tisdag 10 oktober 2017

tillbaka till pompeji av kim m kimselius

Jag läser en hel del ungdomslitteratur. Eftersom jag själv skriver för den åldersgruppen är det A och O att läsa. Sen tycker jag också att det är oerhört roligt att ha hela spannet barn, unga och vuxna när jag läser och recenserar. Det är kul att tipsa om böcker.När jag letade runt på Storytel efter en ny bok att lyssna till föll jag för Tillbaka till Pompeji. Mycket för att jag ända sedan jag besökte ruinstaden för (oj så) många år sedan velat skriva en bok om staden under dess glansdagar. Jag har också alltid älskat böcker som skildrar tidsresor.

Svenska Ramona är med sin klass på skolresa i ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av den gassande solen och alla gipsavgjutningar av de döda människorna och djuren plågar henne. Hon bestämmer sig för att krypa in i det svala bageriet och vila en stund. När hon vaknar är det inte alls lika svalt. Tvärt om är det massivt varmt och inte heller längre tyst. Hela staden lever. Pompeji är inte längre en ruinstad.
Förskräckt inser Ramona att hon måste ha vaknat upp i ett levande Pompeji. Hon förstår att hon har gjort en resa i tiden och blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas av vulkanutbrottet. Men hon vet inte när. Det kan ske om tio år, tio dagar eller tio minuter. Vilken tid befinner hon sig i?
Ska Ramona lyckas rädda sig själv och de människor hon lär känna i den levande staden?

En historisk kärlekshistoria som är riktigt spännande - för läsare i slukaråldern.

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kim M Kimselius
Tillbaka till Pompeji
12-15 år
Via Storytel
ISBN: 9789197124034

1 kommentar:

  1. Man behöver helt enkelt ha en viss kännedom om barn- och ungdomslitteraturen. Ingår liksom i yrket...

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.