onsdag 19 juli 2017

den yttersta lyckans ministerium - av arundhati royTill en början blir jag förvirrad av det här bokmanuset. Det känns som att jag inte förstår, att jag inte kan ta in. Jag greppar en scen här, en karaktär där men jag har helt klart svårt att komma in i handlingen och jag tycker att det är alldeles på tok för många karaktärer att hålla reda på i en handling som hoppar hej vilt. Jag som alltid ansett att jag är en god läsare med hyfsad genre-bredd får nu känslan av att jag inte alls är värdig det här manuset.

Men så händer det något. Texten flyter mellan varven lättare och då blir det intressant och till och med vackert. Det blir tillslut en stark kärleksroman som belyser kärlek där man minst kan förvänta sig den. Kärlek så stark att den aldrig går över. Kärlek så stark att man går under.

Det är en kärleksroman som tillägnas de otröstliga. Här får vi möta Anjum som en gång var någon annan men som nu har lämnat det gamla bakom sig. Nu har hon rullat ut en matta mellan två gravstenar på en kyrkogård som blir hennes nya hem. Med tiden blir platsen en trygghet och en tillflykt för de utstötta. Det är här som Anjum i gryningen vinkar farväl till kråkorna och i stället hälsar flyghundarna välkomna hem. I skymningen gör hon tvärt om. Till kyrkogården förs också en övergiven flickbebis som lämnats i staden på en bedd av sopor.
Vi lär också känna Tilo, kvinnan som tre män förälskar sig i och får svårt att glömma. 

Arundhati Roy är född 1956 i den indiska delstaten Kerala. Hon är författare, samhällsdebattör och aktivist. För hennes kritikerrosade roman De Så Tingens Gud tilldelades hon Bookerpriset 1997 och utkom på mer än fyrtio språk. Därefter har hon skrivit en rad debattböcker. Den yttersta lyckans ministerium är hennes återkomst som romanförfattare. Roy är numer bosatt i Delhi.

__________________
⭐ ⭐ ⭐
Arundhati Roy
Den yttersta lyckans ministerium
Brombergs förlag
ISBN: 9789173378826
Boken har inte kommit ut ännu men finns att bevaka - Bokus

3 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Ha en bra dag.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  2. Verkar till att vara en mycket intressant bok. Läslistan blir ju hur lång som helst...

    Kram Christina

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.