tisdag 18 juli 2017

hemmet - av mats strandberg



Jag har själv, för många år sedan, arbetat som vårdbiträde. Bland annat en kort period på ett demensboende. När jag läser Hemmet slår det mig om och om igen hur autentiskt Mats Strandberg beskriver ett sjukhem med dementa. Han har fångat arbetsmiljön och framförallt de olika karaktärerna klockrent. Det är som om jag slungas flera år tillbaka i tiden. Som om jag är där igen. Men! Efter att ha läst Hemmet är jag mer än glad att jag inte längre arbetar kvar. Det hade jag aldrig vågat.

Joel tvingas ta det svåra beslutet att flytta sin mamma till hemmet Tallhyddan. Hon klarar inte sig själv längre. Hans storebror Björn som borde vara ett stöd i den här perioden håller sig undan och skyller på att hans familj tar all hans tid. Joel har ingen egen familj, han är som ett stort barn själv och har väl all tid i världen att ta hand om deras gamla och sjuka mamma?! Det är sex månader sedan Joel tog droger sist, men dagen då han kommer till Tallhyddan med sin mamma behöver han ta en av hennes lugnande tabletter ...
På Tallhyddan arbetar Nina, vilket blir en chock. Både för Joel - och för Nina som upptäcker att Monika som flyttar in i D6 är hennes ungdomskompis mamma. Nina bodde mer eller mindre hos Joel och hans familj och tillsammans hade de ett framgångsrikt band. Men Joel började med droger och Nina fick rädda sig själv. Nu möts de igen och gamla minnen kommer över dem.
Monika förändras snabbt till det sämre, hon verkar förvirrad och skadar sig själv. Plötsligt är det som om hon vet en massa saker om både de anställda och de andra gamla. Hon säger saker som hon inte borde veta om. Saker som ingen vet och ingen någonsin har avslöjat. Och han som har kommit dit tillsammans och med hjälp av Monica, vem är han? 

Har du dessutom läst Färgan av samma författare vet du att öppna slut i skräckmiljö är lite av Strandbergs signum ... Om inte, har du ännu en bra bok att se fram emot.
_________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Mats Strandberg
Hemmet
Nordstedts förlag (2017)
ISBN: 9789113073958
Adlibriseller  Bokus

8 kommentarer:

 1. Åh låter läskigt ;).
  Men spännande :D.

  Jag har också jobbat på demensboende och även annat :). Är usk:a. Tanken innan jag utbildade mig till lärare var att bli sjuksköterska men så beslutade jag mig för lärare istället :).

  SvaraRadera
 2. Orsakullan: Bara för det kommer säkert hans tredje roman heta Lärarrummet ;)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte den här var bra.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 4. Det där lät spännande, har ju också jobbat lite med dementa under min utbildning till sjuksköterska ....

  SvaraRadera
 5. Vad du hinner läsa mycket! Ja, det är ju förstås läsväder :)

  Ha det toppen! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sv: det är alltid läsväder :) solsken = läsa ute. Regn = läsa inne 👍

   Radera
 6. Längtar redan efter fler böcker från honom :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.