fredag 31 mars 2017

boklista

Fredag och veckans bästa dag. Jag slutar tidigt och är hemma innan ett. Har hunnit med ett lätt mellanmål, en massa läsning och en lång, välbehövlig powernap i soffan när Chris och barnen var och handlade. Snart väntar enchiladas till middag, tårta och Riesen till efterrätt och Let's dance på teve. Härliga helg.

Jag hittade en lista hos Bokstund som jag väljer att haka på. Kul.

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
Vilken dröm!
Hur jag väljer beror så mycket på humöret. Är jag trött och vet att tiden för läsning är knapp väljer jag oftast en lättsam feelgood som kanske dessutom är lite platt. Förutsägbar. Lätt. Annars väljer jag gärna något mer knivskarpt skönlitterärt eller en faktabok/biografi. Har jag semester väljer jag kanske tegelstenen.

2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
Jag ger upp den. Alla gånger. Det finns alldeles för många bra böcker som jag vill läsa för att jag ska ödsla tid på något jag inte gillar.

3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall? 
Jag brukar alltid överträffa mig själv och har aldrig behövt stressa på slutet. 

4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
Det rör mig inte i ryggen.

5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
Ingen. Exempelvis verkar väldigt många vara stormförtjusta i Elena Ferrantes böcker. Jag läste den första och var inte alls imponerad. Det berättar jag, men jag behöver inte bonda med någon som delar mitt tycke.
6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
Känsloyttringar är naturliga. Det är bara att torka en tår.

7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
Ja, om jag så fatalt har glömt den läser jag gärna om den.

8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
Snällt ... lite fegt brukar jag "glömma bort" att låna ut. Bättre vore om jag sa att jag är som en hönsmamma när det gäller mina böcker.

9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka? 
Jag bidar min tid. Ibland är det bara så och då väljer jag att slötitta på teve i stället en period. Eller försöker att inspireras av böcker via bokmagasin, biblioteket, bokbloggar och på Instagram. Det brukar fungera.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du? 
Jag köper faktiskt rätt få böcker. En del får jag hemskickade som recensionsexemplar och jag tycker om att fylla min bokhylla med böcker. Men mycket av det jag läser lånar jag på biblioteket eller laddar ner via Storytel.

11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?
Inte alls särskilt länge, speciellt inte om jag är i en riktig plöjarfas där jag läser snabbt. 


4 kommentarer:

 1. Vilken befrielse att du inte heller gillade Ferrante! Inte alls i min smak men jag trodde jag var ensam om att tycka så.

  kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. har inte heller läst Ferrante. jag köpte del 1 och gjorde ett försök, men det gick inte så bra. bokval hänger mycket på humör. och du har rätt i att lässvackor väntas ut

  SvaraRadera
 3. Önskar dig en skön och bra helg.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.