fredag 30 juni 2017

en enda risk - av simona ahrnstedt

En bok, två framsidor.


Simona Ahrnstedt är författare och psykolog. Hon kallas för Sveriges romancedrottning och brinner för genren som är västvärldens största. Min favoritgenre är dock inte romance, så jag är glad att Ahrnstedt i sitt författande besitter andra kvalitéer. Visst innehåller En enda risk en hel del sex och kärlek men fokuserar framförallt på djupet och Ahrnstedt skriver intelligent och fokuserar på samtiden med välvässad penna. Hon har skrivit en spännande och intelligent romance - och är det så här genren målas upp är jag villig att sälla mig till västvärldens skara av beundrare. 

Ambra Vinter är en driven och målmedveten journalist på Aftonbladet men när hon några dagar innan jul skickas iväg till Kiruna på ett uppdrag som ingen annan vill ha tvingas hon att brottas med hemska minnen från sitt förflutna. Hon är dock fast besluten om att göra ett gott jobb - och sedan aldrig mer återvända till Kiruna igen.
Tom Lexington är en före detta elitsoldat som har överlevt både krig, helikopterkrasch och fångenskap har isolerat sig i en väns lyxvilla. Traumatiserad och sviken har han som enda mål att vinna tillbaka kvinnan han förlorat till en annan man.
Det är slumpen som för Ambra och Tom samman och en oväntat attraktion uppstår. Men kan man verkligen älska någon som man inte litar på? 
___________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Simona Ahrnstedt
En enda risk 
Forum förlag
ISBN: 9789137146799
Adlibris eller Bokus

onsdag 28 juni 2017

vargarnas tid av Elisabet Nemert

Vargarnas tid av Elisabet Nemert är helt klart den bästa av de nominerade böckerna i Årets Bok som jag hunnit med att läsa hittills. Jag tror att jag läst 7 av 12 nu ... så jag röstar på den varje dag!


Det är andra världskriget och världen brinner när ondskan breder ut sig. Sveriges regering har stängt landets gräns för judar och i Tyskland breder hatet ut sig som gift. Feghet och hat är två onda ting som dock blandar sig med kärlek och hjältemod. Som i alla tider. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus i vad som kommer att bli ett avgörande möte. Deras mod och medmänsklighet kommer att göra skillnad för många. Det är en berättelse om hopp, mod och kärlek mitt i all ondska och skräck. Även i den mörkaste tid bor ljuset.
Som en symbol för godheten löper genom berättelsen tre vita vargar.  


________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Elisabet Nemert
Vargarnas tid
Forum Förlag
ISBN: 9789137148168
Adlibris eller Bokus

tisdag 27 juni 2017

borta bra men hemma bäst?Det var förvånansvärt varmt i havet vid Lomma Beach (jag gick i till knäna) men barnen var i och badade vid några tillfällen. Tyvärr blev det ganska blåsigt och egentligen var det bara vår första dag här som havet låg lugnt.

Vi var här förra året också, mellan tjejernas matcher i Åhus Beachhandboll. Det är en trivsam camping med närhet till den fina stranden - och som privat vinning, till några av våra släktingar i Bjärred. Dem umgicks vi med under några dagar.


Vi passade också på att besöka Emporia i Malmö vilket alltid är trevligt men även om jag bytt om till rena kläder och fräschat till mig känner jag mig alltid malplacerad på såna ställen när jag kommer direkt från en camping. Sunkigheten går inte ur på samma sätt som en zebra får dras med sina ränder. Det känns så i alla fall. 

På Emporia delade jag och Engla på en högt efterlängtad sushi. Egentligen var det mest ingefäran och wasabin jag ville åt och Engla åt det mesta av fisken och så delade vi på riset. Snart ska jag fira med en riktigt stor sushi har jag tänkt.Nu är vi hemma igen efter några dagar i Skåne. Tvättmaskinen går varm ... och det är med blandade känslor förstås. Ja, inte det där med tvättmaskinen - utan att vara hemma igen. Jag älskar att åka på semester med familjen för att få tid till vila och gemenskap som inte ges på samma sätt när man är hemma. Här finns alltid en massa åtaganden. Chris är ute i trädgården nu och klipper gräset, barnen har begränsad med wifi och teve (!), det ska fixas med tvätt och städ och allt det där ... Så jag uppskattar semestern. Får se om vi hinner ge oss ut på fler resor i sommar. Hoppas det.

Det var i alla fall otroligt skönt att sova i den egna sängen i natt!


huset av jens daniel burman

Jag läser inte så mycket skräck och jag tittar definitivt inte mycket på skräck - jag är alldeles för lättskrämd för det. Men samtidigt gillar jag ju det ...Det närmar sig jul och Mårten och hans dotter Elsa bestämmer sig för att åka till det ensliga huset i skogen för att fira jul i lugn och ro. Dit ska också Lena komma, Elsas mamma som ligger i ett vaket komatillstånd sedan en bilolycka. När de kommer fram till huset ser det inte ut som när de lämnade det, trots vakande grannar. Det står en stol alldeles innanför dörren, ett jaktvapen saknas ur vapenskåpet och det finns blodspår på en dörrlist. Sent på julaftonskvällen knackar det på dörren och en smutsig, nedkyld och utmattad kvinna snubblar in i huset. Hon får hjälp i form av mat, värme och vila men det finns något annat hon vill ...
Det går inte att sluta läsa så det är en sån där snabb bok där man bara måste nå till slutet. Men slutet sen då ... Nja, jag kan gilla halvöppna slut som litar på läsaren att skapa sig en egen bild men är sluten blir alltför öppna tycker jag att det känns som om det saknas något. Ändå vill jag läsa mer av Jens Daniel Burman.
__________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Jens Daniel Burman
Huset
Hoi Förlag
ISBN: 9789175579955
Adlibris eller Bokus

söndag 25 juni 2017

midsommarhelgen


Midsommarfirandet här i Lomma var lugnt och trevligt. Det var något jippo nere vid stranden passade de som gillar trallvänlig musik och pardans. Inte riktigt vår tekopp... Vi firade med traditionsenlig sillmiddag och jordgubbar till efterrätt. Efter maten tog vi en mysig kvällspromenad runt området längs med naturreservatet. Väldigt fint.

Det har varit typiskt svenskt midsommarväder hittills. Ömsom sol, ömsom regn och till och med åska vår första natt här nere. Och så har det blåst massvis.

Igår besökte vi familjegraven (lite snabbt). När vi parkerade bilen duggade det lite lätt men så snart vi äntrade kyrkogården öppnade sig himlen. Åkte vidare hem till släktingar på middag och kaffe och under tiden hann vädret växla om till sol så det fick bli en kvällspromenad ner till hamnen tillsammans med Chris' kusin och hennes man.

Härligt när dagarna blir så där spontana. Då trivs jag som allra bäst.


Solnedgång över Barsebäck. 
lördag 24 juni 2017

all in - när livet är allt eller inget av emma igelström


Ingen jättehöjdarbok direkt men ändå intressant läsning av en högpresterande person. Jag kan till viss del känna igen mig i Emma. Jag har också svårt att känna stolthet och glädje över en prestation utan letar alltid efter ett sätt att bli ännu bättre. Hur vet man att man är bäst om man aldrig strävat efter att bli ännu bättre?

På samma sätt som Emma blir jag dock bättre och bättre på att se mitt eget värde och inte mäta det i mina prestationer. En snabbläst och tankeväckande bok.
__________
⭐ ⭐ ⭐
Emma Igelström
All in - när livet är allt eller inget 
ISBN: 9789186603472

torsdag 22 juni 2017

när bitar långsamt faller på plats


Idag gör jag min sista dag på jobbet på den här sidan året. Det är såklart med lite blandade känslor. Jag har kontrollbehov som jag brottas med... Men den här gången känns de extra onödiga då jag och min nyrekryterade kollega verkar synka helt i olika beslut. Just nu håller vi på att ställa iordning det klassrum som blir mitt (vårt tillsammans) efter jullovet. Ett klassrum med kakelugn, högt i tak och dubbeldörrar a la sekelskifteshus. För ja, bitarna föll långsamt på plats och det blev äntligen bestämt att jag ska ha en ny förskoleklass.

Det återstår en del fix som hyllor och whiteboardtavlan som ska byta vägg, några fler bord till eleverna behövs och mattan ska rullas ihop och skickas till tvätt. Ja, och så ska läromedel beställas och det ska upp pedagogiskat material på väggarna... Allt sånt roligt. Jag hinner lite till idag, resten tar min kollega. Och det ska bli så kul att komma tillbaks till vårterminen och jobba tillsammans med henne.

Men först. Lite sommar, lite ledigt, lite höst och lite vinter. Jag gör mig redo.

tisdag 20 juni 2017

vargarnas tid


Gårdagens instagrambild passar lika bra idag, bara det att det är lite varmare på altanen. Inte mig emot. Annars är det samma bok och samma vattenglas...

Boken; Vargarna tid av Elisabet Nemert, en av de nominerade till Årets bok. Man kan lägga sin röst en gång per dag och... Nu har jag förvisso inte läst alla nominerade böcker än (och kommer troligen inte göra heller) men jag kommer att rösta som en tok på den här! Den är så bra.

Idag har jag jobbat på med läsårsplanering och försökt strukturera upp ett klassrum. Än så länge vet jag inte hundra i vilken klass jag kommer att jobba i till våren men just nu utgår jag ifrån att jag ska ha en ny förskoleklass. Har en ny kollega som jag synkar väl med så jag hoppas verkligen att hon och jag får jobba tillsammans.

måndag 19 juni 2017

sanningens ögonblick - av kristin hannah


Den här boken har jag läst en gång förut insåg jag när jag kommit en bit in ... Ändå läste jag klart den. Gott betyg, eller hur? Mindes små fragment men inte allt.

De tre systrarna Grey växer upp på en hästgård i nordvästra USA. De håller ihop som Grodden, Bönan och Ärtan ur sin mammas älskade trädgård. Ta hand om min trädgård, var något av det sista deras mamma sa till deras stränge pappa när hon dog. Men systrarnas pappa tycker att det är viktigt vad omgivningen tycker om familjen. Till och med viktigare än hur hans egna barn mår. När de inte får stödet från sin buttre och tystlåtne far tyr sig systrarna allt mer till varandra.
Äldsta dottern Winona är ansedd advokat men duger ändå aldrig riktigt i faderns ögon. Mellandottern Aurora får alltid medla i konflikter och lever själv i ett olyckligt äktenskap medan yngsta dottern Vivi Ann är älsklingen som tar hand om gården tillsammans med pappan. Hon är den som aldrig kan göra fel - eller?
När passion blossar upp prövas systrarnas starka band på allvar. Frågan är om de lyckas hålla fast vid det löfte de en gång gav varandra - att oavsett vad aldrig låta något komma dem emellan.

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Kristin Hannah
Sanningens ögonblick (2010)
ISBN: 978-91-0-012412-0
AlbertBonnier Förlag
Adlibris eller Bokus 

söndag 18 juni 2017

sthlm queens simone - av denise rudberg


Vill man läsa en väldigt snabb bok nu i sommar rekommenderar jag Sthlm queens av Denise Rudberg. Första boken handlar om Disa, andra om Simone och vi kan räkna med att trean kommer att handla om Merceders ... Snabbläst, enkelt och böcker mer passande för unga vuxna (en gräns som jag passerat, med råge, men ändå håller mig kvar i stundtals när det gäller litteratur). 

Simone och Christopher hade till en början det perfekta förhållandet. Han har tillfälligt flyttat in i Simones lägenhet men verkar bli kvar där allt mer permanent i takt med att deras förhållande känns allt mer ansträngt och präglat av gräl och svartsjuka. Det som Simone från början tolkade som charmig kärlek har nu blivit alltmer kontrollerande. Som tur är har hon sina vänner Disa och Mercedes som kan stötta henne när hon får problem med både pojkvän och studier. När Simone får ett dramatiskt besked faller allt och det verkar som om även vänskapen testas när Mercedes drar sig allt mer undan ...

________________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Denise Rudberg
Sthlm Queens - Simone
BonnierAudio med Callin Öhrvall Dellmar som uppläsare (via Storytel)
Forum Förlag
  • ISBN: 9789137143248
Adlibris eller Bokus 

lördag 17 juni 2017

sommarlovVeckan har präglats av firande och avslutningar. I torsdags kväll uppmärksammades sexorna med firande och dagen därpå var det avslutning. Som tur var kunde Chris ta ledigt och vara med barnen eftersom jag med mina elever hade avslutning precis samtidigt. Så synd att det krockade.

Jag hade också en fin dag, även om det också såklart var vemodigt att lämna den här klassen. Vi har lärt så mycket av varandra och haft roligt tillsammans.

Fick så fina presenter... Tack, tack, tack!


Nu jobbar jag fyra dagar till. Sedan går jag på långledigt. 

fredag 16 juni 2017

sommaren är kortJag hade kommit halvvägs in i boken när jag insåg vad jag höll på med... Jag satt och läste en bok som inte alls lockade mig. Normalt sett, när jag slutar läsningen innan boken är utläst slutar jag mycket tidigare. Halvvägs är lite för långt, men å andra sidan...


torsdag 15 juni 2017

avslutningspresent ~ minnespåse


I morgon är det dags att tacka av eleverna och önska dem ett riktigt härligt sommarlov. Lite vemodigt förstås, jag har älskat att ha den här klassen, de är så fantastiska på alla sätt och vis och det hade varit roligt att följa med dem hela vägen upp till åk 3. Ett annat år kanske det blir verklighet. Till hösten väntar nya utmaningar för mig innan jag är tillbaka till våren igen (och då är det fortfarande oklart vilken klass jag kommer att få). 

Hur som helst. Jag har gjort i ordning små avskedspresenter, så kallade minnespåsar, till eleverna. Kände att jag ville ge dem något litet att få med sig. Ni som följer mig på instagram har redan hunnit se (villa_frejas_bokblogg). Jag visste att jag hade läst om minnespåsen så jag googlade och hittade den här sidan.

onsdag 14 juni 2017

himlen kan vänta - av lotta gray

Nu har jag läst Lotta Gray's bok Himlen kan vänta. Inledningsvis ligger fokus på Lottas cancerdiagnos och rädslan över att inte få se sin son växa upp. Titeln Himlen kan vänta fick mig att tro att hela boken skulle genomsyras av skräck för döden och hur det nya livet, efter diagnosen, gestaltat sig med avstamp i cancer. Som läsare förväntade jag mig en känslostorm. Dock grips jag aldrig till tårar. Jag känner i stort sett ... ingenting, faktiskt, vilket är synd. Men kanske är det för att jag vet att Lotta nu är frisk eftersom jag då och då läser hennes blogg. Eller så är boken helt enkelt inte skriven för att beröra på djupet?

Fast ... att jag inte känner någonting är lögn förstås ...Jag hade velat bli berörd - rörd till tårar. Men ganska snart övergår handlingen till att fokusera på Lottas och Thrests relation (och sedermera skilsmässa) där Lotta av förklarliga skäl är den som får komma till tals och Threst förblir tyst utan att kunna ge sin version. Är det två parter inblandade finns det alltid två versioner, två sanningar, men i boken finns bara Lottas. Jag vill inte kalla det smutskastning och jag vill inte heller ta någons parti, men jag känner ... ja, nu känner jag ... mig faktiskt en smula irriterad och också lite ledsen, både å Lottas och Thrests vägnar. Tänk att ha levt ihop i så många år och ändå känna att man inte kan tala klarspråk. Att man måste ljuga och låtsas stark samtidigt som man innerst inne hoppas på att den andre ska tolka in vad man i det tysta känner och önskar ... Hur ska det gå till?

I ena andetaget vill Lotta vara självständig och är snabb med att säga ifrån. I boken skriver hon att hon ljög när hon sa att allt var okej, bra och att hon klarade sig. I nästa andetag är hon ledsen och besviken för att ingen (Threst) förstår henne eller erbjuder sig att följa med när hon ska till sjukhuset. Jag kan inte låta bli att reagera över dubbelmoralen och tänker att det nog ändå är typiskt kvinnligt och manligt där man inte når hela vägen fram i kommunikationen. Man tror att man är övertydlig men så har man knappt sagt A. Ingen är förmögen att läsa tankar eller klarar av att tolka ord precis motsatt. Kanske speciellt inte mitt i ett trauma, varken som sjuk eller som anhörig. Båda två måste ha haft sina ok att bära. En stund då rak och tydlig kommunikation kanske är som allra viktigast.

Hur som helst. Det är en bra bok men inte mer än så, tyvärr. Den lyfter inte riktigt och det är synd. För jag hade så höga förväntningar på den.

____________
⭐ ⭐ ⭐
Lotta Gray 
Himlen kan vänta (2017)
  • ISBN: 9789188493026
Adlibris eller Bokus

tisdag 13 juni 2017

sötsakerHär har vi helgens födelsedagsbarn. Och det är en sån tur eftersom jag har sån sjuk craving efter sötsaker och vispgrädde. Jag är sugen på tårta, bakelser, pajer med glass, te med socker (jag dricker aldrig te med socker annars) och efterrättspizzor med bär och choklad... Och det kan jag ju inte gå och smälla i mig varje dag, trots suget. Men så går Chris och fyller år och då får jag plötsligt äta tårta! Lyx.

Idag... En helt vanlig tisdag med ostillat sötsug.

måndag 12 juni 2017

den tredje hustrun av lisa jewell

Lisa Jewell har återigen levererat - och jag råkade läsa ut boken i ett enda svep under lördagen, så som jag gör när jag inte riktigt kan slita mig från en bra handling och ett bra flyt. Men jag hann med lite trädgårdsfix, tvätt, matlagning (grillad pizza) och att umgås med familjen också. Jag har bara bra simultankapacitet och kan läsa ett kapitel här, ett kapitel där.


Kärnfamiljen existerar inte, däremot den lyckliga stjärnfamiljen som umgås tillsammans på semestrarna. De äldre syskonen från det första äktenskapet tar hand om de yngre och fruarna verkar trivas tillsammans där medelpunkten är Adrian. Det verkar smått harmoniskt men under ytan bubblar det ...
En man. Tre äktenskap. En härva av lögner. 
Tidigt en morgon ramlar Maya, den tredje hustrun, ut framför en buss. Är det en tragisk olycka eller självmord? Adrian är fast besluten om att ta reda på sanningen. De var lyckliga tillsammans, alla kom överens - faktiskt var de som en enda stor lycklig familj. Men när en mystisk kvinna dyker upp i hans liv och som verkar ha svar på frågorna upptäcker Adrian sprickor i fasaden. Alla har hemligheter.

Det är en riktig bladvändare. Det sa jag ju!
_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Lisa Jewell
Den tredje hustrun (2015)
Printz Publishing
ISBN: 978-91-87343-54-4
Adlibris eller Bokus

söndag 11 juni 2017

med smak direkt från köksträdgården

Jag är oftast ganska inrutad när det kommer till pålägg. Jag gillar ost. Hårdost. Men ibland kan det vara gott att lyxa till det med Extra Allt, speciellt om det vankas picknick. I veckan som var hade Englas klass avslutningspicknick (trots att de/vi får sommarlov först på fredag kommande vecka). Vi packade saft, kakor, munkar och frallor. En riktig picknickfanatiker hade också packat melon, jordgubbar och vindruvor men jag är mer fanatiker i tanken ... tänker alltid att jag ska packa en riktig picknick men så blir det bara lite hafsigt i alla fall. Men saften hade smak av melon trots allt så jag var nästan i hamn.Jag blandade hej vilt på mina frallor; hårdost, gurka, tomat, salami, ruccola och färskost med smak av ruccolapesto, nästan direkt från köksträdgården, vilket gav en pikant och fräsch sommarsmak. Idag tänker jag röra ner en klick färskost i min frukostäggröra. Men jag har inte kommit riktigt dit än. Till frukosten alltså. Sitter och bälgar vatten och tar dagen som den kommer i lagom takt. Mañana, mañana. Vi har en födelsedag att fira! Men födelsedagsbarnet gillar att sova lääänge ...

lördag 10 juni 2017

jag, dödens fotograf av jimmy berestålOm du fick chansen att väcka ditt döda barn till liv, skulle du ta den?
Direkt när jag läste den meningen kände jag Stephen King-vibbar. Du vet Jurtjyrkogården ... Man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Ändå tvivlar jag inte en sekund på att varje förälder skulle göra vad som helst för att väcka sina döda barn till liv.

Det är i mitten av 1800-talet och fotografen Jón har specialiserat sig på fototekniken daguerreotypi som sägs väcka de döda till liv och han riktar in sig på att ta porträtt av döda. Han behöver inte annonsera, ryktet sprids från mun till mun och affärerna går bra. Resultatet likaså ...
Till sin hjälp har Jón assistenten Olivia. De förälskar sig i varandra och gifter sig varpå drömmar om barn väcks.
Återigen - om du fick chansen att väcka ditt döda barn till liv, skulle du ta den?

Jag, dödens fotograf är en snabbläst skräcknovell med stort driv skriven av Jimmy Berestål, född 1982 som riktar in sig på att skriva skräck men också har drivit bloggen "Bitterpappan" och filmbloggen "Bitterpappan köttar film" med korta filmrecensioner.

________________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Jimmy Berestål
Jag, dödens fotograf
Hoi Förlag
ISBN: 978-91-7557-094-5


fredag 9 juni 2017

överenskommelser av simona ahrnstedtNu har jag läst ut Simona Ahrnstedt's debutroman Överenskommelser som andas (en lite mindre kysk) Jane Austen. Jag som älskar historia och kanske främst 1800-talet föll direkt för handlingen.
Det är vinter under den senare delen av 1800-talet och Beatrice Löwenström som bor hos sin morbror och dennes familj möter för första gången den karismatiske och omtalade Seth Hammerstaal som är en av Sveriges rikaste ungkarlar. Själv är hon hårt hållen och lever ett konventionellt borgarliv. 
Sedan den här kvällen korsas Beatrices och Seths vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens och frispråkighet. Hon är inte som någon annan kvinna han träffat. Det tar inte lång tid innan Beatrice och Seth är involverade i en passionerad, men komplicerad romans. Seth friar, men Beatrices förmyndare har planer och överenskommelser som går stick i stäv med lycka, romans och frihet ... 
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Simona Ahrnstedt
Överenskommelser (2010)
Damm Förlag
ISBN: 978-91-7351-658-7
Adlibris eller Bokus

två veckor


Startade dagen med yoghurt med solrosfrön och valnötter och ett glas ProViva Tropisk smak. Riktigt gott. Och bra för magen. Den smaken är en nyhet och blev snabbt en favorit. 

Nu är det bara två veckor kvar, sen går jag på ledighet. Om en vecka exakt är det avslutning. Det känns lite overkligt, speciellt med tanke på vädret, men det ska bli så skönt att vara ledig. Vi har börjat prata lite löst om vad vi ska hitta på kring midsommar. Ska du göra något kul?

Igår kväll var det på picknick med Englas klass. Som tur var hade vi uppehåll efter en dag med hällregn. Och hey, idag är det fredag... Helgen, otippat, ska jag ägna åt läsning. Jag har en bok på pdf-fil att recensera. Kul.

onsdag 7 juni 2017

spännande hål att fylla


Organisationen för kommande läsår är fortfarande inte helt klar. Det finns några hål att fylla och i just detta nu hade jag inte velat vara i skolledningens kläder. Jag har hela tiden trott och tänkt att jag ska komma tillbaka till förskoleklass efter höstterminen (med förhoppning att kunna följa klassen upp till åk 3) men i dag fick jag ett annat erbjudande som satte griller i huvudet på mig. På ett sätt väldigt passande mina drömmar och mål, men än har jag inte riktigt alla fakta på bordet och kanske är det ändå inte helt optimalt utifrån mina önskemål. Hoppas kunna bli uppdaterad i morgon.

Jag har i alla fall antecknat några frågor och synpunkter jag har. Om jag blir förflyttad för att underlätta rekrytering (av vikarie för mig) vill jag också kunna få någonting väldigt bra ut av det när det är dags för mig att komma tillbaka ... Spännande!

tisdag 6 juni 2017

andningshål och överenskommelser


Å så skönt med en röd dag så här "mitt" i veckan. Ett andningshål. Jag försökte mig på en lång sovmorgon men det gick så där i vanlig ordning. Vaknade innan sju, men det var ändå skönt att kunna ligga och dra mig en stund i sängen. Sedan har dagen rullat på. Jag har läst och skrivit mest hela tiden. Snart ska jag hänga en maskin tvätt och laga middag. Idag blir det grillad lax och rotgrönsaker med kall sås. Mums.

När Chris och Liam var iväg och handlade passade de på att hämta ett bokpaket åt mig. Den bästa post/present man kan få om du frågar mig - och i senaste numret av Bokspegeln fanns hur många bra böcker och tips som helst. När jag har minskat min läshög här hemma lite till ska jag lägga en reservation på biblioteket. En förresten? Flera menar jag såklart.

Det finns hur många bra böcker som helst jag vill läsa ...

måndag 5 juni 2017

en klämdag i kläm


Hur är det, har du kunnat vara ledig idag?

Det kändes märkligt att vara på jobbet i dag eftersom det är klämdag och "borde" ha varit en lovdag. Men det var som vilken annan skoldag som helst och jag körde på som vanligt med lektioner för mina elever. Vi hade svenska och bild med mycket fokus att jobba klart inför terminsslut. Avslutade dagen med en anställningsintervju. När jag åkte till jobbet i morse märktes det dock av att det var en klämdag. Det var bra mycket färre bilar på gatorna än vanligt.

Det hade visst blivit en miss i läsårsplaneringen. Därför jobbade vi i dag. Det går nästan att säga att klämdagen kom i kläm ...


Det känns härligt att ha en dag off i morgon. Nu tänker jag sätta mig ner och läsa Överenskommelser av Simona Ahrnstedt och inte känna någon stress alls över att behöva varva ner och gå till sängs tidigt. I kväll sitter jag uppe hur länge jag vill/orkar och läser. Alldeles strålande bra.


söndag 4 juni 2017

angelas dotter av kristin hannah


Angela Malone, yngst av tre systrar och familjens prinsessa har alltid trott att livet är en dans på rosor. När systrarna tar arbete i familjerestaurangen går Angela sin egen väg och skaffar sig en gedigen utbildning. Tidigt träffar hon Conlan och gifter sig. Deras stora dröm blir att bilda familj. En dröm som blir alltmer desperat. Efter en rad av misslyckade försök och flera missfall föds äntligen deras dotter Sophia men efter bara några dagar dör hon och barnkammaren står åter tom. Så får de möjlighet att adoptera men i sista stund ändrar sig den unga modern.
Nu är Angela 38 år och hennes äktenskap som inte har klarat påfrestningarna är över. Efter skilsmässan återvänder hon till sin bullriga och kärleksfulla familj och flyttar in i ett litet hus vid havet. Sakta faller livet på plats igen och Angela återser den man som en gång väckte hennes kärlek. Men så möter hon en ung flicka som för alltid kommer att förändra hennes liv ... 

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kristin Hannah
Angelas dotter (2006)
ISBN: 91-0-010753-0
Albert Bonnier Förlag

lördag 3 juni 2017

arc en cielDet låter kanske märkligt men jag har verkligen längtat efter ett gott kylt vitt- eller rosévin så en god Arc-en-ciel fick inleda helgen efter min välbehövliga tupplur i soffan när övriga familjen var iväg och handlade fredagsmys. Rött vin däremot skulle jag inte kunna tänka mig. Klarar inte ens av rödvinssåser.

Idag regnar det. Perfekt eftersom vi måste storstäda hela huset. Krafterna under arbetsveckan räcker inte till, knappt ens till det vardagliga plocket, så då får jag vika en helgdag till städ och tvätt även om det känns lite trist. Och nu är det verkligen välbehövligt!

I väntan på att övriga familjen ska vakna tänker jag dock ägna mig åt att skriva. Mest rättvist är om startskottet för städning går samtidigt för oss alla. Annars skulle jag hinna klart innan övriga ätit frukost.

fredag 2 juni 2017

carolines pris av peter barlach


Nu har jag via Storytel lyssnat klart på den fjärde fristående delen om krögaren Caroline - och Frida Hallgren gör det så bra när hon läser in boken (böckerna). Kan inte tänka mig en annan uppläsare som skulle passa bättre. Böckerna om Caroline är (egentligen) böcker för unga vuxna men jag har fastnat för dem och tycker mycket om dem.

I Carolines pris har det äntligen ordnat upp sig för vår krögare. Hon driver Anstalten med framgång tillsammans med sin vän Bente som nu är gravid tillsammans med sin nye man. Äntligen är det väl dags för lite medvind efter alla motgångar och åtta månader i fängelse? Vi får träffa den "nya" Caroline. Hon som inte rånar köttbilar eller barmhärtighetsmördar sina grannar. Men såklart är det inte Caroline om det inte händer en massa ... 
Nu när restaurangen är välfylld varje kväll har Caroline äntligen råd att anlita en städfirma och hon får kontakt med den karismatiske Ilham från Ilham Städ AB. Allt flyter på enda tills den dag Caroline träffar städerskan Zulfiya som berättar om sin fasansfulla flykt till Sverige. Det verkar som om Ilham har något att dölja och Caroline säger omedelbart upp kontraktet och anställer på egen hand Zulfiya trots att Ilham avråder henne och varnar för att det kan få obehagliga konsekvenser. 
____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Peter Barlach
Carolines pris (2017)
ISBN: 9789174617016
Lind och Co.
Finns hos Adlibris och Bokus