torsdag 26 oktober 2017

fn-veckan där barn hjälper barn


Jag inser nu att det var FN-dagen i tisdags. Hade jag varit på jobbet hade jag haft stenkoll. Jag skulle ha planerat in några lektioner för att ämnesövergripande tala om FN och barnkonventionen med mina elever. Men nu, i min lilla bubbla är jag verkligen totalt lost. Det är knappt jag vet vilken veckodag det är, trots att jag varje morgon tittar på Nyhetsmorgon för att hålla mig lite a jour. Hm ... det går så där.

Jag hade verkligen velat tipsa om de här båda böckerna i god tid innan FN. Hade jag jobbat hade jag velat använda mig av dessa och samtala kring under FN-dagen/veckan. Ett tips som kommer bättre sent än aldrig. Förresten är det här ämnen som är viktiga att prata om alla dagar på året.

Elton får en idé av Ann Fagerberg Embretsén handlar om 7-årige Elton som en dag råkar se på teve-nyheterna. Han råkar se en båt. En liten båt full av människor som ser rädda ut. Människorna är på flykt, berättar teve-rösten. Elton blir fundersam. Han kan inte sluta tänka på människorna i båten och beslutar sig för att försöka hjälpa till. Han får en idé.

Boken tillägnas alla barn på flykt och alla barn som hjälper barn på flykt. Det är en fin kapitelbok som avslutas med diskussionsfrågor och några artiklar ur barnkonventionen. Elton får en idé belyser det viktiga i att alla kan göra något för att hjälpa andra. Det är en hoppfull bok om att en liten idé kan växa och bli större och ännu bättre.

Annalisa och födelsedagspresenten av Angeli Sjöström Hederberg kommer med ett förord av Alexandra Pascalidou. Ibland är det enklare att blunda. Men trots att man blundar finns det kvar.

Den här boken handlar om Annalisa som snart fyller år. Hon ser fram emot sin födelsedag och att få öppna paket. Men så träffar hon Sonia, tjejen som sitter utanför affären. Varje dag. Framför sig har Sonia ett fotografi av en flicka. Flickan heter Lidia och det visar sig att hon också snart fyller år. Hon blir sex år, precis som Annalisa. Efter mötet med Sonia inser Annalisa att inte alla får födelsedagspresenter. Det tycker hon är orättvist. Hur kommer det sig att inte alla har det lika bra? Finns det något Annalisa kan göra åt det?
_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Ann Fagerberg Embretsén (text)
Maria Keusseyan (bild)
Elton får en idé
Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-536-4
Finns på Adlibris och på Bokus

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Angeli Sjöström Hederberg (text)
Caroline Sellstone (bild)
Annalisa och födelsedagspresenten
Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-578-4
Finns på Adlibris och på Bokus

3 kommentarer:

 1. Måste erkänna att trots att jag arbetar så har FN-dagen passerat obemärkt detta läsår. Första gången det har hänt faktiskt... Bättring krävs.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Låter som braiga böcker!

  Här har jag också svårt att hålla koll på dagarna. Nu har jag inte ens koll på fredagarna längre... :-)

  SvaraRadera
 3. Inte lätt att komma ihåg allt! Funderade lite varför bussarna flaggade den 24, men så kom jag på det!
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.