lördag 30 september 2017

ylvania av ylva hällenYlvania - sagan om ljusbäraren tar vid tio år efter händelserna i teveserien i Bolibompa. Boken passar bra som högläsningsbok eftersom språket flyter på bra. Det är en spännande äventyrsberättelse, nästan lite nervpirrig om man är riktigt liten.

Alba bor i Göteborg hos sina fosterföräldrar. Hennes riktiga föräldrar är döda och Alba vet inte mycket om dem. Hon saknar dem ofta men ingen vill prata om dem med henne. En dag när hon känner sig extra ensam kommer en budbärare från Ylvania, landet där Alba en gång föddes. Nu startar äventyret.
I Ylvania har Alba superkrafter. Hon är dessutom den enda som kan rädda landet från Master och hans monsterarmé. De har redan börjat sprida glömskans gift och nu är det bråttom. Uppdraget är farligt och för att klara av det behöver hon hjälp av tre andra barn. Tillsammans bildar de väktarstjärnan och var och en av dem har olika superkrafter. De fyra ger sig av på den farliga resan. Det är mycket viktigt att de håller ihop. Men så börjar en av dem bete sig underligt. Som en förärade. Kan det vara så att Masters gift spridit sig till Väktarstjärnan? Är allt redan för sent?

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Ylva Hällen
Ylvania - sagan om ljusbäraren
9-12 år
Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163888106

post bokmässan 2017Vilken fantastiskt rolig dag jag hade i går på bokmässan. Det var premiär för mig. Jag hade några få saker på min lista som jag ville hinna med. Bland annat ville jag lyssna till Pia Hagmar. Men tyvärr hittade jag inte rätt så jag hann inte. Prioritet var inte att gå på föreläsningar annars. Jag ville insupa atmosfären så här första gången på mässan och träffa bokförlag.

Sen stod Årets Bok på programmet. Att gå på VIP-mingel med en tvåmånaders var en upplevelse, men det ska börjas i tid. Förutom att jag kände mig mest i vägen med min vagn skötte han sig över förväntan. Min lille bubbe.
Jag och Milo fick den stora äran att sitta bredvid min favorit, Elisabet Nemert under prisutdelningen. En sån fantastisk kvinna/författare hon är. Jag röstade på hennes bok flera gånger. Hon var en värdig vinnare men kom på en hedrande tredje plats.Malin Persson Giolito kom tvåa men var, som hon själv beskrev det, en dålig förlorare. Hon höll ett, till en början charmigt och humoristiskt tacktal, men jag hade önskat att hon lämnat ifrån sig mikrofonen lite tidigare. Jag, som inte älskar deckare, har inte läst hennes böcker. Det ska jag göra.Och så vinnaren. Alex Schulman, vars bok jag läste och tyckte mycket om. Jag röstade några gånger även på hans bok (innan jag hunnit läsa Nemerts) så ja, enligt mig är han en värdig vinnare. Även om jag hellre hade sett Nemert där, på första plats.

Jag kunde inte ta några utomordentliga foton, tyvärr, även om jag så att säga kunde (och också gjorde) röra vid författarna eftersom jag hade en bebis i famnen. Det blev att fota från höften. Men upplevelsen var fantastisk.


fredag 29 september 2017

papperssjälar av emma johanssonEmilia har fått en panikångestattack. Hon bär på en hemlighet som hon inte kan dela med någon. Theresia, en tjej i klassen har råkat ut för en olycka. När lärarna på skolan bestämmer sig för att eleverna ska öva samarbete och delas in i grupper över klasserna hamnar Emilia i samma grupp som Theresias bror. Det går bara inte. Hon måste byta grupp.

Emilia är inte så pepp på livet. Har inte varit där sedan olyckan då Theresia blev påkörd av tåget och dog. Men vad har det med Emilia att göra? Hon var inte ens nära vän med Theresia. När hennes terapeut ber henne att göra saker som hon tycker är roliga väljer Emilia att göra saker som hon tror att Theresia skulle ha tyckt om. Hon anmäler sig till en origamikurs. Det är illa nog att hon inte fick byta grupp i skolan, nu visar det sig dessutom att Viktor, Theresias bror går samma origamikurs och de hamnar bredvid varandra i bänkarna. Emilia är obekväm i Viktors sällskap. Hon bär på en hemlighet om Theresias död som skulle förändra allt om hon berättade.

Papperssjälar är en stark debut om kärlek, vänskap, familjeband och sanningens förödande effekt.

_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Emma Johansson
Papperssjälar
Unga vuxna
Via Storytel

torsdag 28 september 2017

barnvagnsblues av ester roxberg

"Jag tycker inte om sommaren, jag tycker om att längta efter den, att ha den kvar. Jag vågar aldrig njuta av sommaren eftersom den ändå snart är över."

Så skriver Ester Roxberg i Barnvagnsblues och jag kan bara le åt att jag känner igen mig. Tragiskt men sant. Det är därför våren är min favoritårstid. För då ligger allt det härliga framför mig. Men sen vågar jag inte njuta ...Jag älskar Barnvagnsblues. Kanske för att jag själv går med barnvagn just nu. Dock inte bluesigt. Men jag älskar också Barnvagnsblues för språkets skull, för de korta kapitlen (älskar, älskar) och för humorn och till viss del också igenkänningsfaktorn.

Jag har verkligen känt upp och ner med föräldraledigheten. Det är ungefär som med sommaren. Jag älskar den men vågar inte riktigt njuta av den eftersom den snart är över ändå. Men första barnet, första dottern kände jag så. Var nog inne i en riktig blues även om jag inte visste det då och inte heller pratade med någon om det. Då. Jag klarade inte av att njuta. Sen blev det bättre. Jag insåg att föräldraledigheten var en bubbla som trots allt höll sig rätt länge. Att jag skulle hinna njuta. Nu njuter jag.

Agnes är nybliven mamma. Stockholm är stekhett, eftersom det är mitt i sommaren. Alla har semester. Alla har planer. Agnes är ensam. Det finns ingenstans att ta vägen med en liten bebis. Bara öppna förskolan och föräldragruppen som hon skyr. Vardagen lägger sig som en våt filt över henne där hon rör sig i sitt eget känslomässiga mikrokosmos. 

Läs den.

__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Ester Roxberg
Barnvagnsblues
Recensionsexemplar
Wahlström och Widstrand
ISBN: 978-91-46-23013-7

bokmässan 2017Jag har aldrig varit på Bokmässan vilket är ren galenskap för någon som tycker om böcker så mycket som jag gör och som dessutom bor i Alingsås, bara ett stenkast från mässan alltså. Det såg inte ljust ut inför årets mässa heller. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle komma iväg vilket var en stor besvikelse - mycket med tanke på att jag nu nischat min blogg till att bli en ren bokblogg. Jag lever böcker.

Lyckan var total när jag vann två biljetter och dessutom VIP-inträde till utdelningen av Årets Bok 2017. Så nu ska jag dit i morgon tillsammans med min man Chris. Det ska bli fantastiskt roligt även om jag kommer att vara totalt starstrucked.Jag har börjat fylla min planeringskalender.
Dagen startar med bloggfrukost i Bokfabrikens monter. Det är många bokförlag jag vill kika förbi och sedan vill jag såklart träffa författare och gå på föreläsningar.

Jag vill lyssna till när Pia Hagmar och Charlotte Cederlund samtalar med Jenny Jägerfeld om starka känslor i litteraturen. Hur kan litteraturen hjälpa unga att hantera starka känslor som sorg, rädsla, saknad, svek, relationer, skilsmässa eller död? Eftersom jag själv skriver böcker som berör för barn och unga och har som intention att just kunna hjälpa är det här intressant för min utveckling.

Jag är också intresserad av att lyssna till Mats Vänhem, Helena Willis och Maria Nilsson Thore som pratar om att skapa en värld och gestalta en plats.

Och så prisutdelningen av Årets bok 2017!


Har du tips på vad jag absolut inte får missa?

onsdag 27 september 2017

psykologiska thrillers

Temat för veckans topplista är psykologiska thrillers. Jag tänkte kort och koncist tipsa om fem böcker jag gärna vill läsa.1) Mikael Strömberg kontaktade mig med frågan om jag ville läsa och recensera hans bok så nu väntar jag med spänning på att den ska dimpa ner i brevlådan.

2) Sarenbrandts tidigare böcker har jag läst och tyckt om även om jag egentligen inte är stormförtjust i genren deckare (som inte heller rumsrent ingår i psykologisk thriller). Såklart vill jag läsa Bakom din rygg.

3) Det verkar riktigt läbbig. I alla fall det lilla jag sett av filmtrailern. Vill inte se filmen. Men gärna läsa boken.

4) Katarina Wennstam hörde jag berätta om sin bok Gänget på Nyhetsmorgon för en tid sedan. Jag har läst hennes tidigare böcker och de är riktigt bra.

5) Nyligen läste jag Istvillingarna och läser mer än gärna Eldpojken av samme författare.

det växte ett träd i brooklyn del 2 av betty smithDel två är om möjligt ännu bättre!, läs läs läs.

Frances är bara fjorton år när hennes pappa dör och hon tvingas sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon överge hoppet om att kunna utbilda sig och bli författare. Hon arbetar upp sig från fabriksgolvet till tidningsredaktionen på Manhattan. Innan hon drabbas av kärleken - det allra största hindret för fortsatta studier ...

Betty Smith (1896-1972) växte upp under liknande förhållanden som Frances. Hon gifte sig tidigt, läste vid universitetet samtidigt som hon skötte hem och barn och debuterade inte förrän hon skilt sig från sin förste make 1943. Debutromanen höjdes genast till skyarna ... Det växte ett träd i Brooklyn har blivit teve-serie och fått klassikerstatus i de amerikanska hemmen.


________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Betty Smith
Det växte ett träd i Brooklyn - del 2
Bookmark förlag
ISBN: 978-91-88345-87-5

tisdag 26 september 2017

världen utan dig av jill santopoloVärlden utan dig har blivit så rosad av många. Som vanligt, med sådana recensioner, blir jag lite rädd att mina förväntningar är för höga. Jag brukar vara lite motvals. 

Det sker den här gången också.

Inte så att jag inte tycker om boken, det gör jag. Den får trots allt tre och en halv stjärna av fem i betyg. Men jag är inte alls överväldigad. Inte så som jag borde vara, tänker jag, efter all den positiva kritik den fått. Men som sagt, det är ju det där med förväntningar... 

Bokens huvudperson Lucy berättar och jagperspektiv brukar ha en bra effekt att komma nära, under huden. Vill man skriva känslosamt är det ett bra perspektiv att välja. Men, det är först i de sista raderna, när Lucy vänder sig direkt till sitt barn som blir jag lite rörd. Och jag hade väntat mig så mycket mer känslor.

Men!
Världen utan dig är på många sätt en vacker kärlekshistoria. 

Lucy och Gabe träffas lite av en slump den 11/9 när tvillingtornen rasar. Den hemska händelsen för dem nära varandra och deras kärlekshistoria börjar. Efter terrorattacken bestämmer de sig för att inte kasta bort sina liv, men på ett sätt kastar de i stället bort sin kärlek till varandra. Valen de till en början gör handlar om deras respektive karriärer. Gabe blir fotograf i Mellanöstern och reser fram och tillbaka i oroshärder medan Lucy blir kvar i New York och bygger sin karriär så väl som sin familj. Hon gifter sig och får barn. Dock fortsätter Lucy och Gabe att hålla kontakten. Då och då träffas de.

"Världen utan dig är en roman om kärlek, drömmar, ånger, begär, svartsjuka, svek och försoning. Om vad vi är villiga att offra för kärlek och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar."


______________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐) 
Jill Santopolo
Världen utan dig
Storytel; uppläsare Viktoria Flodström

måndag 25 september 2017

fru alms magiska resebyrå - raggarbilar och rullstolar av annakarin rosengrenRaggarbilar och rullstolar är en fristående fortsättning på Fru Alms magiska resebyrå och Nya och gamla vänner. Boken handlar om så mycket ... dels om fördomar och skrock, dels om vuxna som kör över barn och barn som vågar stå upp för sin sak. Dessutom, precis som titeln antyder, är det här en resebyrå. Men inte vilken som helst. Det är fru Alm, ett gammalt träd, som låter huvudpersonen Hilma resa i tiden. Det är en fin bok som tar upp viktiga ämnen men det blir också lite rörigt ibland varför jag menar att det krävs lite mer läsvana barn och ungdomar för att hänga med i handlingen.

Jag tycker om att det i slutet av boken finns tips på lekar, recept och pyssel.

Det är påsklov och Himla hälsar på hos sina morföräldrar i Lysekil. Där finns kompisen Leo och fru Alm med den magiska resebyrån som gör att Hilma kan resa i tiden. Under lovet händer det saker i Lysekil. Den berömda Havsbadsparken är i fara då affärskvinnan Maud Fiskebäck smider hemska planer. Tillsammans med Connie som kör raggarbil och Eldsjälen som brinner för att alla ska få vara sig själva försöker Hilma och Leo att rädda Havsbadsparken och Havsbadsdagarna.

________________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Annakarin Rosengren
Fru Alms magiska resebyrå - raggarbilar och rullstolar
9-12 år
Recensionsexemplar
Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-507-4

söndag 24 september 2017

en smakbit på söndag v 38

Så skönt. I natt har jag sovit förträffligt till skillnad från tre nätter i rad då det har varit lite bökigt och si och så med nattsömnen. Vilket jag har full förståelse för kan inträffa ibland. Vi är, peppar, peppar, bortskämda. Men så i natt fick vi till sömnen. De stunder vi ändå har varit vakna har jag suttit och funderat på en synopsis till del två i min ungdomstrilogi. Jag har skrivit klart del ett och redigerat första omgången. Nu ska jag bara övertala mina två äldsta, mindre lässugna barn, att vara testläsare och komma med input. Trots allt har de den ålder jag riktar mig mot när jag skriver.

Jag ska stöka undan lite nu och sen sätta igång att skriva på del två. Exceited ...

Först, en liten smakbit ur boken jag just nu läser.
"Trettionio dagar kvar

Jag sjönk in i en depression och dagarna gled förbi. Lauren och Xander återvände till Nederländerna och Ella flyttade hem till mamma och pappa. Jag fortsatte försöka få kontakt med henne, me jag var inte riktigt engagerad. Jag gjorde inga framsteg och även om jag funderade på att be Arthur om råd kunde jag inte motivera mig att leta rätt på honom. Jag kände mig förlamad. Så en regnig morgon, när mamma och pappa hade kört Ella till skolan och jag var ensam i mitt barndomshem, var det någon som skakade om mig. Det gick upp för mig att det hade gått mer än tre veckor sedan begravningen. Det var bara fem och en halv vecka kvar till min deadline. Vid det laget måste jag ha bestämt om jag skulle stanna eller ge mig av för alltid."lördag 23 september 2017

istvillingar av s.k. tremayne
En riktigt spännande bok som kryper in under skinnet. Vad är det med skräckhistorier med barn (eller dockor) som huvudpersoner?

Lydia och Kirstie är enäggstvillingar och oskiljaktiga. Men en dag förolyckas Lydia och Kirstie blir förtvivlad och personlighetsförändrad. Föräldrarna bestämmer sig för att flytta till en avlägsna ö i Hebriderna. Huset de ärvt av en släkting har inte varit bebott på decennier och saknar elektricitet. De hoppas dock att en flytt kan ge dem en nystart långt bort från plågsamma minnen.
Men ingenting blir vad de hoppas på. Kirstie blir allt mer personlighetsförändrad och hysterisk i sin sorg. Tvillingarna, trots sin likhet, hade små subtila saker som skilde dem åt. Helt plötsligt är det som att Kirstie är Lydia. Pappa Angus tvingas resa mycket i sitt arbete och lämnar sin hustur Sarah ensam på ön. Deras äktenskap blir sämre och sämre och hennes oro för Kirstie - eller är det Lydia? - bara växer. En fruktansvärd misstanke börjar gro hos Sarah. Var det egentligen som hände den där ödesdigra olycksdagen då hennes dotter dog?

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
S. K. Tremayne
Istvillingarna
Lind & Co
ISBN: 9789174614909

fredag 22 september 2017

helgfrågan v 38 - bokmässan


Vilken författare skulle du vilja träffa på bokmässan och varför?

Vilken i stort sett omöjlig fråga att svara på. Det finns så många författare som besöker mässan och som jag skulle vilja träffa och ställa frågor till. Sen finns det också författare jag skulle vilja träffa men som inte är med på mässan (HÄR finns listan på alla författare).

Fredrik Backman, Sara Kadefors, Birgitta Bergin ... ja, det är några av författarna jag skulle vilja träffa. Jag skulle ställa frågor kring deras författande. Bergin är jag nyfiken på eftersom hon på kort tid skrivit en rad feelgood-böcker och dessutom författar dem utomlands. Kadefors skriver på ett sätt som inspirerar mig och Backman likaså. Jag skulle vilja ställa frågor till dem kring romankaraktärerna och känslan i deras böcker.

Sen skulle jag mer än gärna, i framtiden, se mig själv på mässan i en monter.

Bonusfråga:
Vilken bok längtar du efter i höst och som ännu inte har kommit ut?


Dessa båda. Utkommer under september.


 

vargen i tulisaari av sara önneboEn spökhistoria som är den andra fristående delen i Tulisaari-trilogin. Lika bra som första delen! Jag tyckte mycket om den, språket flyter på så lätt och boken går fort att läsa.

Sofia och Pekka bor till en början i London men flyttar till finska Tulisaari i Österbotten när de hittar ett gammalt hus som de köper efter att ha sett bilder på nätet. Pekka är ofta bortrest i jobbet och lämnar Sofia ensam i huset där hon upplever många kusliga händelser. Hon både ser och hör spökgestalter och tar hem ett medium i ett försök att driva bort den onda anden som hemsöker dem.
Sofia väntar sitt första barn och börjar bli desperat. Hon måste hitta ett sätt att ge spöket frid innan hon ska föda. Desperat försöker hon ta reda på sanningen om den tragedi som utspelade sig i huset för mer än 100 år sedan.

Berättelsen om Sofia och Pekka varvas med dåtid och långsamt nystas sanningen upp. Men hotet mot Sofia och hennes ofödda barn bara växer. Ska det vara för sent?

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Sara Önnebo
Vargen i Tulisaari
BoD
ISBN: 9789174636420

torsdag 21 september 2017

mellan vulkaner av kristina boman


"Kristina Boman har bott och arbetat i Guatemala i flera år. 2009 var hon med och startade stiftelsen Fundación Progresar som hjälper de fattiga i landet. Tillsammans med Letitia Velasquez skrev hon sin romandebut på spanska som gavs ut i Guatemala 2012. Idag bor Kristina i Enskede. Hon jobbar som konsult inom bistånd samt investeringar och skogsskötsel. Mellan vulkaner är hennes första roman på svenska."

Året är 1994. Svenska Malou jobbar i Guatemala för en biståndsorganisation i FN:s regi. Hon och hennes man John umgås med andra européer i de övre skikten av Guatemalas befolkning, men Malou drivs av att vilja se det verkliga Guatemala. Hon går mot strömmen och ger sig ut i fattigdomen i ett land som hon lär känna genom vännen Lourdes, en mayaindian som mot alla odds blivit läkare. 
Maolus och Johns äktenskap blir allt sämre och John börjar sprida elaka rykten om Malou som hotar hela hennes arbete. Hon drivs in i en djup kris. Men just som Malou står på branten till avgrunden räddas hon av gatpojken Luis.
Men vem ska rädda Luis? 

En väldigt intressant och gripande roman om kulturkrockar och stereotyper mellan länder och  människor. Malou önskar att passa in och leva upp till andras förväntningar men drivs samtidigt av sin fascination för ursprungsbefolkningens värld. Samtidigt bär hon på en privat hemlighet. Mellan vulkaner beskriver den starka önskan att bli accepterad och rädslan att stå upp för vem man är.

I dag, den 21 september släpps boken!

_____________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Kristina Boman
Mellan vulkaner
Hoi förlag (2017)
Recensionsexemplar
ISBN: 978-91-7697-039-3

onsdag 20 september 2017

vem är skuggan av lotta sundinAlla i Tuvas klass pratar om Skuggan, en superhjälte som åker omkring på skateboard och räddar människor som råkat illa ut. Det ryktas om att Skuggan är en tjej, men det kan väl inte stämma?
Tuva bryr sig inte om vad de andra säger. Ingen förstår henne ändå. Men så en dag börjar Julia i klassen och de båda tjejerna blir bästa vänner. Det är både fantastiskt och ovant, men också rätt krångligt när man har mycket att dölja.
Vem är skuggan? är en bra bok med driv och ett språk som jag tror faller barn- och ungdomar i smaken. Handlingen är kanske inte så trovärdig alla gånger men det tycker inte jag gör så mycket, snarare tillför det charm till berättelsen. Trots allt tror jag att läsaren kan känna igen sig och relatera till huvudpersonen Tuva som är en tuff och cool tjej som går sin egen väg.

__________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Lotta Sundin
Vem är skuggan?
9-12 år
Recensionsexemplar
Idus förlag (2017)
ISBN: 978-91-7577-482-4

tisdag 19 september 2017

höstens heta boktipsTemat för veckans topplista är höstböcker. 
Jag inleder med tips på två fina bilderböcker. 
Och vad är en höst utan mysterier?!
En bok för de lite äldre barnen. Kristina Ohlsson kommer ut med ny bok i höst.Och så till sist två böcker för vuxna. 
Jag ser fram emot att läsa Jojo Moyes nya som kommer ut nu i höst.


Recensionen av Vargen i Tulisaari kommer inom kort att dyka upp här på bloggen.
sugas ur skrivbubblan


Det var en sån fantastisk dag vid stallet i går. Träden börjar få höstfärger, himlen var alldeles duvgrå i öst och så solnedgången i väst på det. Underbart. Och jag fick komma ut en stund från min skrivbubbla. Det är inte klokt, jag försvinner totalt in i litteraturen och blir nästan lite förvånad och yrvaken de gånger jag sugs ut i den verkliga världen. Lika mäktigt varje gång.

Nu ska jag bara gå och fixa en ny latte och sätta mig ner vid datorn igen. Jag hinner skriva några timmar innan det är dags för verkligheten igen. Jag ska på utvecklingssamtal med Engla.

söndag 17 september 2017

en smakbit på söndagLiksom den här bloggerskan vill jag bjuda på en smakbit så här på söndag. Jag har ägnat större delen av dagen åt att skriva men eftersom jag inte är jag om jag inte har fler järn i elden samtidigt passar jag också på att slalomläst två böcker. Smakbiten ur en av böckerna plockar jag från sidan jag just befinner mig på, bara sidan 14 än så länge ...

Jag var noga med att uttala det rätt. Sleat ska rimma på dejt. Jag har gjort min läxa, ändlösa timmar av research, letat bilder och historiska fakta på nätet.
Andrew ler artigt. 
"Och, eh, har ni varit där, mrs Moorcroft?"
Jag rodnar, men det struntar jag i.
"Nej, men jag har sett bilderna, läst böckerna - det är en av de mest berömda utsikterna i Skottland, och vi kommer att ha vår egen ö." 
Jag har precis börjat läsa Istvillingarna av S.K. Tremayne men den verkar bra. Språket flyter i alla fall på ett sätt som tilltalar mig. Det verkar vara en spännande och lite läskig bok. Sträckläsningsvarning!


helgens bokfrågaVad gillar du för bokligt event?

Skamligt nog har jag aldrig varit på något bokevent men längtar så jag spricker efter att få gå på Bokmässan. Med tanke på att jag bor i Alingsås är det egentligen inga problem för mig. Men i år, eftersom jag är föräldraledig, har jag dessvärre inte råd med entrébiljetter. Dessutom är bokmässan kanske inte platsen för en två-månaders? 
Men en vacker dag ska jag dit. Förhoppningsvis redan nästa år!Bonusfråga. Om du skulle sadla om, vilket yrke skulle du välja?

Författare. Alla dagar i veckan, författare. Jag drömmer om att få ge ut mina böcker. Jag drömmer ännu större om att kunna arbeta heltid som författare. 

Vilket yrke skulle du välja?lördag 16 september 2017

gillad som du är av camilla dahlsonGillad som du är handlar om vikten och viljan om att passa in i ett sammanhang. Den handlar om kärlek och mod, om vänner som sviker och om förlåtelse, om starkt driv och förändring och om att göra allt för att bli sedd och älskad.

Kia har precis börjat sexan. Sedan föräldrarna skilde sig bor hon och hennes mamma numer i lägenhet och Kia har fått byta skola. Pappa har flyttat till Australien med sin nya kärlek. Allt känns jobbigt. Kia har egentligen alltid tyckt om skolan och har lätt för att lära sig men det känns jobbigt att vara ensam. Det är inte så att de andra är taskiga, de har bara redan vänner.
För att slippa vara ensam på rasterna börjar Kia hänga med Mirre och hennes gäng. Men för att passa in tvingas Kia gör saker som hon inte vill.
Kia har aldrig tyckt mycket om idrott men nu bestämmer hon sig för att börja springa för att på så vis komma bort från alla jobbiga känslor. Löpning är också något som Viktor håller på med. Han, den där snygge killen i sjuan som Kia spionerar på via Instagram.

En viktig bok om kamratskap, grupptryck och mod. En bok med bra språk och driv. Ser fram emot en fortsättning.
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Camilla Dahlson
Gillad som du är
9-12 år
Idus förlag
Recensionsexemplar
ISBN: 978-91-7577-514-2

fredag 15 september 2017

den tyska flickan av armando lucas correaDen tyska flickan bygger på verkliga händelser och griper tag! Jag har inte blivit så här berörd av en bok på länge. Ett tips är att läsa långsamt och begrunda, dels händelsen men också så många vackra och kloka formuleringar. Jag försökte hålla igen läsningen men känner trots det att jag läste lite för fort. Jag hade velat stanna kvar lite till ... även om de starka känslorna hänger kvar även nu när boken är utläst.

"Kraftfull och rörande roman som kastar ljus över ett sorgfyllt stycke Förintelsehistoria"
Kirkus Reviews

Hannah Rosenthal lever till en början ett bekymmersfritt liv men i och med andra världskriget förändras allt. Berlins gator draperas med svart-vit-röda flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och hon kallas smutsig av såväl vuxna som barn och är inte längre välkommen till alla platser i staden. Hon sluter en pakt med sin bäste vän Leo Martin. Vad än framtiden bär med sig ska de möta den tillsammans.
De båda familjerna lyckas få visum till Kuba och avseglar med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna. Snart börjar det dock gå illevarslande rykten om Kuba. Fartyget som ena dagen varit deras hopp och räddning verkar nu snarare leda mot deras undergång. Hannah och Leo bestämmer sig trots allt för att vara optimistiska. De är unga och de lovar varandra att vara tillsammans när de är åttiosju år.
Sjuttiofem år senare får tolvåriga Anna Rosen i New York ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att försöka ta reda på sanningen och familjens tragiska förflutna och komma deras avlidne pappa och make närmare. 

____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ - en stark femma av fem möjliga!
Armando Lucas Correa
Den tyska flickan
Louise Bäckelin Förlag
ISBN: 978-91-8844-721-0

onsdag 13 september 2017

jag brukar vinka till en sten av karin askerin
Att prata om döden kan vara både svårt och tungt men samtidigt är det så viktigt att våga beröra ämnet. Jag brukar vinka till en sten är en lättläst och pedagogisk bok som passar som diskussionsunderlag för att underlätta samtalet. Författaren, Karin Askerin, är förskolelärare och det här är hennes debutbok.Jag brukar vinka till en sten är ingen bok man "bara läser" utan den bjuder in till eftertanke och kräver nästan att man stannar upp och för ett samtal kring de känslor som texten garanterat för med sig. Även bilderna, illustrerade av Mattias Kvick, väcker många känslor. En bok som passar alla åldrar, från det lilla barnet och uppåt.Jag som sitter med i min arbetsplats krisgrupp tänker direkt att den här boken bör finnas i "minneslådan" så att den lätt kan plockas fram vid behov. Egentligen, för att vara nogräknad, bör den finnas i varje klassrum att plocka fram för att diskutera existensiella frågor!

___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Karin Askerin
Jag brukar vinka till en sten
Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-376-6

tisdag 12 september 2017

utan dina andetag av karin aspenström


En lättsam feelgood som bjuder på trevlig läsning för stunden.
Karin Aspenström lyckas skapa en stark dynamik mellan två människor. 

Evelyn och Erik, båda runt trettio har varit ett par i tio år. De planerar att gifta sig och skaffa barn inom en snar framtid och bestämmer sig för att resa runt i Indien några månader som sista rycket innan de stadgar sig hemma i Sverige.  
Snabbt förstår man att Evelyns och Eriks förhållande går lite på sparlåga. Erik är surmulen och misstänksam med en offerkofta på och dras mer till mobilens Instagramflöde än till Evelyn. Nästan genast vill jag skrika åt Evelyn att lämna honom för att hon ska kunna börja leva sitt eget liv. I mina ögon känns Erik nästan lite manipulativ. Evelyn å andra sidan dras till alkoholen som dövar hennes känslor. 
Tiden i Indien visar sig inte alls bli vad de drömt om, nämligen en nystart i deras kärleksliv. I stället blir Wolfman som de träffar i Indien det tredje hjulet som stör deras förhållande. En händelse gör att Erik lämnar Evelyn och reser vidare på egen hand och det verkar som om de båda, var och en på egen hand, ska återvända hem med bagaget fullt av oförrätter.

______________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Karin Aspenström
Utan dina andetag
Lind&Co
Via Storytel med Callin Öhrvall Delmar

söndag 10 september 2017

pensionatet vi världens ände av camilla davidsson

Pensionatet vid världens ände är uppföljaren till Under vintergatans alla stjärnor som jag tyckte mycket om. Den handlar om Emma som bestämmer sig för att ta hand om sig själv och lämna den stressade vardagen för att bege sig ut på en helande pilgrimsvandring.
"På den tusenåriga pilgrimsleden till Santiago de Compostela finns ett talesätt - att den verkliga resan börjar när du har återvänt hem"


I den här boken, del två i trilogin om Emma, börjar resan på riktigt nu när hon återvänt hem. Efter bara en kort tid på svensk mark faller hon in i gammalt invant mönster. Hon får ett välbetalt jobb som dock kräver att hon arbetar många långa timmar varje vecka. Arbetet innebär också en hel del resande till andra länder vilket på ett sätt är intressant men samtidigt jobbigt. Sena middagar ruckar på sömnen och det blir en hel del alkohol. På fritiden, den lilla hon har, orkar hon inte längre träffa sina vänner och hemmet förfaller. När sommaren kommer mer eller mindre tvingar Emmas väninna Caroline henne att resa till Gotland där hon fått hyra en stuga. Kan det här vara platsen där Emma hittar tillbaka till sig själv och till balansen i livet?


Min personliga åsikt är att del 1 är snäppet bättre än del 2. Jag kan nämligen inte låta bli att störa mig en hel del på de val Emma gör. Inte minst det faktum att hon verkar ha svårt att ta hand om sig själv när det handlar om relationen till män.

_______________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Camilla Davidsson
Pensionatet vid världens ände
Bladh by Bladh (2015)
ISBN: 978-91-87371-64-6

lördag 9 september 2017

läxhjälp av pernilla almNu har höstterminen dragit igång även om det har skett genom en mjukstart. Jag tycker att vi har anpassat oss bra i övergången sommarlov-hösttermin. Än är det få läxor vilket är skönt för barnen så väl för oss föräldrar. Hittills handlar det om engelska glosor, matteläxa och lite geografi. Jag försöker ha en struktur, fråga barnen, ha koll ... Men det är svårt, det erkänner jag.Tycka vad man tycka vill. Jag är emot läxor. Jag vill ha en läxfri skola, undantagsvis läsläxor. Läsa behöver vi göra mycket - och det är också något de allra flesta barn klarar av att göra själva, utan föräldrarnas hjälp. För hur det än är, varför jag vill ha en läxfri skola är för att jag vill att den ska vara så jämnlik som möjligt. Det kan det omöjligt bli om barnen ska ha läxor. Är jag en engagerad förälder som frågar, bryr mig och hjälper till vs är jag en förälder som inte kan/vill vara närvarande. Det är klart att det gör skillnad för barnet. Resultatet syns i skolan.

Nu ser det dock inte ut så. Skolan ger läxor, så även jag (jag är ju som bekant lärare). Den här boken ger tips på hur man kan underlätta läxläsningen och få till en bra och hållbar struktur. Ett hett tips.


_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Pernilla Alm
Läxhjälp - familjens guide till effektiv och rolig läxläsning
Recensionsexemplar
HarperCollins Nordic

fredag 8 september 2017

läskunnighetens dag!Redan 1965 deklarerade UNESCO dagens datum som den internationella läskunnighetens dag. Sedan dess har skolor, organisationer och samhällen runt om i världen firat dagen i syfte att öka medvetenheten kring vikten av en god läskunnighet hos världens befolkning.

En fantastiskt viktig och fin dag att uppmärksamma tycker jag. Det är så viktigt med läsning, så väl tyst läsning som högläsning. Ju tidigare desto bättre.

I går var jag på föräldramöte och jag blev så glad när jag såg alla böcker uppradade framme vid tavlan, som en godisbutik för eleverna att välja bland. Läraren pratade om att hon introducerar genrehjulet för dem och tipsar dem om böcker, av vikten att inte fastna i en viss genre utan att bredda sig. Barnen bör läsa en kvart, tjugo minuter varje dag. Minst.


Jag kanske inte tackar min uppväxt för så mycket vilket kan tyckas otacksamt, men väl ett faktum. Det jag dock är så himla tacksam över är alla böcker, all läsning, språket och fantasin som jag fick med mig. Läsintresset har gått i arv i några generationer och nu hoppas jag att i alla fall hälften av vår barnaskara ska bli inbitna läsare (jag har dessvärre inte lyckats med de två äldsta, men kämpar på med att introducera läsintresset även hos dem). Jag är i alla fall glad för att jag och Engla har som rutin att läsa en stund varje kväll. Först läser hon ett kapitel i sin bok högt för mig (och lillebror), sedan läser jag åtminstone ett kapitel för dem i högläsningsboken. En mysig stund som lillebror tidigt introduceras in i, även om böckerna såklart är på tok för svåra för honom. Han får i alla fall språket ... och jag läser ju enklare böcker för den lille också, naturligtvis!

Att läsa är att resa. Att uppleva andra världar. Att utvecklas. Att födas på nytt, i en annan tid, på en annan plats. Att möta andra människor. Att lära sig ... 

weekend's coming up
Jag är totalt veckovill. Himla skönt! Men nu har jag i alla fall förstått att det är fredag. Skönt för barnen men för Chris som jobbar oregelbundet spelar veckans dagar ingen roll. Inte för mig heller som jobbar hemifrån alla dagar i veckan.

Den bästa tiden på dagen är morgonen. Jag älskar att tassa upp med varm bebis, fixa frukost till Nyhetsmorgon, läsa några sidor och sedan slå mig ner vid datorn för att skriva när bebis sover. Jag kan komma på mig själv med att längta efter den här stunden. Lugnet, kreativiteten och otaliga mänger med god, len latte.

Vilken är din favoritstund på dagen?

torsdag 7 september 2017

en annorlunda höstDagarna går så fort. Som de har en tendens att göra när man trivs. Vilket jag gör. Jag spenderar dagarna hemma. Läser och recenserar otroliga mängder böcker, vilket är så kul. Och så skriver jag på mitt bokmanus. Förutom att vara med familjen förstås. Men det är pretty much det jag gör. Läser, skriver, är med familjen. Underbart om du frågar mig.

Det är en annorlunda höst då jag kan jobba hemifrån - och då är det inte konstigt att tiden går fort. Jag älskar den här tiden! Carpar den så gott jag kan.

onsdag 6 september 2017

om sanningen ska fram av elin eldestrand


Jag har läst Elins romaner och flera av hennes noveller tidigare. Om sanningen ska fram är skriven med samma snabba, korta kapitel vilket jag uppskattar mycket. Det som skiljer den här boken från det Elin tidigare har skrivit är djupet i berättelsen. Det jag tidigare har läst har varit skrivet med glimten i ögat. Jag tyckte om det men jag tycker nästan bättre om det här djupet. En berättelse om vänskap, kärlek, sorg och modet att leta sig tillbaka för att kunna starta om från där ens hjärta bor.
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Elin Eldestrand
Om sanningen ska fram
Hoi förlag (2017)
Recensionsexemplar

måndag 4 september 2017

mitt år med ms, är jag botad nu? av ida berner


Då och då läser jag en biografi och kan gripas av historien men det är sällan de håller en särskilt hög språklig standard. De faller lite platt ...

Det gör dock den här boken! Ida Berner inte bara griper tag med sin berättelse, hon fångar mig med sin språkliga kompetens. En stark berättelse. Tack för att du delar med dig. Och du, jag ser fram emot att få läsa mer av dig Ida.

Ida är ung när hon drabbas av en galopperande MS. Hon blir snabbt allt sämre och skovet lyckas inte hävas med mediciner. Hennes kropp är på väg att ge upp när hon träffar läkaren Jan som väntat på att någon ska vara i så pass dåligt skick att det är värt att prova på en riskfylld behandling som i värst fall kan leda till döden. Behandlingen är en blodstamcellstransplantation som hittills inte utförts på någon med MS i Skandinavien. Ida får erbjudandet om att bli först ut.
I boken får vi följa Idas resa och kamp. En berättelse om bland annat dödslängtan, skratt, personlighetsförändring, syskonkärlek, hopp, barnlängtan, underbara sköterskor och en längtan efter vardagen. 

(Del av baksidestexten)
"Jag är förlamad från bröstet och nedåt. Kraften i mina armar är dålig, händerna fungerar inte som de ska. Jag kan inte kissa och inte heller styra när jag ska göra nummer två. Mitt tal är sluddrigt, jag ser dåligt och även hörseln är påverkad. Själsligt sett mår jag pyton ... Enligt EDSS-skalan hamnar jag på en nia. Skalan går från nött-tio; har man noll finns igen funktionsnedsättning, den som får en tia är död."

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Ida Berner
Mitt år med MS, är jag botad nu?
Recensionsexemplar
ISBN: 978-91-7577-526-5


söndag 3 september 2017

barnflickan av hanna von corswantJag gillar att läsa skräck ibland och när jag läste baksidestexten på den här boken insåg jag att handlingen är så lik en synopsis jag själv tänkt ut. Spännande, tänkte jag och lånade boken på biblioteket. 

Efter ett tragiskt dödsfall i familjen reser Karin som au-pair till Frankrike för att få ett välbehövligt avbrott från vardagen och för att bli barnflicka till Paul. När hon kommer fram till det stora huset på landsbygden får hon dock veta att pojken är död. Hennes uppgifter bli i stället att ta hand om hushållet tillsammans med Beatrice, en försynt flicka som verkar vara rädd för något. Ingen vill riktigt prata om Paul och Karin börjar ana oråd. Speciellt som hon ser en skugga av en man i ett av fönstren på övervåningen, ser glittret av ögon i en ventil in till hennes sovrum, hör gnisslet av mathissen på väg upp till övervåningen samt steg därifrån. Trots att hon får veta att ingen använder det våningsplanet. Hon avfärdas och blir manipulerad tills hon tillsist tror att det är hon som är tokig och verklighetsfrånvänd. Vad är det egentligen som händer i det stora huset? Och hur ska Karin lyckas fly därifrån för att ta sig hem till Sverige igen?

______________________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Hanna von Corswant
Barnflickan
Ordfront Förlag (2011)
ISBN:  9789174410921


lördag 2 september 2017

septemberböckerIdag är det redan andra september (hela familjen går runt i en förkylningsbubbla) och jag hakar på den här boklistan en dag sen. Helt enkelt för att jag inte orkade igår. Jag slalomläser alltid. Just nu läser jag bland annat den här boken; Utan dina andetag. Det är en lättuggad feelgood om ett par som reser runt i Indien och ställs inför olika livsval. En mer utförlig recension kommer så snart jag läst ut den. Men visst är det en trevlig läsning för stunden, så mycket kan jag säga redan nu.

Och så till punkt två på listan. Min sommarläsning. Ja, fortlöpande lägger jag ju upp min läsning här på bloggen och med tanke på att jag förra månaden läste 17 böcker tänker jag inte göra det omöjliga att spalta upp all min sommarläsning. Välja ut något kanske?


Mycket av mitt fokus under sommaren låg på att läsa de nominerade böckerna till Årets bok 2017. Jag läste dem inte alla innan röstningen avslutades i augusti. Helt enkelt för att alla inte föll mig i smaken. Ett litet liv till exempel har lyfts till skyarna av så många men jag kan nästan slå lite bakut av hyllningar. Mina förväntningar blir alltid så stora ... liksom besvikelsen när jag märker att de inte levs upp till. Jag påbörjade Ett litet liv men gav upp under devisen: det finns alltför många bra böcker jag vill läsa, varför läsa en jag inte känner för? På samma sätt som jag simmar mot strömmen vad gäller Elena Ferrantes böcker. Jag har läst den första och känner inte för att läsa fler i serien. 

Jag läste trots allt många av Årets böcker-nominerade och den jag tyckte allra bäst om och också röstade flest gånger på var Elisabet Nemerts Vargarnas tid