torsdag 12 oktober 2017

språkakuten med lövestam och hadenius

när katter och hundar står som spön i backen


Jag brukar starta dagen med Nyhetsmorgon i bakgrunden samtidigt som jag antingen läser eller skriver. Det är skönt med lite slötittande och surr. Och alltid är det något intressant eller roligt som tas upp. En av favoritinslagen är Språkakuten när Sara Lövestam och Patrik Hadenius gästar studion. Språknörd och ordälskare som jag är (dock inte alltid helt korrekt själv) lyssnar jag idogt till detta inslag.

I dag pratade de bland annat om idiom. Jag började fundera på om jag är en flitig användare av idiom, men jag tror det. I morse stod exempelvis regnet som spön i backen och jag förbarmade mig över mina skolbarn. Det var bara att gilla läget och ge sig ut i morgontrafiken för att köra dem. Vilket jag sedan fick äta upp i form av dåligt samvete. På nyheterna tog de nämligen upp om den ökade trafiken och därmed också säkerhetsrisken kring landets skolor. Allt fler föräldrar kör sina barn till skolan. (Nåväl, våra går eller cyklar alltsom oftast. Det är bara när regnet öser ner som vi kan vara snälla och förbarma oss över dem).

Men hur var det nu med idiomen? Använder jag dem i vanligt tal? När jag skriver?

Vilket är ditt favoritidiom?

3 kommentarer:

 1. Jag brukar nästan alltid tänka på att många säger fel på Jag och Mig. Även De och Dem.
  Det är lurigt många gånger. Speciellt att studera ett nytt språk🤗

  SvaraRadera
 2. Det finns många idiom som jag använder och som är väldigt träffsäkra. Ger liksom krydda åt språket tycker jag :D

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag gör nog det :). Tror det lätt blir så, kanske mest i bloggar eller sociala sammanhang på nätet. Gör det dock inte när jag skriver akademiska texter :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.