fredag 8 september 2017

läskunnighetens dag!Redan 1965 deklarerade UNESCO dagens datum som den internationella läskunnighetens dag. Sedan dess har skolor, organisationer och samhällen runt om i världen firat dagen i syfte att öka medvetenheten kring vikten av en god läskunnighet hos världens befolkning.

En fantastiskt viktig och fin dag att uppmärksamma tycker jag. Det är så viktigt med läsning, så väl tyst läsning som högläsning. Ju tidigare desto bättre.

I går var jag på föräldramöte och jag blev så glad när jag såg alla böcker uppradade framme vid tavlan, som en godisbutik för eleverna att välja bland. Läraren pratade om att hon introducerar genrehjulet för dem och tipsar dem om böcker, av vikten att inte fastna i en viss genre utan att bredda sig. Barnen bör läsa en kvart, tjugo minuter varje dag. Minst.


Jag kanske inte tackar min uppväxt för så mycket vilket kan tyckas otacksamt, men väl ett faktum. Det jag dock är så himla tacksam över är alla böcker, all läsning, språket och fantasin som jag fick med mig. Läsintresset har gått i arv i några generationer och nu hoppas jag att i alla fall hälften av vår barnaskara ska bli inbitna läsare (jag har dessvärre inte lyckats med de två äldsta, men kämpar på med att introducera läsintresset även hos dem). Jag är i alla fall glad för att jag och Engla har som rutin att läsa en stund varje kväll. Först läser hon ett kapitel i sin bok högt för mig (och lillebror), sedan läser jag åtminstone ett kapitel för dem i högläsningsboken. En mysig stund som lillebror tidigt introduceras in i, även om böckerna såklart är på tok för svåra för honom. Han får i alla fall språket ... och jag läser ju enklare böcker för den lille också, naturligtvis!

Att läsa är att resa. Att uppleva andra världar. Att utvecklas. Att födas på nytt, i en annan tid, på en annan plats. Att möta andra människor. Att lära sig ... 

5 kommentarer:

 1. Läsning är fantastiskt och jag vill alltid ha en bok på gång. Husse läser mycket och även äldsta fröken men sonen och yngsta upplagan har vi inte lyckats helt med. I dagens läge är det tufft för barn prioriterar inte alltid böcker utan datorer och annat lockar. Men vi i skolan fortsätter med att locka till läsning för det behövs!

  Kram och trevlig fredagskväll!

  SvaraRadera
 2. Är också så glad att jag upptäckte alla dessa böcker i min barndom, älskade biblioteket!!!

  SvaraRadera
 3. Läsning är verkligen viktigt. Vi tar det som självklart, men det är ju långt ifrån alla förunnat att få möjlighet att lära sig läsa.

  Det är en fin tradition ni har med läsningen där :-)

  SvaraRadera
 4. Bästa sättet att tömma huvudet på annat skräp, läser absolut varenda kväll, har gjort sen lågstadiet.

  Önskar dig en fin helg

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 5. Älskar att ha en bok att ta till när man har en ledig tid.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.