fredag 20 oktober 2017

villig av christina wahldén ( boys don't cry och hashtag me too)
Nora går i sjuan. Hon är ihop med Edvin i nian. En dag våldtar han henne på skoltoaletten och ingenting blir längre som förut. Nora tänker inte berätta för någon. Det har inte hänt. Hon vägrar gå till skolan, hon orkar ingenting - inte träna, inte plugga, knappt äta. Allting sprids på nätet, alla vet vad som har hänt, gränserna är utsuddade. Skolan bryr sig inte, knappt ens polisen. Och som våldtäktsoffer är du totalt utlämnad.
Villig beskriver en rå och provocerande verklighet som många unga lever i idag.

Mina reaktioner: ilska, rädsla, äckel
Med tanke på att "alla" har mobiltelefoner med kamerafunktion krävs bara några få klick ... sen sprids allt på sociala medier - och finns kvar. Därmed känner jag också maktlöshet. Jag vill inte känna så här. Det måste få ett slut. Föräldrar, lärare, vuxna måste lära våra barn (it takes a village to raise a child) att nej är nej och stopp är stopp. Att alla har rätt till sin egen kropp och bara du vet var gränsen går. Det handlar inte om att den som ger sig in i leken ... det handlar om att man har rätt att säga stopp. Om man ångrar sig. Om man inte vill längre. Vi måste lära våra döttrar att vi inte sviker. Och vi måste lära våra söner mjukhet och respekt. Inga söner föds till våldtäktsmän. Det är samhället som skapar dem. Både flickor och pojkar har känslor. Både flickor och pojkar har integritet. Både flickor och pojkar gråter, älskar, skrattar, lever - och när de säger nej eller stopp betyder det nej eller stopp. Den självklarheten måste vi lära dem.


#metoo

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Christina Wahldén
Villig
Rabén och Sjögren
ISBN: 978-91-29-69175-7
Finns hos Adlibris och Bokus.

5 kommentarer:

 1. Ett nej är alltid ett nej och det måste hela samhället stå upp för. Även den manliga delen av befolkningen. Det är inte förhandlingsbart.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Nu förstår jag verkligen vad du menade med skrämmande! Det kan jag absolut tänka mig att den är.

  SvaraRadera
 3. Håller med precis som Znogge skriver i sin komentar.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 4. Kloka ord där på slutet, och även jag instämmer med Znogge.

  SvaraRadera
 5. Tycker att debatten skulle vidgas. #metoo borde bli #wetoo och även gälla alla killar. Övergrepp mot dem är inte heller ok och nästan lika utbrett somm på tjejer.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.