fredag 31 mars 2017

boklista

Fredag och veckans bästa dag. Jag slutar tidigt och är hemma innan ett. Har hunnit med ett lätt mellanmål, en massa läsning och en lång, välbehövlig powernap i soffan när Chris och barnen var och handlade. Snart väntar enchiladas till middag, tårta och Riesen till efterrätt och Let's dance på teve. Härliga helg.

Jag hittade en lista hos Bokstund som jag väljer att haka på. Kul.

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
Vilken dröm!
Hur jag väljer beror så mycket på humöret. Är jag trött och vet att tiden för läsning är knapp väljer jag oftast en lättsam feelgood som kanske dessutom är lite platt. Förutsägbar. Lätt. Annars väljer jag gärna något mer knivskarpt skönlitterärt eller en faktabok/biografi. Har jag semester väljer jag kanske tegelstenen.

2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
Jag ger upp den. Alla gånger. Det finns alldeles för många bra böcker som jag vill läsa för att jag ska ödsla tid på något jag inte gillar.

3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall? 
Jag brukar alltid överträffa mig själv och har aldrig behövt stressa på slutet. 

4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
Det rör mig inte i ryggen.

5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
Ingen. Exempelvis verkar väldigt många vara stormförtjusta i Elena Ferrantes böcker. Jag läste den första och var inte alls imponerad. Det berättar jag, men jag behöver inte bonda med någon som delar mitt tycke.
6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
Känsloyttringar är naturliga. Det är bara att torka en tår.

7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
Ja, om jag så fatalt har glömt den läser jag gärna om den.

8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
Snällt ... lite fegt brukar jag "glömma bort" att låna ut. Bättre vore om jag sa att jag är som en hönsmamma när det gäller mina böcker.

9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka? 
Jag bidar min tid. Ibland är det bara så och då väljer jag att slötitta på teve i stället en period. Eller försöker att inspireras av böcker via bokmagasin, biblioteket, bokbloggar och på Instagram. Det brukar fungera.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du? 
Jag köper faktiskt rätt få böcker. En del får jag hemskickade som recensionsexemplar och jag tycker om att fylla min bokhylla med böcker. Men mycket av det jag läser lånar jag på biblioteket eller laddar ner via Storytel.

11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?
Inte alls särskilt länge, speciellt inte om jag är i en riktig plöjarfas där jag läser snabbt. 


onsdag 29 mars 2017

ensam kvar av alexandra oliva

Det är länge sedan jag läste en sådan här spännande bok. Det var knappt jag kom iväg i tid till jobbet den morgon då jag bara hade några få sidor kvar att läsa. Tillräckligt få för att det skulle vara både nervkittlande och retligt på samma gång ... om jag bara hade haft fem-tio minuter till övers. Då hade jag hunnit. Sen var det snabbt hem för att plöja fram till slutet som var allt annat än förutsägbart, vilket i sig kan vara skönt och tryggt. Men helt ärligt. Det blir till slut en rätt platt läsning och det är inte alltid jag känner för det sköna och trygga utan vill ha något mer nagelbitande.
Handling:

Det pågår en stor och påkostad dokusåpa i USA samtidigt som befolkningen drabbas av en enorm pandemi som dödar en mängd människor. En av deltagarna i programmet är Zoo, totalt ovetandes om katastrofen utanför spelområdet: Hon kämpar vidare i tron om att tävlingen fortfarande pågår och att hon filmas av drönare och dolda kameror i sin kamp om överlevnad i vildmarken. Hon fortsätter att söka efter ledtrådar som ska ta henne vidare längs med vägen och ignorerar envist alla tecken på att något är galet fel. Hon blir själv allvarligt sjuk men överlever och kämpar vidare. De döda hon ser längs vägen intalar hon sig är dockor, skickligt iscensatta för produktionen. Till sist får hon sällskap av Brennan, en pojke som visar sig vara mycket yngre än hon först trott och som har förlorat hela sin familj i pandemin. Långsamt går det upp för Zoo att något är allvarligt fel och hon börjar steg för steg att gå längs vägar med övergivna hus, kraschade bilar och sönderbrända bussar för att nå hemmet där mannen hon älskar väntar.

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Alexandra Oliva
Ensam kvar (2016)
ISBN: 978-91-0-015452-3
Finns hos Adlibris och hos Bokus  


tisdag 28 mars 2017

äventyr för ensamma hjärtan, destination indien - av katy colins


Det kanske var det bästa som kunde hända Georgia Green - att bli lämnad av sin pojkvän, för äntligen har hon fått chansen att göra saker som hon tidigare bara har drömt om. Som att resa till exotiska platser, träffa nya vänner och starta en alldeles egen resebyrå som hon driver tillsammans med Ben. Mannen som hon träffade i Thailand och vars blotta närvaro får det att slå volter inombords.
Allt borde vara perfekt. Men, ingenting blir som Georgia har tänkt sig.

En dålig recension på en reseblogg hotar deras företag och Georgia bestämmer sig för att hals över huvud resa till Indien för att försöka hitta källan till den dåliga recensionen och ordna upp deras gruppresa så att den blir så där tipptopp som hon kräver. Hon som har vanan inne och ensam har backpackat i Thailand borde klara den här resan på egen hand. Vad kan gå fel?

____________________________________

Författaren Katy Colins dumpades själv vid altaret. Med krossat hjärta beslöt hon sig för att säga upp sig, sälja huset och åka till Thailand. I dag har hon rest världen över och förvandlat den värsta mardrömmen till ett äventyr. Äventyr för ensamma hjärtan - destination Indien är hennes andra roman baserad på hennes egna upplevelser.

_____________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Katy Colins
Äventyr för ensamma hjärtan - destination Indien
ISBN: 978-91-509-2235-6 (Bokhandel)
ISBN: 978-91-509-2237-0 (Webb)

söndag 26 mars 2017

lördagsburgare och sommartid


Vi testade en, för oss, ny kryddblandning till våra lördagsburgare i går samt en chipotledressing. Förutom vanlig cheddarost hade vi också en starkare, kryddigare variant som jag har glömt vad den hette men det blev en härlig smaksensation. Varför gör vi inte burgare oftare för? Det går snabbt, är enkelt och smakar toppen. Hur svårt?

Det glutenfria brödet får vara i ugnen en stund så att det får en härligt krispig yta.


Idag har vi vunnit en timma tack vare omställningen till sommartid ... eller? Chris jobbade natt och slapp därmed att jobba tio timmar och kunde gå hem efter nio. Win, alltså. Härligt. Själv var jag uppe med tuppen för att köra Indra som ska spela match. Nu tänker jag ta tillvara på tiden genom att läsa och skriva på min synopsis. Dammsuga också kanske? 

Men först frukost!fredag 24 mars 2017

det kommer alltid en ny himmel - lori nelson spielman


När Elizabeth dör står det klart att hon låtit sina båda söner ärva en betydelsefull del av arvet. Ena svärdottern tar över rollen som VD för det framgångsrika företag Elizabeth drivit i många år och som hennes 34-åriga dotter Brett trott att hon skulle efterträda. Själv står hon chockad, helt lottlös.

Eller?

Elizabeth och Brett har alltid stått varandra nära och trots att Brett utåt sett verkat lycklig med ett perfekt liv med pojkvän, jobb och lyxig lägenhet har modern alltid vetat att dottern saknat något. Efter sig lämnar hon dotterns egen bucketlist där somliga punkter är uppfyllda, andra strukna medan andra står kvar. Som att skaffa hund. Återuppta kontakten med bästa barndomsvännen. Uppträda på scen. Att bli mamma. Och bli kär.

Elisabeth har skrivit ett brev till var och en av punkterna, brev som inte får läsas förrän Brett uppfyllt sina punkter. När hela listan är gjord väntar ett stort arv. Det är dock inte pengarna som blir viktiga för Brett utan all den insikt hon får om sig själv och sina värderingar längs vägen att uppfylla moderns önskning. Att hjälpa sig själv till ett bättre liv.

En djup feelgood som ger utrymme för eftertanke.

__________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Lori Nelson Speilman
Det kommer alltid en ny himmel
ISBN: 9789100149932


tisdag 21 mars 2017

jenny s - av denise rudbergJenny S är en trevlig och lättläst bok av Denise Rudberg som tycks gilla att skriva om Stockholms överklass. Som i de flesta romaner finns det minst ett problem. I Rudbergs fall gärna både känslomässigt och ekonomiskt och som alltid i Rudbergs romaner löser det sig på ett smidigt sätt.

Det är ingen handling som går på djupet. Karaktärerna lämnar inte heller spår efter sig som en riktigt lyckad roman klarar av. Jenny S är trevlig, men platt. En story att ta till när man vill läsa men inte riktigt orkar engagera sig helhjärtat på djupet i något större mästerverk (för såna tillfällen finns också).

_____________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Denise Rudberg
Jenny S
Storytel

söndag 19 mars 2017

sanning och skvaller - av curtis sittenfeld


Jag har älskat Jane Austens Stolthet och fördom så pass mycket att jag läst romanen och sett både gamla och nya filmatiseringen flera gånger. Dessutom har jag läst någon/några (?) mindre lyckade uppföljare. När jag först läste om Sanning och Skvaller av Curtis Sittenfeld blev jag såklart nyfiken. Jag har aldrig läst något av henne förut men läste lovord i diverse bokbloggar/bokinstagrammare. Nu måste jag läsa fler romaner av henne.

Det här är Stolthet och fördom i modern tappning. En välbekant och trygg historia som Sittenfeld har kryddat på sitt eget sätt. Det är en tjock roman, över 400 sidor, men ändå snabbläst då kapitlen är korta. 

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Curtis Sittenfeld
Sanning och skvaller (2016)
Wahlström & Widstrand

onsdag 15 mars 2017

ett pangerbjudande


Jag brukar faktiskt inte köpa böcker - boknörd som jag är. De flesta böcker lånar jag, men såklart är det roligt att fylla bokhyllan också. Jag tycker om att omges av böcker. För mig blir det en trivsam inredningsdetalj och jag återkommer gärna till böcker jag tyckt mycket om. Bara det går tillräckligt med tid däremellan.

Jag var således inte en av dem som hängde på låset när bokrean startade utan jag bidade min tid. När det var 30% på reapriset kunde jag dock inte hålla mig undan längre utan norpade åt mig De förklädda flickorna i Kabul som jag länge har velat läsa. Engla, som till min glädje delar mitt läsintresse, valde en LasseMaja-bok; Hotellmysteriet och så för en femma köpte jag Emil i Lönneberga där varje boksida även är ett pussel. Bara för att ...!

Har du gjort några kap på bokrean?

tisdag 14 mars 2017

stekta gröna tomater

Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg

Det här är en gammal goding till bok som jag läste första gången som tonåring och därtill också såg filmen (men den minns jag inte så väl) och som tål att plockas fram ur hyllan igen för en ny genomläsning. Jag sträckläste den i söndags. 

Berättelsen bygger på karaktären Ninny Threadgoodes minne. Hon är nu gammal och minns tillbaka på hur det var i den lilla sydstatsstaden Whistle Stop där man kunde äta goda stekta gröna tomater vid caféet som ägdes av den vildsinta Idgie och hennes väna väninna Ruth. Där inträffar också ett mystiskt dödsfall. Mord sa man, men man hittade varken mördare eller kropp. Vad hände egentligen? Och vad hände med de båda kvinnorna på caféet och stadens alla andra excentriska invånare?

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Fannie Flagg
Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1992)
ISBN: 91-34-51310-8

måndag 13 mars 2017

saker vi inte säger - av sheila o'flanagan


Det här var en trevlig bok om girighet, ånger, förlåtelse och givmildhet. En feelgood där jag, utan att avslöja slutet kan berätta att det goda segrar över det onda. 

Abbey Andersen är fullkomligt nöjd med sin tillvaro i San Fransisco. Visserligen träffar hon knappt sin mamma längre, och det saknar hon, men hon omges av vänner och har ett bra jobb hon trivs med. Alltsammans stöttar upp henne när hennes pojkvän sviker henne och det visar sig att han enbart varit en förljugen sol- och vårare. Men hon kommer över det. Det är inte pojkvännens svek som ställer hennes liv på ända utan det är när advokaten Ryan Gilligan från Irland kontaktar henne som hennes liv omkullkastas. Allt Abbey trott sig veta om sina rötter är en lögn och nu tvingas hon till Irland för att söka sanningen. Där kastas hon in i en ny kris som kommer att förändra livet för alltid. Inte bara för Abbey utan också för den irländska familj som hon inte ens visste fanns.

Abbey tvingas att göra ett val som påverkar alla hon känner. Men hur ska hon veta att hon väljer rätt?

______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (nära nog fem)
Sheila O'Flanagan
Saker vi inte säger (2013)
Pockerförlaget
ISBN: 978-91-7579-041-1

tisdag 7 mars 2017

över frusen älv - av theréze ingmarsonI helgen som var unnade jag mig en riktig läsfest. Soffhörn, mysig filt och fortsättningen på Flugfiskarens dotter (om du vill kan du läsa den recensionen HÄR).

Med samma iver som jag läste Theréze's första bok kastade jag mig över Över frusen älv och tillbaka till Älvdalens mystiska skogar, nu i höstskrud.

Sophie återvänder till Älvdalen hon också och till den gård hon spontanköpte för bara några månader sedan. Den här gången har hon bestämt sig för att lämna Västkusten för gott för att komma närmare Christer och hennes nya vänner. 

En avlägsen släktings plötsliga död gör att Sophie fyller gården med vanskötta djur. Bland annat en fjording och nu har hon åter en häst nära. Dessutom får Sophie ett efterlängtat jobb på en bokhandel. Det skulle kunna vara starten på något gott. Men vem kan man lita på? Giriga arvtagare smyger omkring gården liksom skuggan av en varg.

Theréze Ingmarson skriver drivna feelgood med tät mystik. Spänningsfeelgood helt enkelt, vilket ger allt i ett. Tack Theréze för att jag fick läsa Över frusen älv. Jag ser så fram emot del tre i serien.
_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Theréze Ingmarson
Över rusen älv (2016)
ISBN: 978-91-983436-0-1

lördag 4 mars 2017

lördag = läsdag


Ni som följer mig på Instagram (villa_frejas_boktips) såg att jag har fått Theréze Ingmarson's bok Över frusen älv. Det är fortsättningen på Flygfiskarens dotter så gissa om jag tänker spendera dagen i soffan med att läsa?! Jag lovar att köra en eller annan maskin tvätt mellan varven och kanske, kanske laga middagsmaten. Men mer än så blir det inte.

äventyr för ensamma hjärtan - destination thailand


Georgia håller som bäst på att planera sitt drömbröllop när hon blir lämnad av sin pojkvän. Allt rasar samman men hennes bästa kompis Marie tar henne med på en resa till Turkiet där hon förmanar Georgia att skriva en lista över saker hon alltid drömt om att göra, men tvingats avstå ifrån på grund av sin pojkvän. Med ett grusat självförtroende reser Georgia till Thailand med sin lista för att försöka komma över allt som hänt.

"Det fantastiska med att gå sönder är att man får en chans att bygga upp sig på nytt..."

Resan blir dock inte alls som Georgia har tänkt sig. Gruppresan hon bokat in sig på visar sig vara en katastrof och hon faller dessutom handlöst i armarna på en sol- och vårare som likt hennes före detta fästman lyckas såra henne djupt. Stukad beslutar sig Georgia för att överge gruppresan och resa runt på egen hand. Till slut kan hon pricka av den punkt på listan som lyder: få vänner med olika nationaliteter och hon börjar äntligen leva upp igen. Men så händer det något som tvingar Georgia att hals över huvud lämna Thailand och sin tillflykt ...

Författaren själv, Katy Colins, dumpades vid altaret och bestämde sig att med krossat hjärta säga upp sig från sitt jobb, sälja huset och resa till Thailand. I dag har hon rest världen över och lyckats förvandla sin mardröm till ett äventyr. Äventyr för Ensamma hjärtan - destination Thailand är hennes första bok baserad på hennes egna upplevelser. 

Jag längtar efter att få läsa hennes andra böcker ...

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (en väldigt stark fyra i betyg)
Katy Colins
Äventyr för Ensamma hjärtan - destination Thailand - 2016
ISBN 978-91-509-2011-6 (Bokhandel)
ISBN 978-91-509-2013-0 (Webb)


torsdag 2 mars 2017

mitt perfekta liv


Det här är andra boken av Magdalena Graaf som jag läser. Hennes första bok - Det ska bli ett sant nöje att döda dig skildrade hennes liv tillsammans med en våldsam man och hennes flykt undan medans Mitt perfekta liv mer är en kåserisamling med närhet till skratt. Mitt perfekta liv, förresten. Finns det ett sådan?

Jag kommer på mig själv att fnissa, frusta och hicka igenkännande flera gånger.

______________
⭐⭐⭐⭐(⭐) Boken får nästan full pott. Men tyvärr är den lite för kort. Jag hade gärna velat ha några fler kapitel. Därav endast 4 av 5. Men en stark sådan.
Magdalena Graaf
Mitt perfekta liv
Storytel

onsdag 1 mars 2017

babyboost - ett plus ett blir tre


Jag följer några stora bloggare, bland annat Isabella Löwengrip, och när jag såg att hennes bok Babyboost - Ett plus ett blir tre kommit ut som ljudbok på Storytel ville jag lyssna.

Hennes bok är skriven på samma sätt som hennes blogg som på samma gång kan vara klok, insiktsfull och drivande och provocerande ytlig och trångsynt. Med det menar jag att det kanske är lätt att inte se några hinder, ens hos andra, bara för att man själv har förutsättningarna. Konsten att leva sig in i hur andra har det/kan ha det saknas till viss del. 

Men på många sätt gillar jag Isabella och hennes energi och driv även om boken, som är en form av en handbok, ger tips utifrån Isabella själv - och hennes behov. Såklart, det är ju hon som skriver. Jag tippar på att många, med mig, inte känner igen sig så mycket samtidigt som det säkert finns igenkänningsfaktor hos andra och säkert blir någon hjälpt av att läsa. Jag själv är mest intresserad av Isabella och hennes syn på föräldraskapet och vägen dit. Och boken är en djupare variant till bloggen. 

_____________
⭐ ⭐ ⭐ 
Isabella Löwengrip Spångberg
Babyboost Ett plus ett blir tre
Lind&Co
Storytel