söndag 29 oktober 2017

piratens hemlighet av anna-karin andersson och ulrika söderströmDet här är en riktigt spännande bok som har varit minsta tjejens högläsningsbok om kvällarna. Piratens hemlighet är den första boken i den arkeologiska deckarserien om Aniara och Benjamin. Berättelsen blandar fiktion med historia och arkeologi. Det som har varit stor behållning för både mig och framförallt för dottern har varit de inslag av "Fakta" och "Visste du att ..." som ryms i varje kapitel. Boken är dels en deckare, dels ett läromedel där läsaren får veta med om historiska och arkeologiska lämningar som finns i landskapet.Varför växer det äppelträd mitt i skogen? Varför finns det stenmurar på små många ställen?

Enligt legenden grävde piraten Skytte ner en skatt på 1600-talet utanför den lilla byn Pataholm. Platsen kallas fortfarande för Skyttes kulle. När syskonen Aniara och Benjamin hälsar på sin faster i byn dröjer det inte länge förrän de lockas ut på spännande äventyr i piratens fotspår. Syskonen råkar ut för den ena mystiska händelsen efter den andra. Vem är det egentligen som smyger omkring mitt i natten bakom fasters hus? Varför vill inte kaféägaren Uffe att de ska leta eder skatten? Är det ens sant att det finns en skatt nedgrävd på Skyttes kulle?

Jag och dottern (10,5 år) rekommenderar varmt boken till andra bokslukare och skolklasser passande låg- och mellanstadiet. Det är en bok som får läsaren intresserad av historia och arkeologi.
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Anna-Karin Andersson (text)
Ulrika Söderström (text)
Anna Westin (bild)
Piratens hemlighet
Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-413-8
Finns hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Trevlig bok för många åldrar🤗
    Gillar när de blandar in arkeologi, fiktion och historia. Jag brukade lösa varje kväll för mina barn. Nyttigt och underhållande🤗

    SvaraRadera
  2. Åh så mysig den låter :D.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.