dem jag läser. Plockade upp Med lysande utsikter och bjuder dig första stycket från sidan där jag befinner mig. "Margit vände på sig igen och lyssnade på knäppningarna i huset. Suset från trädgården utanför. Det började visst blåsa upp. Ett par regnstänk smattrade till mot rutan och Margit slog upp ögonen helt. Vissa nätter kändes inte sängen skön. Lakanen skavde, värmen tryckte sig på henne och hela sängen verkade luta åt fel håll. Hon kasade en blick på klockan, 03.16. Sömnen var redan förstörd. Hon skulle aldrig känna sig pigg i morgon även om hon somnade direkt." 
s 84 i Med lysande utsikter av Annika Aslan Waltersson 


lördag 18 november 2017

anrop från inre rymden av elin nilsson


Nominerad till Augustpriset 2017

Anrop från inre rymden är en samling noveller (och jag som inte läser noveller, tänkte jag).
Jag läser inte noveller för jag vill så gärna att berättelsen ska fortsätta längre än så. Och jag läser inte noveller för jag tycker att jag har svårt att komma in i nästa berättelse så snart efter en annan. Jag läser inte noveller ... eller okej. Nu gör jag det!

Anrop från inre rymden överraskade mig mycket positivt. Det är en novellsamling för ungdomar. Om kärlek, konflikter, kamratskap och lojalitet. Kort och gott - om känslor som alla känner. Och känner igen sig i. Nu läser jag noveller! Det var inte alls svårt att lära känna nya karaktärer och komma in i nästa berättelse, även om jag fortfarande tycker att jag hade velat stanna kvar en längre tid i var och en av dem. Men samtidigt ger novellerna ett driv boken igenom och även om de är vitt skilda från varandra hör de ändå ihop.

Det är inte svårt att förstå varför Anrop från inre rymden har blivit nominerad till Augustpriset 2017.
Jag läser inte noveller! I vanliga fall, men den här ger jag högsta betyg.

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Elin Nilsson
Anrop från inre rymden
Alfabeta
Recensionsexemplar
ISBN: 9789150119350
Finns hos Adlibris och Bokus

fredag 17 november 2017

frågor och svar om mitt skrivande
Fredag igen och dags för en ny helgfråga med medföljande bonusfråga.

Hör du till dem som vill skriva en bok? Vad skulle den handla om?

Ja, jag är aspirerande författare. Jag skriver främst för ungdom/unga vuxna men också för barn och vuxna. En salig blandning alltså.

Jag vill beröra med mina texter men tycker också om det mjuka, varma och hoppfulla, varför jag skulle beskriva mina texter som feelgood al dente. Från mörker till ljus. Från utsatthet till hopp.

Jag har skrivit en bilderbok som handlar om en flicka vars mamma sitter i fängelse.
Den idén utvecklade jag till en ungdomskvintett med samma karaktärer och handling.
Och till sist har jag skrivit en ungdomsbok om mobbning och utanförskap.

Nu skriver jag på en rad kedjenoveller för vuxna. Fristående i sig men ändå sammanlänkade och i en helhet bildar de en röd tråd. Vardagens ekorrhjul och längtan efter att leva livet fullt ut närmare bestämt.

Har du börjat tjuvlyssna på julmusik? Någon favorit?
Jag lyssnar inte så ofta till musik. Ibland i bilen, om jag inte kör ensam. För då lyssnar jag till ljudbok. Men jag har hunnit lyssna på några julsånger i bilen. Jag föredrar äldre julmusik och julpsalmer före nymoderna julhits.

jul-litt för barnGlöm halvtrista chokladkalendrar eller dyra leksaksdito. Med en Pixi-kalender får du läsning varje dag fram till jul men går för den sakens skull inte miste om att öppna luckor i en kalender. Spännande!

Eller om man helt vill hoppa över en kalender men ändå vill räkna ner dagarna till julafton finns dessa båda böcker att läsa, 24 kapitel hela vägen fram. Tjoho, nu är det jul igen och Skorstensjul.

Finns på Bokus
och Adlibris

torsdag 16 november 2017

olikhetsutmaningen frisk och sjuk


I olikhetsutmaningen den här veckan står frisk mot sjuk. Mina två bokval blev Det turkosa kuvertet - rikast vinner och Du är inte knäpp ... det är din mamma.

Du är inte knäpp ... det är din mamma - healing för döttrar till narcissistiska mammor av Danu Morrigan är förvisso en självhjälpbok med intention att hela döttrar. Och kan således platsa in på temat frisk. Men boken tar i första hand upp och diskuterar vad narcissistisk personlighetsstörning är, hur den ser ut hos olika människor och vilken effekt den kan få. Den blir mitt tips på ordet sjuk.
"Känner du dig ofta sårad och upprörd efter att ha varit i kontakt med din mamma? Är det som om du blir "någon annan" i hennes närhet? Verkar hon distansera sig från dig när du har medgång i livet medan hon blir upprymd när du har motgång? Kritiserar hon dig ständigt?" (...) " Runt, runt vandrar dina tankar och känslor tills du tror att det måste vara något fel på dig. Men det är inte dig det är fel på. I denna bok får du verktyg för att våga se sanningen om din mamma och påbörja resan mot insikt och läkning."

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Danu Morrigan
Du är inte knäpp ... det är din mamma - healing för döttrar till narcissistiska mammor
Egia förlag
ISBN: 978-91-980534-5-6
Finns hos Adlibris
och Bokus
Det turkosa kuvertet - rikast vinner av Ann Palmnäs hjälper dig att sätta fingret på vad som är viktigast för dig i livet. Och hitta vägar att nå dit. Boken hjälper dig att komma fram till om din "vita strand" (precis som i reklamen där du lycklig, vältränad och gråhårig kommer att vandra på en vit strand tillsammans med någon du älskar) är en replokal för ditt band, en kolonilott, en balkong i söderläge eller något helt annat. Och vilka du vill vara där med. Du kommer också att bättre kunna ta vara på vägen dit, tack vare att du börjar fokusera mer antivit på de intressen och relationer du värdesätter mest. 
Jag som kutat in i väggen vid ett par, tre tillfällen redan tycker den här boken är en riktig lifesaver. Jag vet så väl var jag hämtar min kraft. Ändå är det så lätt att tuta på för fullt i ekorrhjulet. Det är svårt att bryta gamla mönster och hitta nya vägar. 
Ann Palmnäs som är civilekonom, delar med sig av insikter, forskning, inspiration och konkreta verktyg som kommer att ge dig lust att väcka liv i intressen, drömmar och gamla som nya relationer. Kanske även mod att avsluta relationer eller börja göra något helt nytt.  


_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Ann Palmnäs
Det turkosa kuvertet - rikast vinner
Kikkuli förlag
ISBN: 078-91-88195-29-6
Finns hos Adlibris
och Bokus

allt jag inte sa av ylva walldén

Klockan är exakt tjugotvå minuter över elva första gången du kysser mig. Det sista jag ser innan jag sluter mina ögon och innan dina läppar rör vid mina är en digitalklocka på ett sängbord med lysande blå siffror. 23:22. Tjugotvå minuter över elva och hela min värld vänds upp-och-ner.
Jag tycker om den här debutromanen, en bok för unga vuxna.


Huvudpersonen lämnar Malmö för att flytta till en studentkorridor i Falun för att läsa manusskrivande på högskolan. Hon försöker också lämna sin blyghet i Malmö, men det går som det går med det. Kvar i Malmö finns i alla fall hennes pappa och lillebror. I Falun finns de nya kompisarna, Sanna och Mårten. Och så finns där Dena. Och allt säger bara klick och känslorna exploderar. Förälskelsen mognar och tycks ömsesidig men så släpper Dena en bomb som gör att hjärtat går sönder i tusen bitar.

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Ylva Walldén
Allt jag inte sa
Vox by Opal
ISBN: 978-91-8866-503-4
Finns hos Adlibris och Bokus

onsdag 15 november 2017

pi och powerbollarna - vinterracet av karoline kjellbergSally har nästan gett upp när Pi och Powerbollarna plötsligt dyker upp! Men kommer de att hinna fixa Sallys isracer? Eller riskerar Sally att än en gång missa chansen att vara med i vinterracet?

Är du nyfiken på hur allting hänger ihop? Häng med Pi och Powerbollarna i en fartfylld färd i pulkabacken. Det här är andra delen i serien som vill inspirera barn till att lära sig mer om den spännande naturvetenskapen och teknikens värld.

Perfekt bok för de yngre eleverna och lite äldre förskolebarnen.

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Karoline Kjellberg (text)
Pauline Reuss (bild)
Pi och Poerbollarna - vinterracer
Lek och tanke
ISBN: 978-91-88830-303-5
Finns hos Adlibris och Bokus

tisdag 14 november 2017

jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av jenny colgan


Jag ville få julkänslor så när det blev dags att välja ny bok att lyssna på via Storytel föll mitt val på Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden. Omslaget är så lockande och bara skriker jul. Himla härligt. Dock tycker jag att innehållet skulle ösa på med mer jul och uppfylla förväntningarna som, i alla fall jag fick när jag läste titeln och såg omslaget.

Handlingen är förlagd till julen men det är också allt. En besvikelse.

I övrigt - en ganska så trevlig feelgood.

Det är snart jul i Mount Polbearne, det lilla ö-samhället strax utanför Cornwalls kust.

När Polly inte är upptagen med att skapa läckerheter i det lilla bageriet på strandpromenaden myser hon med sin underbara pojkvän, Huckle. Hans honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats, kanske borde de lägga sina bröllopsplanerna på is ett tag? Ingen problem för Polly, men Huckles barnlängtan blir inte lika lätt för henne att hantera. Det visar sig också att Pollys vän Kerensa undanhåller något. Något som riskerar att splittra vännerna.

Men nu nalkas julen, en tid för familj, vänner och - inte minst - tid för julmarknaden, årets höjdpunkt! Men mitt i förberedelserna får Polly ett telefonsamtal som vänder upp och ner på allt. Hur ska hon ens kunna tänka på julen när hennes eget liv är ett enda stort kaos?

__________________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐ ⭐)
Jenny Colgan
Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden
Massolit förlag
ISBN: 9789176910986
Finns hos Adlibris och Bokus

måndag 13 november 2017

flyt som en fjäril stick som ett bi av elin nilssonSimningen är allt Miranda har. Hennes föräldrar uppslukas alltmer i sina desperata försök att nå fram till- och curla hennes dataspelsamöba till storebror och bästa kompisen uppslukas av sin pojkvän. Då kan Miranda lika gärna uppslukas av- och i bassängen. Prestationerna på simträningarna - och tävlingarna blir allt Miranda har kvar. Hon lassar tallriken full i skolmatsalen och tränar nio gånger i veckan och tar i så att hon nästan sprängs. Allt hon vill är att få simma SM. Till en början känns det som att det ska gå. Men vägen dit blir dock svårare än hon någonsin kunnat ana.

Det går av bara farten - att känna Miranda och känna med Miranda. Känslorna kryper under skinnet. Fast inte alls på något läskigt sätt. Utan bra. Det blir nära.

Flyt som en fjäril stick som ett bi handlar om konkurrens och vänskap, om styrka och svaghet och om att satsa allt. För allt är det ända man har.

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Elin Nilsson
Flyt som en fjäril stick som ett bi
Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1552-9
Finns hos Adlibris och Bokus

söndag 12 november 2017

en smakbit på söndagJag ringer pappa och pratar egentligen om ingenting. Jag vet att han saknar mig och jag tror att det är jobbigt för honom att jag har flyttat. Men förändringen är bra, tror jag. I alla fall ibland. Han frågar om jag ska komma hem snart, bara över en helg eller något. Jag säger att jag har ganska mycket att göra nu, att vi precis har fått en stor uppgift, att jag inte tror att jag hinner. Jag säger att jag saknar honom också. Och att jag inte är långt borta för alltid. Han byter ämne och frågar om jag såg programmet om katter på Vetenskapens värld i går. Jag säger att jag missade det och han säger att han ska skicka en länk.
"Hej då, pappa." 
"Hej då, gumman. Vi hörs i morgon." 
s. 35 i Allt jag inte sa av Yrsa Walldén 


Tyckte att texten passade bra idag, men anledning av farsdag.
Fler smakbitar hittar ni här

pi och powerbollarna magnetfisket av karolina kjellbergI Pi och Powerbollarna - magnetfisket får vi för första gången träffa Pi och de magiska Powerbollarna. Följ med när de hjälper Benny som hamnat i knipa. Havsbotten måste rensas, men hur ska de lyckas få upp alla saker som hamnat på botten?
Det blir ett äventyr där vi får lära oss mer om magneter. 

"Sagor som förenar roliga och intressanta historier med att lära ut fysik är det bästa jag vet. Detta är en härlig barnbok som berättar om den spännande magnetismen."
Christer Fuglesang. 

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Karolina Kjellberg (text)
Pauline Reuss (bild)
3-6 år
Lek och tanke
ISBN: 9789188303011
Finns hos Adlibris och Bokus 

lördag 11 november 2017

dumma teckning av johanna thydellDumma teckning är en av de Augustnominerade böckerna (kategori barn och ungdom) 2017. Nu har jag haft den äran att läsa.

Det är inte svårt att förstå varför boken blivit nominerad. Om jag börjar med illustrationerna av Emma Adbåge, så är de otroliga. De fångar verkligen känslorna och det är inte svårt att leva sig in i lillasyster Mints frustration när hon försöker rita en teckning, lika fin som storebrors. Fast helst ännu finare. Men så blir allting bara fel.

Johanna Thydell har skildrat syskonrivalitet, frustration, ilska, avundsjuka och kärlek. Det är en jättefin berättelse, fast storebror är knäpp som håller armen för sin teckning så att inte Mint kan se vad han ritar. Hon vill ju bara ha inspiration. Inte rita av. Tillslut kommer Mint på vad hon ska rita, men då kommer katten och förstör och nu är hela pappret blött och ... ingenting blir som Mint vill och plötsligt är hon så arg att hon klipper sönder pappret. Det dyra. Det som hon bara fick ett av, av storebror för han är ett sånt snålo.

Som tur är slutar boken inte i elände. 
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir det till och med bättre.

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Johanna Thydell (text)
Emma Adbåge (bild)
Dumma teckning
Recensionsexemplar
ISBN: 978-91-501-1932-9

fredag 10 november 2017

helgfrågan v 45

Veckans helgfråga lyder:

Vad läser du just nu?
Förutom mitt eget manus som jag håller på att redigera läser jag Flyt som en fjäril, stick som ett bi av, med sin Anrop från inre rymden Augustnominerade, Elin Nilsson. Det är en bok för unga vuxna, vilket är perfekt att läsa mellan varven då jag själv skriver för (barn) unga vuxna.Vad ska du göra i helgen?
Läsa, skriva ... det vanliga alltså. Och så ska jag gå på handbollsmatch.

genom paradiset på en spikmatta av jannice eklöfJag lockades av det roliga omslaget och baksidestexten:

"Genom paradiset på en spikmatta har en härlig humor med ett underliggande allvar - en riktig feelgood-roman full av relationsdramatik som man både skrattar och gråter sig igenom."

Nåja, jag varken skrattar eller gråter och ibland kan jag inte ens komma fram till om jag vill ge boken fem stjärnor eller kanske bara tre. Dialogerna sitter dessvärre inte helt klockrent och humorn blir många gånger krystad. Ändå tycker jag väldigt mycket om Genom paradiset på en spikmatta och den är helt klart läsvärd.

Den hetsiga och ocensurerade Stella känner att hennes liv som nybliven mamma inte riktigt blivit som hon tänkt sig. Såriga bröstvårtor, sömnbrist, känslor av otillräcklighet och så sambon Magnus som retar gallfeber på henne. Hon ser därför extra mycket fram emot den första mammaträffen på BVC där hon kan få dela samma upplevelser. Sist in i rummet möts hon av en samling perfekta uppenbarelser till mammor. Är de klonade? Träffen hon haft så höga förväntningar på blir ett totalt fiasko.

Stella behöver ventilera sin tankar och startar därför en anonym blogg. När hon förstår att hennes egen mamma är en av dem som flitigt kommenterar blogginläggen får hon en chock. Det visar sig att mamman har ruvat på en hemlighet under hela Stellas liv. Kaoset är ett faktum.

Livet blir inte lättare av att en av de andra kvinnorna i mammagruppen hyser ett oförklarligt agg mot henne och ger märkliga kommentarer om en "Magnus". Dramatiken ökar ytterligare när det visar sig att Magnus samtidigt börjar få hemliga sms. Döljer han något, har det ett samband?

Med hormonerna rusande i kroppen tvingas Stella inse att den första tiden som mamma blir långt mer omtumlande än hon någonsin kunnat föreställa sig.

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Jannice Eklöf
Genom paradiset på en spikmatta
Hoi förlag
recensionsexemplar
ISBN: 9789176971277
Finns hos Adlibris och Bokus