tisdag 4 juli 2017

tio över ett av ann-helén laestadius

Jag har inte hunnit (tagit mig tid till att) lyssna på sommarpratarna för i år men Ann-Helén Laestadius sommarprat hann jag med i alla fall bitvis som små fragment när jag och Chris var ute med bilen en sväng. Med sin bok Tio över ett, som handlar om flytten av Kiruna, har hon vunnit August-priset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Sommarpratet handlar om platsens betydelse. Om att Kiruna, där Laestadius har sina rötter, just nu rivs och kanske kommer rötterna att följa med när grävskoporna krossar hennes hus? Hur hanterar man maktlösheten? När ett språk förbjuds eller när en gruva dikterar livsvillkoren i en stad?

Jag ska definitivt lyssna klart till hela hennes sommarprat.Som av en händelse hade Indra lånat Tio över ett på biblioteket och därför kunde jag snabbt läsa boken som så smidigt fanns till hands. Det hör inte till vanligheten att jag läser ungdomsböcker men varför låta sig själv falla in i ett fack bara för att man är i en viss ålder? Det är egentligen bara trångsynt - och jag tyckte mycket om den här boken som är både intressant och gripande.

Maja vaknar tio över ett varje natt. I gruvan under jord sprängs det och hon är livrädd för att staden ska rasa och de alla ska dö. Kiruna måste flytta men Maja vill inte lämna sitt hus eller se sin stad förstöras och förändras. Hon vill att allt ska vara precis som vanligt och att hon och bästa kompisen Julia alltid ska bo nära varandra. 
Maja drömmer lika mycket om att staden ska få bli intakt som hon drömmer om att den snygge hockeykillen Albin ska lägga märke till henne någon gång. Hon drömmer också om att bli författare och att hennes filmer från staden, om flytten och om hennes tankar och rädslor en dag ska kunna visas och bli kända. 

En bok jag varmt rekommenderar!

______________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Ann-Helén Laestadius
Tio över ett (2016)
Rabén och Sjögren
ISBN: 978-91-29-69898-5
Adlibris eller Bokus

4 kommentarer:

 1. Märkligt det där... Att flytta på en stad. Och norrlänningar som är av mentaliteten "Vi flytt int" och allt :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, sommarpratarna har jag inte heller hunnit med ännu...men en och annan brukar jag hinna lyssna på, men det är för mycket jobb och för lite fritid just nu!

  SvaraRadera
 3. Har inte heller lyssnat på sommarpratarna i år.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 4. Låter riktigt intressant, ska passa på att lyssna på denna sommarpratarna.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.