fredag 13 oktober 2017

fuck mobbning - till mina mobbare - till dig jag mobbadeJag är så glad för den här viktiga boken, samtidigt som den gör ont att läsa. Det här är en viktig högläsningsbok för mellan- och högstadiet. Innehållet är ett utmärkt diskussionsunderlag. Jag har ett eget exemplar men jag blev så glad när jag såg att boken stod väl synlig på Alingsås bibliotek! Det är en bok som ska vara synlig på alla bibliotek och finnas på alla skolor. Det är min åsikt.

Fuck mobbning är skriven av de som vet hur det känns, av de som blev mobbade. Av de som gick till skolan med en klump i magen. Av de som successivt bröts ner och fick intalat att de ingenting var värda. Fler av de utsatta lever inte längre, de tog sitt liv för att de inte orkade. Här får vi läsa de brev som aldrig blev skrivna då - de som riktas till mobbarna. Vänd sedan på boken och läs breven som mobbarna skrev till dem som mobbades.

Morgan Alling står för förordet. Han blev själv mobbad i skolan. Precis som jag också blev. Genom alla år. Fortfarande, som vuxen, känner jag skam över det. Mobbningen gjorde att jag la skulden på mig själv. Naturligtvis måste det vara fel på mig? Utanförskapet, blickarna och viskningarna var hemska. Men skulden och den sociala fobin (och svårigheterna i sociala sammanhang nu som vuxen) är något som dröjer sig kvar till följd av mobbningen. Jag skäms. Fortfarande. Även om jag nu vågar säga det rakt ut. Jag blev mobbad.

Varje år blir 60 000 barn och unga i Sverige mobbade. Bortvalda. Trakasserade. Misshandlade. Varje år går ett par barn i varje klass till skolan med långsamma steg och en klump i magen. Kommer någon att kalla mig öknamn idag? Kasta bort min mössa? Döpa mig i toalettstolen? Kommer de att slå mig? Eller kommer jag "bara" att vara osynlig?
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Förord av Morgan Alling
Fuck mobbning - till mina mobbare - till dig jag mobbade
Idus förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 978-91-7577-432-9
Finns hos Adlibris och Bokus
10% av vinsten går till BRIS, barnens rätt i samhället.

3 kommentarer:

 1. En MYCKET viktig bok. Helt klart!

  SvaraRadera
 2. Absolut en viktig bok. Mobbning är avskyvärt! Jag har inte själv läst denna boken men får ta tag i det.

  SvaraRadera
 3. Den viktigaste boken i världen! All ära åt alla som skriver om det och vågar berätta för långtifrån alla för inte det. Tror i stället att det är fel på dem och tiger... Så får det inte vara!

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.