söndag 2 juli 2017

jag är femton år och jag vill inte dö av christine arnothyI en källare i Budapest sitter femtonåriga Christine Arnothy och skriver dagbok medan striderna (1945) rasar ovanför henne och ett godståg med ammunition hotar att explodera precis utanför. Tillsammans med sina föräldrar och en skara människor har hon förenats i källaren till det hyreshus de bott i i ett desperat försök att överleva kriget, hungern, törsten och kallsinnigheten. Men här möter hon också medmänsklighet och värme, speciellt i Pista som med sitt glada humör ständigt riskerar livet för att bege sig ut i staden efter mat eller vatten.
Under några månader får vi följa Christine i krigets brutalitet och när hon sedan tillsammans med sina föräldrar stiger upp ur källaren är det som en vuxen kvinna.
Christine lyckades fly över den Ungerska gränsen och bosatte sig sedan i Paris. Hennes skildring av ockupationstiden har publicerats i ett flertal länder och har i Paris belönats med le Prix Vérité.
_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Christine Arnothy
Jag är femton år och jag vill inte dö (2010)
Storytel; uppläsare Callin Öhrvall Delmar
Lind Co Förlag
ISBN: 9789174615418
Adlibris eller Bokus

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, och ha en fin söndag.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 2. Åh låter som en gripande bok, den här ska jag läsa känner jag. Kommer nog beröra mig på många plan :)

  SvaraRadera
 3. Ovanlig titel! Men säkert intressant.

  Kram Christina

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verklighetsbaserade böcker, men den här fanns inte som e-bok, tyvärr.

  Ha en härlig start på veckan!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.