tisdag 8 augusti 2017

våga flyga av lisa jewell


Lisa Jewell är duktig på att skildra olika karaktärsdrag. Våga flyga är inget undantag. Det är en roman om vänskap och kärlek och om att våga hitta sig själv, följa sina drömmar och ta ansvar för sig själv, så väl som andra. Det är en charmig feelgood som för den sakens skull inte saknar en allvarligare mer seriös ton. Dock blandar jag ständigt ihop två karaktärer, men jag skyller på amningshjärnan. De har inte ens namn som börjar på samma bokstav.

Leah bor tillsammans med sin indiske pojkvän Amitabh mitt emot ett excentriskt hus som verkar vara ett kollektiv. Udda människor kommer och går i huset och Leah fantiserar om deras personligheter så väl som hur de alla hör ihop. Hon är säker på att den äldre, gänglige mannen är farfar till den yngre, gänglige mannen. Hon har bott så nära så länge men aldrig kommit personerna i huset mitt emot nära. Inte förrän hon en dag hittar den äldre, gänglige mannen liggandes död utanför på trottoaren lär hon känna Toby, som inte alls är släkt med mannen men däremot visar sig vara hyresvärden. Toby har utan större inkomst förbarmat sig över en rad, konstnärligt lagda och vilsna personer som nu alla bor i det stora huset hans pappa köpt åt honom. De lever under samma tak men vet egentligen ingenting om varandra då alla skicklig undviker kontakt.
Toby har under flera år inte haft någon kontakt med sin pappa men en dag får han ett brev från fadern som berättar att han tänker komma på besök. Toby som är en misslyckad poet och dessutom är barnlös och inte längre är gift med den fru som hans pappa tror att han bor tillsammans med bestämmer sig för att förändra sitt liv så att han duger åt fadern. Han tänker sälja huset. Problemet är bara att hans samvete säger att han måste försäkra sig om att hans alla skyddslingar har någonstans att ta vägen. Enda sättet att ta reda på det är att lära känna dem. Men hur gör man? Han har lärt känna Leah, men det är tack vare henne. Nu lovar hon att försöka lära känna hans hyresgäster åt honom. 

____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Lisa Jewell
Våga flyga
Albert Bonnies Förlag
ISBN: 9789175251011

3 kommentarer:

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.