onsdag 9 augusti 2017

det växte ett träd i brooklyn av betty smithDen här boken har jag länge velat läsa men som med alla hajpade böcker är det såklart lång kö på biblioteket. Men nu var det äntligen min tur! Ibland är det även så med hajpade böcker att de sedan inte lever upp till förväntningarna. Den här gången tycker jag dock att den gör det. Med bravur. Läs den!

Brooklyn 1912: Francie gömmer sig på brandstegen, dold i trädets grönska för att få vara ifred med sin bok. Hennes mamma skrapar ihop matrester till middagen, lillebror leker och någonstans ligger deras pappa och sover ruset av sig. Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och att gå i skolan även om både hennes lärare och klasskamrater kan vara riktiga plågoandar. Hennes stora dröm är att bli författare och att få resa över bron till New York och se värden. 

Betty Smith (1896-1972) växte upp under liknande omständigheter som huvudpersonen Francie. Smith gifte sig tidigt, läste vid universitetet samtidigt som hon skötte hem och barn. Hon debuterade inte förrän 1943 sedan hon skilt sig från sin make. Hennes debutroman höjdes till skyarna och filmatiserades ett par år senare. Det växte ett träd i Brooklyn har sedan dess blivit teveserie och romanen har fått klassiker-status i USA.

Smith hann skriva ytterligare tre kritikerrosade romaner och har vunnit många fina priser.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Betty Smith
Det växte ett träd i Brooklyn (första boken) 
Bookmark förlag
ISBN: 978-91-88345-73-8

3 kommentarer:

 1. Låter onekligen spännande :). Lite som för mig då, jag blev gravid som nittonåring och fick William när jag var tjugo. Började studera när han var 10 månader (läste först in gymnasiet) och hoppade på högskolan sen :).

  SvaraRadera
 2. Den där känslan är härlig, när man äntligen kommit fram i kön och det är dags att börja läsa boken.
  Den verkar bra, så tack för tipset :)

  Kram Christina

  SvaraRadera
 3. Låter spännande. Jag har läst alldeles för lite i sommar,
  den enda tiden på året jag brukar läsa.Men det kommer ju
  en höst också :)
  Fin fredag till dig.
  Kram Pia

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.