tisdag 31 oktober 2017

som ett myggbett, flera gånger om dagen - majken får typ 1 diabetes av eva ludvigsen


 

Majken får typ 1 diabetes är en vackert illustrerad och fint berättad bok om en kronisk sjukdom som varje dag drabbar två barn i Sverige. Här får läsaren lära sig mer om diabetes typ 1 och när berättelsen är slut följs den åt av en kort och tydlig faktatext.

Freja och Majken är grannar och bästa vänner. Men en dag vill Majken helt plötsligt inte leka fastän Freja drar henne i tröjan. Hon vill bara bli lämnad ifred. Majken klagar på att hon inte orkar. Rätt vad det är reser hon sig upp och går till fröken för att be om ett glas vatten. Igen.
Fröken blir orolig eftersom Majken druckit och sprungit på toaletten så ofta. Hon ringer efter Majkens föräldrar.
Samma kväll berättar Frejas mamma att Majken ligger på sjukhus och kommer att vara kvar där ett tag. Mamma ser så ledsen ut att Freja inte vågar fråga vad som har hänt. 
När Majken kommer tillbaka till förskolan efter två veckor är Freja avvaktande och rädd. Men så får hon veta att hon kan krama Majken precis hur mycket hon vill och att hon också kan hjälpa Majken genom att lära sig om vad hon ska gör om Majken blir skakig, blek eller svettig. Allt kan bli som vanligt igen. I alla fall nästan.  Majken kommer alltid att vara sjuk, men hon och Freja kan leka igen.

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Eva Ludvigsen (text)
Alina Ögger (bild)
Som ett myggbett, flera gånger om dagen. Majken får typ 1 diabetes.
Idus förlag.
Recensionsexemplar.
ISBN: 978-91-7577-538-8
Finns hos Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

  1. En bra bok för barn att förstå och veta lite mera om detta.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  2. Låter som en jättebra bok!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.