måndag 23 oktober 2017

återstoden av dagen av kazuo ishiguroDet är första gången (vad jag vet) som jag läser en bok av en nobelpristagare.
Jag som älskade teve-serien Downton Abbey får lite feelings när jag läser Återstoden av dagen (eftersom jag inte sett filmen som jag har förstått att många andra har). När Mr Steven ger sig ut på, en för honom, sällsynt semester är det butlern i Downton Abbey jag ser framför mig. Stram, korrekt, noggrann och i det närmaste återhållsam.

Det här med att vara känslolös utåt. Så jobbigt det måste vara. Jag bjöd på ett smakprov ur boken här.

Sommaren 1956 ger sig butlern Mr Stevens ut på en semesterresa genom sydvästra England. Han tänker tillbaka på sin livslånga tjänst hos den numer framlidne lord Darlington och det smärtsamma minnet av vänskapen med husföreståndarinnan, miss Kenton. Grubblerierna över det förgångna är många och när den järnhårda kontrollen över känslorna släpper tvingas Mr Stevens för första gången ifrågasätta många av sina tidigare val och handlingar ...

Det är en roman fylld av lågmäld, nästintill dold romantik, sorg och saknad. Oj, så läsvärd.
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kazuo Ishiguro
Återstoden av dagen
Bokförlaget Viva
ISBN: 91-614-0278-8

3 kommentarer:

 1. Vad kul att höra att du tyckte om den så mycket! Den står oläst i min hylla och väntar.

  SvaraRadera
 2. Men oj! Den filmen har till och med jag sett... Inte visste jag att jag var så kulturell? ;-)

  SvaraRadera
 3. Filmen har jag sett det vet jag.
  Kram mamma c

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.